Юрист ІМІ: Законопроект про кримінальну відповідальність за підрив авторитету влади навряд чи пройде в парламенті

Юрист ІМІ: Законопроект про кримінальну відповідальність за підрив авторитету влади навряд чи пройде в парламенті

1 Березня 2015
3060

Юрист ІМІ: Законопроект про кримінальну відповідальність за підрив авторитету влади навряд чи пройде в парламенті

3060
Юрист ІМІ: Законопроект про кримінальну відповідальність за підрив авторитету влади навряд чи пройде в парламенті
Юрист ІМІ: Законопроект про кримінальну відповідальність за підрив авторитету влади навряд чи пройде в парламенті

Юрист Інституту масової інформації Роман Головенко вважає законопроект номер 2225 «Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо захисту та збереження авторитету держави)» популістським. Про це він сказав у коментарі «Детектор медіа».

 

Нагадаємо, зареєстрував законопроект у Верховній Раді народний депутат Констянтин Матейченко («Народний Фронт»). Ним пропонується доповнити Кримінальний кодекс статтею, що визначає й кваліфікує злочинність дій, спрямованих на підрив авторитету держави та її органів. Стаття 339-1, якою в законопроекті пропонується доповнити Кримінальний кодекс, передбачає покарання виправними роботами на строк до двох років або арештом до шести місяців або позбавленням волі на строк до трьох років.

 

Роман Головенко скептично оцінює самі наміри авторів законопроекту: «Підрив авторитету - дуже неконкретне визначення. Є в європейській практиці поняття правосуддя, і, наприклад, критика суду на Заході доволі обмежена. Щодо того, що не можна критикувати представників органів влади... Папір, звісно, все стерпить. Але я не думаю, що такий законопроект пройде в Парламенті».

 

На думку медіаюриста, дана ініціатива є «самодіяльністю депутата». Про необхідність обмеження такої самодіяльності у Верховній Раді говорять давно, розповів Роман Головенко.

 

«Варто вводити норму, щоби законодавчі ініціативи могли подавати кілька депутатів, скажімо, п'ять або десять, - прокоментував пан Головенко. - Верховна Рада має передбачити, що правом законодавчої закони володіє Президент, Кабінет міністрів і народні депутати України, а не народний депутат. Такі зміни необхідні, тому що дуже багато сміття у Верховній Раді. А на це йде час. І відповідно, толкові законопроекти губляться в цьому смітті».

 

Нагадаємо, ще один приклад популістського законопроекту - №2111 «Про внесення змін до Закону України "Про інформацію" (щодо поширення масової інформації в мережі "Інтернет")», що передбачав регулювання прав та обов'язків блогерів. Цей документ народний депутат Василь Петьовка зареєстрував у Парламенті 12 лютого. Після того, як документ викликав шквал критики з боку медіаюристів, журналістів, блогерів Василь Петьовка відкликав його.

 

«Більша частина цього законопроекту стосується прав і обов'язків блогерів, які й так належать будь-кому, тож дублювати їх окремо для блогерів потреби немає, - каже Роман Головенко. - А друга частина цього законопроекту щодо того, щоби блогери не анонімізувалися, я думаю, для втілення нереальна. Адже блогер може реєструватися не лише на українській а й, скажімо, на європейській платформі».

 

Також він підсумував: «Обидва законопроекти свідчать про те, що їхні автори мало розбираються в медіаправі, а юристи, які їм допомагають, недовчені».

 

«Детектор медіа»

Фото - http://pravo-znaty.org.ua

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3060
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
!!!
3314 дн. тому
І чи є гарантія того, що ці 5 чи 10 теж не подадуть якусь нісенітницю?
!!!
3315 дн. тому
Оце так... Законопроект, звісно, дурний, але як оцінювати пропозицію юриста про обмеження на законотворчу діяльність депутата? А як визначити кількість депутатів, необхідну для подання законопректу? Скільки їх повинно бути? Три, п'ять, десять, двадцять? А є таке десь у світі?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду