Українські парламентарі закликали Надію Савченко припинити голодування

Українські парламентарі закликали Надію Савченко припинити голодування

2 Березня 2015
4629

Українські парламентарі закликали Надію Савченко припинити голодування

4629
Українські парламентарі закликали Надію Савченко припинити голодування
Українські парламентарі закликали Надію Савченко припинити голодування

Верховна Рада України прийняла звернення до народного депутата Надії Савченко, яка голодує в московському СІЗО 80-й день, із закликом припинити голодування. Про це повідомляє «Українська правда» і сайт партії  «Блок Петра Порошенка - Солідарність».

 

«За» проголосували 329 депутатів.

 

Депутати закликали Надію Савченко припинити голодування задля збереження власного життя та продовження політичної боротьби із російським агресором в якості народного депутата. Народний депутат, голова фракції «Блоку Петра Порошенка» Юрій Луценко звернувся до Надії Савченко з трибуни Верховної Ради України.

 

«Я думаю, що Надія зможе почути загальну волю українського парламенту, яка виражена у визнанні нами, що вона зробила все, що могла, аби підняти світовий рівень проблеми російської агресії, російської окупації, російських безчинств і беззаконня до рівня всіх світових стандартів», - зазначив Юрій Луценко.

 

«Надя, ти потрібна тут, у парламенті, у Європарламенті, боротися із російським окупантом живою, а не мертвою. Ми всі чекаємо тебе, Надю, і просимо: сьогодні ти нанесла урон російський окупаційній владі такий, який змогла. Зараз все вирішується тут, у парламенті, і ми чекаємо свого депутата тут через припинення голодування і продовження боротьби тут і живою!», - закликав нардеп.

 

Російська правозахисниця Зоя Свєтова повідомила «Радіо Свобода», що Надія Савченко приймає харчувальну суміш для мозку, але готова оголосили сухе голодування, якщо її не звільнять. «Вона відмовляється від ін'єкцій глюкози і погодилася на те, щоб приймати якісь німецькі харчувальні суміші, в яких є білки, трошки глюкози. Як Савченко пояснила, це для того, щоб її мозок працював. Лікарі їй пояснили, що через те, що вона так довго голодує, п'є лише воду і чай і відмовилася від глюкози, організм у будь-який момент може, як вона каже, «крякнути», тобто їй може різко стати гірше, вона впаде в кому і до неї застосують примусове лікування», - додала пані Свєтова.

 

33-річна українська військова, депутат Верховної Ради та член парламентської делегації у ПАРЄ Надія Савченко з липня 2014 року знаходиться у в'язниці в Росії за звинуваченням у загибелі співробіниктів телеканалу «Россия 1». На знак протесту Надія Савченко голодує вже 80 днів.

 

Нагадаємо, Президент Петро Порошенко присвоїв народному депутату України, члену делегації у Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) Надії Савченко звання «Герой України» і заявив, що вона має бути звільнена на виконання Мінських домовленостей.

 

1 березня в Україні, Росії та інших країнах світу відбувалася всесвітня акція на підтримку полоненої льотчиці, народного депутата Верховної Ради України  Надії Савченко. У Києві на Софійській площі відбувся міжконфесійний молебень «За Україну, за Мир, за Надію» за участі представників усіх релігійних конфесій України.

 

Надію Савченко було викрадено бойовиками на Донбасі влітку 2014 року, перевезено до Росії та звинувачено в причетності до загибелі російських журналістів. Також у Росії льотчицю звинуватили в незаконному перетині кордону. 25 лютого 2015 року у постанові про з'єднання кримінальних справ виникло нове звинувачення за частиною 1 статті 356 КК- застосування заборонених засобів і методів ведення війни.

 

Льотчиця розпочала голодування 13 грудня 2014 року, а у лютому відмовилася від підтримки медикаментами.  Один з адвокатів Микола Полозов в інтерв'ю «Радио Свобода» наголосив, що можливості людського організму не безмежні й ресурси можуть вичерпатися вже 6-8 березня.

 

19 лютого стало відомо, що  Надія Савченко просить Парламентську асамблею Ради Європи (ПАРЄ) виступити гарантом її обстеження незалежним консиліумом лікарів. У своєму листі льотчиця наголошує, що забороняє піддавати її примусовому голодуванню, оскільки вважає, що у випадку невдалої реабілітації представники Росії захочуть приховати свої злодіяння.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4629
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду