СБУ запевняє: буде притягати до відповідальності тільки тих, хто веде в соцмережах антимобілізаційну контркомпанію

СБУ запевняє: буде притягати до відповідальності тільки тих, хто веде в соцмережах антимобілізаційну контркомпанію

24 Лютого 2015
4631

СБУ запевняє: буде притягати до відповідальності тільки тих, хто веде в соцмережах антимобілізаційну контркомпанію

4631
СБУ запевняє: буде притягати до відповідальності тільки тих, хто веде в соцмережах антимобілізаційну контркомпанію
СБУ запевняє: буде притягати до відповідальності тільки тих, хто веде в соцмережах антимобілізаційну контркомпанію

Служба безпеки України надала роз'яснення, які саме дії осіб у соціальних мережах можуть бути підставою для відкриття кримінального провадження і притягнення до відповідальності за перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України (ЗСУ) в особливий період. Про це йдеться у коментарі глави прес-служби СБУ Олени Гітлянської медіатаблоїду «Дуся».

 

Нагадаємо, видання «Корреспондент.net» розповсюдило інформацію про відповідь СБУ на свій запит, у якій йшлося, що слідчий Служби безпеки України протягом доби може відкрити кримінальну справу проти автора антимобілізаційного поста в будь-якій соціальній мережі в інтернеті.

 

Олена Гітлянська підтвердила, що СБУ дійсно надавала відповідь на запит видання «Корреспондент.net». «До нас надійшов запит "Чи може СБУ порушити кримінальне провадження за розповсюдження в соціальних мережах інформації, спрямованої проти проведення мобілізації?". В принципі, запит був про окремий випадок - поширення в соцмережах, а відповідь звучала в загальному: якщо якесь правопорушення є, то слідчий зобов'язаний порушити кримінальну справу протягом 24 годин. Згідно статті 114-1 КК України передбачена кримінальна відповідальність за перешкоджання законній діяльність ЗСУ та інших військових формувань в особливий період», - уточнила вона.

 

Водночас глава прес-служби СБУ пояснила, що у відповіді йшлося про кримінальну відповідальність за активну діяльність і заклики до зриву мобілізації, які можна трактувати як перешкоду діяльності ЗСУ. «Але кожен випадок індивідуальний. Людина може просто написати якийсь пост, висловити свою точку зору. А є люди, який працюють в соцмережах і отримують за це гроші. І це велика різниця», - зазначила пані Гітлянська.

 

На питання журналіста «Дусі», чи треба це розуміти так, що у випадку, якщо пост буде оплачений тими, хто веде інформаційну війну проти України, то ймовірність порушення кримінальної справи дійсно велика, Олена Гітлянська відповіла, що «будь-яке порушення розглядається в індивідуальному порядку, враховуються обставини, а вже потім приймається рішення - порушувати кримінальну справу чи ні».

 

«Якщо людина висловлює свою точку зору - зрозуміло, що це не є приводом для кримінального переслідування: у нас не порушують справи за висловлення своєї точки зору. Якщо проаналізувавши пост або ряд постів, слідство приходить до висновку, що людина може діяти, виходячи з корисливих мотивів, і займається контрпропагандою мобілізації, то кримінальна справа може бути порушена», - заявила Олена Гітлянська.

 

Нагадаємо, адвокат компанії «Юскутум» Денис Овчаров у коментарі «Корреспондент.net» сказав, що стаття 114-1 Кримінального кодексу (перешкоджання законній діяльності ЗС України та інших військових формувань в особливий період), яка передбачає відповідальність у вигляді позбавлення волі на термін від п'яти до восьми років, дуже розмита і не має підстав для вироку. За його словами, якщо особа напише щось проти мобілізації, то у статті 114-1 прямо не зазначено, що саме вона порушилав. Навіть більше, у статті чітко не прописано, що саме є перешкоджанням діяльності Збройних Сил України.

 

Експерт зазначає, що в цьому випадку, щоб судити особу, потрібно мати конкретну статтю Кримінального кодексу, потім згідно з цією статтею провести лінгвістичну експертизу і встановити основні меседжі повідомлення, оприлюднені у соцмережах. Він також заявив, що СБУ не уповноважена коментувати норми кваліфікації відповідальності, оскільки не має судової практики як у першій інстанції, так і в інших судах.

 

Стаття 114-1 ККУ була прийнята в квітні минулого року в рамках закону України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо посилення відповідальності за вчинення злочинів проти основ національної безпеки України)».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4631
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду