ІМІ заявляє про тотальну безвідповідальність керівників українських ЗМІ, які відправляють журналістів у «гарячі точки»

ІМІ заявляє про тотальну безвідповідальність керівників українських ЗМІ, які відправляють журналістів у «гарячі точки»

2 Березня 2015
4496

ІМІ заявляє про тотальну безвідповідальність керівників українських ЗМІ, які відправляють журналістів у «гарячі точки»

4496
ІМІ заявляє про тотальну безвідповідальність керівників українських ЗМІ, які відправляють журналістів у «гарячі точки»
ІМІ заявляє про тотальну безвідповідальність керівників українських ЗМІ, які відправляють журналістів у «гарячі точки»

Інститут масової інформації (ІМІ) заявляє про неприпустимість командирування журналістів у зону бойових дій без відповідного захисного обладнання, аптечок і елементарних знань про домедичну допомогу. Про це йдеться на сайті ІМІ.

 

Нагадаємо, 28 лютого у Пісках (Донецька область) загинув 43-річний фотокореспондент газети «Сегодня» Сергій Ніколаєв. Унаслідок вибуху міни він зазнав тяжких поранень і згодом помер у лікарні.

 

За словами його колег, на які посилається ІМІ, він був у бронежилеті, який фотокореспонденти різних редакцій купили разом на власні кошти.

 

ІМІ звертає увагу, що журналіст, який виїжджає у «гарячу точку», має бути екіпірований бронежилетом не нижче 4-го класу, каскою, аптечкою першої допомоги, у якій має бути як мінімум два джгути (гумовий джгут Есмарха або джгута САТ (Combat Application Tourniquet), та мати навички роботи з ними. Всі журналісти, які працюють в зоні АТО, повинні вміти:  евакуйовувати пораненого з зони обстрілу; оцінити ознаки життя пораненого, забезпечити прохідність дихальних шляхів; надати допомогу при пораненні грудної порожнини (пневмотораксі); накласти джгут.

 

Кожен журналіст повинен мати індивідуальну аптечку, яка в будь-який час доби та в будь-якому місці повинна бути закріплена на тілі журналіста.

 

«Дуже боляче це говорити, але якщо у журналіста Сергія Ніколаєва було поранення в руку і в ногу, то цілком імовірно, що його можна було врятувати. Жоден із тих, хто стояв навколо, в тому числі його колеги-журналістів, не мали при собі аптечки першої допомоги, судячи з відео. Бронежилет і каска - цього недостатньо для безпеки. Саме грамотно складена аптечка і вміння нею користуватися може врятувати людське життя вам, чи тим, хто поруч», - заявила виконавча директорка ІМІ Оксана Романюк.

 

«Слід зазначити три речі: по-перше, низький рівень знань і підготовки з домедичної допомоги журналістів. Дуже мало пам'ятати, чому вчили в школі і на автокурсах,  надягти бронік з підсумками і вважати себе "тактичним" парамедиком. По-друге, варто пам'ятати, що на полі бою застосовуються інші стандарти та алгоритми надання допомоги ніж ті, які діють в мирному житті - це особливі стандарти, що включають багато факторів. І, по-третє, в такій ситуації потрібно надіятися тільки на себе і на членів своєї знімальної групи (команди), вони в першу чергу повинні знати, що робити і мати навички надання домедичної  допомоги», - зазначив  інструктор центру спеціальної підготовки та тренер ІМІ Костянтин Бірюков.

 

ІМІ також заявляє про тотальну безвідповідальність топ-менеджменту ЗМІ України, в тому числі провідних редакцій, щодо тих журналістів, яких вони відправляють у зону АТО. ЗМІ, журналісти яких постійно працюють на війні, несуть не лише моральну, а і юридичну відповідальність за життя і здоров'я своїх співробітників, і зобов'язані забезпечити журналіста всім необхідним обладнанням, і знаннями, які може врятувати його життя та убезпечити від травмувань, не кажучи про психологічну реабілітацію. Ситуація, яка склалася, є неприпустимою.

 

Зі свого боку ІМІ заявляє готовність своїх експертів прийти до кожної редакції та поінформувати про БАЗОВІ правила безпеки, та надати, як мінімум список необхідного спорядження.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», народний депутат 7-го скликання, а нині громадський діяч Олександр Бригинець припускає, що фотокореспондента газети «Сегодня» Сергія Ніколаєва можна було урятувати, якби перша медична допомога була надана йому відразу після поранення.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4496
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду