СБУ погрожує в’язницею авторам антимобілізаційних постів у соцмережах (ДОПОВНЕНО)

СБУ погрожує в’язницею авторам антимобілізаційних постів у соцмережах (ДОПОВНЕНО)

23 Лютого 2015
4146

СБУ погрожує в’язницею авторам антимобілізаційних постів у соцмережах (ДОПОВНЕНО)

4146
СБУ погрожує в’язницею авторам антимобілізаційних постів у соцмережах (ДОПОВНЕНО)
СБУ погрожує в’язницею авторам антимобілізаційних постів у соцмережах (ДОПОВНЕНО)

Слідчий Служби безпеки України протягом доби може відкрити кримінальну справу проти автора антимобілізаційного поста в будь-якій соціальній мережі в інтернеті. Про це йдеться у відповіді СБУ на запит видання «Корреспондент.net».

 

Інформацію про таке правопорушення слідчий СБУ може отримати від інших осіб або самостійного виявити протизаконний пост в інтернеті. У тому або іншому випадку співробітник СБУ зобов'язаний протягом 24 годин відкрити кримінальне провадження.

 

Повідомлення з антимобілізаційним характером кваліфікують за статтею 114-1 Кримінального кодексу (перешкоджання законній діяльності ЗС України та інших військових формувань в особливий період), яка передбачає відповідальність у вигляді позбавлення волі на термін від п'яти до восьми років.

 

Стаття Кримінального кодексу, за якою СБУ пропонує судити авторів антимобілізаційних повідомлень у соцмережах, дуже розмита і не має підстав для вироку. Таку думку в коментарі «Корреспондент.net» висловив адвокат компанії «Юскутум» Денис Овчаров.

 

Наприклад, за його словами, якщо журналіст напише щось проти мобілізації, то у статті 114-1 прямо не зазначено, що саме він порушив. Навіть більше, у статті чітко не прописано, що саме є перешкоджанням дії Збройних сил України.

 

«Стаття 114-1, на яку послалися в СБУ, дуже розмита, а коли немає чіткого розуміння, за що я буду сидіти в тюрмі, то не буде чіткого розуміння й у суду. Тому потрібно дотримуватися поняття "правова відповідальність" - це коли людина знає, за що вона несе покарання», - сказав пан Овчаров.

 

Експерт зазначає, що в цьому випадку, щоб судити людину, потрібно мати конкретну статтю Кримінального кодексу, потім згідно з цією статтею провести лінгвістичну експертизу і встановити основні меседжі повідомлення, оприлюднені у соцмережах.

 

«Але основне тут - наслідки, оскільки стаття 114-1 спрямована саме на них. Потрібно розуміти якими дійсно є наслідки, знайти причинно-наслідковий зв'язок між статтею і її результатами, знайти журналіста і довести, що це він навмисне зробив для перешкоджання роботи Збройних сил України або він сам зізнався. І тільки після цього можна про щось говорити», - сказав юрист.

 

Він також заявив, що СБУ не уповноважена коментувати норми кваліфікації відповідальності, оскільки не має судової практики як у першій інстанції, так і в інших судах.

 

Зазначимо, що стаття 114-1 була прийнята в квітні минулого року в рамках закону України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо посилення відповідальності за вчинення злочинів проти основ національної безпеки України)».

 

Нагадаємо, Міністерство інформаційної політики України, очолюване Юрієм Стецем, запустило свій перший проект - сайт «Інформаційні війська України» i-army.org, який закликає громадян України долучатись до інформаційної війни проти російської пропаганди і дезінформації.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4146
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Киевлянин
3348 дн. тому
Здорово.. Демократия без демократии. Свобода без свободы. Прощай, моя любимая страна
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду