Нацрада визнала російський телеканал «Мир 24» таким, що не відповідає Європейській конвенції

Нацрада визнала російський телеканал «Мир 24» таким, що не відповідає Європейській конвенції

26 Лютого 2015
3727

Нацрада визнала російський телеканал «Мир 24» таким, що не відповідає Європейській конвенції

3727
Це вже 18-й «неадаптований» або заборонений в Україні російський канал
Нацрада визнала російський телеканал «Мир 24» таким, що не відповідає Європейській конвенції
Нацрада визнала російський телеканал «Мир 24» таким, що не відповідає Європейській конвенції

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення визнала зміст російського телеканалу «Мир 24» таким, що не адаптований до вимог Європейської конвенції про транскордонне телебачення і чинного законодавства України. Відповідне рішення Нацрада ухвалила на засіданні 26 лютого за результатами моніторингу каналу.

 

Телеканал «Мир 24» належить міждержавній телерадіокомпанії «Мир», яка була заснована країнами СНД зі штаб-квартирою в Москві та є мовним органом СНД.

 

Як повідомляє сайт Нацради, моніторинги за 13, 19 і 20 лютого зафіксували в ефірі каналу «Мир 24» сюжети новин і фрагменти програм, «які містять заклики до зміни конституційного ладу в Україні, рекламу миротворчих сил Російської Федерації, пропаганду війни та порушення територіальної цілісності України».

 

Нацрада вбачає в контенті каналу «Мир 24» порушення статті 6 і пункту в) частини першої статті 59 закону «Про телебачення і радіомовлення», статті 28 закону «Про інформацію», а також частини третьої статті 7 Європейської конвенції про транскордонне телебачення (телемовник забезпечує об'єктивне висвітлення фактів і подій та сприяє вільному формуванню думок).

 

Своє рішення щодо каналу «Мир 24» Нацрада мотивувала інтересами інформаційної безпеки України, при цьому регулятор керувався указом Президента України від 14.02.2015 № 85/2015 «Про надзвичайні заходи протидії російській загрозі та проявам тероризму, підтримуваним Російською Федерацією» та постановою Верховної Ради України від 27.01.2015 № 129-VII щодо визнання Російської Федерації державою-агресором.

 

З позицією каналу щодо рішення Нацради можна ознайомитися тут.

 

Визнання каналу таким, що суперечить Європейській конвенції та українському законодавству, означає, що провайдери не мають права його поширювати у своїх мережах.

 

Таким чином, перелік каналів, які тимчасово заборонені для ретрансляції на території України або визнані неадаптованими та не можуть поширюватися в Україні, нині налічує 18 каналів.

 

Як відомо, ухвалами Окружного адміністративного суду міста Києва тимчасово заборонена на території України ретрансляція шести російських каналів: «Первый канал. Всемирная сеть», «РТР-Планета», «НТВ-Мир», «Россия-24», TVCI і РБК-ТВ.

 

Ще 11 каналів були обмежені в поширенні на території України Нацрадою з питань телебачення і радіомовлення: «Россия-1», НТВ, ТНТ, «Петербург-5», «Звезда», РЕН-ТВ, Life News, Russia Today, «История», «365 дней» і «24 техно».

 

У Нацраді пояснили, що вони не забороняють каналів, а приймають рішення про наявність ознак того, що канал є неадаптованим до українського законодавства і суперечить Європейській конвенції про транскордонне телебачення.

 

Натомість зміст російського телеканалу «Дождь» було визнано Нацрадою таким, що відповідає Європейській конвенції та законодавству України.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3727
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду