Очільник WAN-IFRA закликає українську владу не забороняти рекламу безрецептурних ліків

Очільник WAN-IFRA закликає українську владу не забороняти рекламу безрецептурних ліків

26 Лютого 2015
2483

Очільник WAN-IFRA закликає українську владу не забороняти рекламу безрецептурних ліків

2483
Очільник WAN-IFRA закликає українську владу не забороняти рекламу безрецептурних ліків
Очільник WAN-IFRA закликає українську владу не забороняти рекламу безрецептурних ліків

Генеральний секретар Всесвітньої асоціації видавців газет та новин (WAN-IFRA) Ларрі Кілман просить українську владу не запроваджувати запропоновані обмеження реклами безрецептурних препаратів у ЗМІ. Про це йдеться у офіційному листі пана Кілмана до президента України Петра Порошенка, голови Верховної Ради Володимира Гройсмана та прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, який поширила Українська асоціація видавців періодичної преси (УАВПП).

 

Від імені своєї організації Ларрі Кілман висловив здивування пропозицією запровадити заборону рекламувати певну продукцію в українських медіа.

 

«Як нам повідомили, політичні сили в Україні дійшли згоди щодо можливості введення заборони на рекламування «безрецептурних» лікарських засобів в Україні. Ми вважаємо такий підхід шкідливим, таким, що суперечить міжнародним практикам та є руйнівним для фінансової незалежності приватних ЗМІ в надзвичайно важливий історичний момент для Вашої країни», - йдеться у листі.

 

Пан Кілман звертає увагу, що за оцінками така заборона призведе до 10% скорочення рекламних доходів преси в Україні.

 

«Реклама є суттєвим джерелом доходів новинних медіа, роблячи життєво важливий внесок у незалежність та плюралізм сектору преси. Уряди повинні уникати запровадження будь- яких заборон, обмежень чи вимог розміщення обов'язкової інформації у рекламі продукції, яка поширюється легально, що може зробити рекламу в газетах менш привабливою, і в наслідку створити реальну загрозу фінансування якісного контенту в пресі. Повна заборона реклами лікарських засобів суперечить стандартам Європейського Союзу, а існуючі регуляторні обмеження вже є ефективними», - зазначає генсек WAN-IFRA.

 

Йдеться також про те, що наразі законодавство в Україні вже забороняє рекламу рецептурних лікарських засобів та вимагає певного розміщення та маркування реклами безрецептурних ліків. За словами Ларрі Кілмана, запропоновані нові обмеження  не практикуються в інших країнах Європи за винятком Норвезького телебачення (інші ЗМІ у Норвегії можуть вільно рекламувати таку продукцію). З-поміж пострадянських країн тільки Азербайджан практикував таку заборону з 2006 по 2010 рік, згодом знявши її через значне падіння фармацевтичного ринку.

 

Як зазначає генеральний секретар WAN-IFRA запровадження цієї законодавчої норми суперечитиме зобов'язанням України за Угодою про Асоціацію з ЄС: уточнення XXXVIІ («Аудіовізуальна галузева політика»), глава 15, частина V. У цій частині документа йдеться про те, що Україна повинна адаптувати законодавство у відповідності до Директиви №2007/65/EU про аудіовізуальні медіа послуги, в якій вимагається заборонити рекламу тільки рецептурних препаратів, як це вже реалізовано в українському законодавстві.

 

«Замість заборони реклами, найбільш поширеною практикою ви рішення проблем системи охорони здоров'я є запровадження спеціальних інформаційних програм, спрямованих на популяризацію попереджувальних досліджень та діагностики, здорового способу життя та освіти щодо власного здоров'я»,- нагадує пан Кілман.

 

Ларрі Кілман назвав ініціативи заборонити рекламу безрецептурних ліків деструктивними для ЗМІ та інформаційного суспільства. «Ми щиро просимо Вас взяти це питання до уваги та розглянути його під кутом важливості врахування потреб українських медіа у процесі реформ законодавства про ЗМІ», - звертається він.

 

Нагадаємо, раніше Індустріальний телевізійний комітет, Незалежна асоціація телерадіомовників, Українська асоціація видавців періодичної преси, Всеукраїнська рекламна коаліція, Асоціація «Незалежні регіональні видавці України» закликали учасників парламентської коаліції вилучити з Коаліційної угоди Верховної Ради України VIII скликання пункт щодо заборони реклами лікарських засобів.

 

Згідно даних ZenithOptimedia, у 2014 році категорія фармацевтичних препаратів була найбільшою та найдинамічнішою з усіх телевізійних рекламодавців, показавши зростання на 11%.

 

За прогнозом  Всеукраїнської рекламної коаліції (ВРК), у 2015 році обсяги медійного рекламного ринку України зменшаться на 1%. При цьому інтернет залишиться єдиним сегментом, що зростатиме - на 9%. Телебачення, радіо, реклама в кінотеатрах, за прогнозом, залишаться в межах обсягів 2014 року, зовнішня реклама зменшиться на 1%, преса впаде на 16%.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2483
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду