Нацрада взяла до відома результати перевірок ТЕТ, Нового каналу і К1 щодо мовлення в дні жалоби 15 і 25 січня

Нацрада взяла до відома результати перевірок ТЕТ, Нового каналу і К1 щодо мовлення в дні жалоби 15 і 25 січня

5 Березня 2015
5164

Нацрада взяла до відома результати перевірок ТЕТ, Нового каналу і К1 щодо мовлення в дні жалоби 15 і 25 січня

5164
Нацрада взяла до відома результати перевірок ТЕТ, Нового каналу і К1 щодо мовлення в дні жалоби 15 і 25 січня
Нацрада взяла до відома результати перевірок ТЕТ, Нового каналу і К1 щодо мовлення в дні жалоби 15 і 25 січня

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення взяла до відома наявність порушень в ефірі телеканалів ТЕТ, Новий канал і К1 у дні жалоби 15 і 25 січня. Відповідні рішення Нацрада ухвалила на засіданні 5 березня за результатами позапланових перевірок каналів.

 

15 січня указом Президента в Україні було оголошено день жалоби за загиблими 13 січня поблизу міста Волноваха мирними жителями внаслідок обстрілу терористами пасажирського автобуса, 25 січня було оголошено день жалоби за загиблими мирними жителями внаслідок обстрілу терористами 24 січня міста Маріуполя. Відповідно, телеканали мали змінити сітки мовлення відповідно до Правил ведення мовлення на теле- і радіоканалах у дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам'яті.

 

Моніторинг Нацради зафіксував недотримання цих правил телеканалами ТЕТ, Новий канал і К1, тому 29 січня Нацрада призначила їхні позапланові перевірки.

 

Перевірка телеканалу ТЕТ встановила, що 15 січня канал транслював «хвилину мовчання» о 12:00, повідомляючи про день жалоби. Рекламні заставки виходили в ефірі ТЕТ без музичного супроводу. З 15:00 ТЕТ показував реаліті-шоу «Панянка-селянка» розважального формату, але канал переконав Нацраду, що підібрав до дня жалоби спеціальні випуски.

 

25 січня ТЕТ не поширював інформацію про день жалоби та не транслював «хвилину мовчання». До 13:34 рекламні заставки транслювалися з музичним суповодом, з 14:33 - вже без нього. Також канал цього дня показував реаліті-шоу «Панянка-селянка» розважального формату, але переконав Нацраду, що підібрав до дня жалоби спеціальні випуски. Пізно увечері, о 23:00 на ТЕТ вийшов фільм жахів з елементами чорного гумору та еротики «Піраньї 3DD».

 

Юрист групи «1+1 медіа», до якої входить канал ТЕТ, Ірина Стройко звернула увагу членів Нацради на те, що указ Президента про оголошення дня жалоби 25 січня з'явився лише зранку 25 січня, в неділю, тому телевізійники просто не встигли підготувати і видати в ефір «хвилину мовчання» о 12:00. «Наприклад, сьогодні, 5 березня, теж день трауру. Але про нього ми дізналися ще вночі та мали більше часу, одразу відрядили людину, яка до другої ночі все підготувала, і сьогодні хвилина мовчання вийшла в ефір», - порівняла вона.

 

За словами представників «1+1 медіа», ТЕТ змінив програмну сітку на 25 січня - зняв з ефіру ситкоми і скечкоми, але не готував заздалегідь траурного оформлення ефіру до офіційного оголошення дня жалоби, щоб «не нагнітати паніку». Та коли з'явився указ Президента, змінити оформлення канал теж не встиг, бо його обладнання не дає змоги вносити зміни «зараз на зараз». «Ми останній канал у групі, який мовить на старій ефірній машині. До літа ми маємо встановити нове обладнання, яке дозволить швидше змінювати ефір», - додав технічний представник каналу ТЕТ.

 

Заступник голови Нацради Григорій Шверк звернув увагу колег на те, що 15 січня ТЕТ виконав вимоги щодо дня жалоби. «Ми розуміємо, що 25 січня рішення про день жалоби було оголошено занадто пізно», - зауважив він. Пан Шверк запропонував Нацраді звернутися до Адміністрації Президента з пропозицією «навести лад» в підготовці указів про дні жалоби, щоб ліцензіати мали можливість виконувати всі вимоги. Голова Нацради Юрій Артеменко дав відповідне протокольне доручення апарату підготувати таке звернення до АП. Усі члени Нацради одноголосно підтримали пропозицію пана Шверка не оголошувати ТЕТ попередження та взяли до відома наявність порушень.

 

Перевірка Нового каналу проводилася лише щодо мовлення 25 січня, коли моніторинг виявив порушення. Вона встановила, що Новий канал цього дня зробив логотип чорно-білим, розмістив на екрані свічку та оформив ефір траурними міжпрограмними заставками. О 12:00 Новий транслював «хвилину мовчання», а щогодини поширював в ефірі інформацію про день трауру.

 

Однак в ефірі Нового каналу залишилися рекламні ролики мажорного звучання та з елементами розваг (наприклад, «...не сумуйте...», «почни день з усмішки», «годі сумувати... час святкувати...»). З 5-ї ранку до 5:30 Новий показував програму «25 кадр», сюжет якої був присвячений нетрадиційній сексуальній орієнтації у фільмах та містив сцени еротичного характеру, але канал переконав Нацраду, що програма є науково-просвітницькою, а крім того її показ відбувся ще до оприлюднення указу Президента про день жалоби.

 

Генеральний директор Нового каналу Володимир Локотко пояснив членам Нацради, чому Новий канал зняв з ефіру розважальні рекламні ролики тільки близько 13:30: «Після трагічних подій 24 січня працівники приїхали на канал міняти сітку мовлення. Указу Президента ще не було, але ми розуміли, що може бути траур. Ми поміняли сітку, підготували траурну графіку, підготували рухомий рядок. У неділю після 9:12, коли ми дізналися, що вже є указ Президента, приїхали на роботу, щоб зняти з ефіру рекламні ролики. Ми не зробили цього напередодні, бо не мали документа, на який могли спиратися. Роликів було 106 - кожен потрібно передивитися, прийняти рішення, зняти з ефіру - на це потрібен час. Як тільки фізично змогли їх зняти - одразу це зробили. Це було о 13:26».

 

За словами членів Нацради, Новий канал також робив запит до Адміністрації Президента, чому указ про день жалоби було оприлюднено 25 січня о 9:12.

 

Члени Нацради запитали у Володимира Локотка, чи реагував Новий канал на рекомендації Нацради щодо зміни сітки мовлення 19-20 лютого, коли вшановувалася пам'ять загиблих на Майдані (у ці дні офіційного трауру не було). «Так, ми відреагували. У нас канал розважальний, тож маневрів для реагування мало. Ми не зачищали рекламні ролики, але змінювали сітку. Ми знімаємо з ефіру ситкоми, розважальні проекти і ставимо натомість художні фільми, а також робимо тематичні сюжети в нашій програмі "Абзац"», - розповів керівник Нового.

 

На запитання, чи встиг Новий канал підготуватися до дня жалоби 5 березня, пан Локотко додав: «На жаль, останнім часом доводиться працювати в екстремальних умовах. Ми вже навчилися, пристосувалися. У нас є план "Б" на кожен день».

 

Усі члени Нацради одноголосно проголосували за рішення взяти до відома наявність порушень без оголошення Новому каналу попередження.

 

Перевірка телеканалу К1 проводилася щодо мовлення 15 січня, коли моніторинг зафіксував порушення. Вона встановила, що канал змінив відповідним чином оформлення (чорно-білий логотип і заставки без звукового супроводу), розмістив на екрані свічку. О 12:00 К1 транслював «хвилину мовчання».

 

Перевірка також зафіксувала в ефірі програми з ознаками розважальних: «Люблю готувати» (о 5:33), «Їмо вдома» (о 5:57), «Орел та решка» (о 16:23). Але канал К1 переконав Нацраду, що ці програми є пізнавальними (просвітницькими), надавши регулятору відповідні документи під час перевірки.

 

Відтак, Нацрада взяла результати перевірки К1 до відома.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5164
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду