У проекті змін до держбюджету немає обіцяного збільшення фінансування кіно

У проекті змін до держбюджету немає обіцяного збільшення фінансування кіно

23 Лютого 2015
3284

У проекті змін до держбюджету немає обіцяного збільшення фінансування кіно

3284
У проекті змін до держбюджету немає обіцяного збільшення фінансування кіно
У проекті змін до держбюджету немає обіцяного збільшення фінансування кіно

У внесеному Кабінетом Міністрів законопроекті № 2147 «Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2015 рік» немає раніше обіцяного збільшення фінансування національного кінематографу до 130 млн грн. Законопроект зареєстровано у Верховній Раді 16 лютого.

 

Натомість уряд запропонував зменшити на 150 млн гривень видатки державного бюджету 2015 року на виробництво та трансляцію телерадіопрограм для державних потреб.

 

Чинним законом «Про Державний бюджет України на 2015 рік» передбачено 68 млн 320,9 тис. грн за бюджетною програмою «Створення та розповсюдження національних фільмів, фінансова підтримка державного підприємства "Національний центр Олександра Довженка"», розпорядником якої є Державне агентство з питань кіно. Це на 6 млн 898,9 тис. грн більше, ніж у державному бюджеті на 2014 рік.

 

Загалом за різними програмами Держкіно в держбюджеті на 2015 рік передбачено 75 млн 696,1 тис. грн, що на 8 млн 52 тис. грн більше, ніж у держбюджеті-2014.

 

Нагадаємо, на виробництво фільмів в Україні у 2015 році необхідно 300,5 млн грн із державного бюджету. У зв'язку із цим наприкінці грудня 2014 року кінематографісти закликали Кабмін не скорочувати фінансування на кіновиробництво та зберегти пільги, а голова Національної спілки кінематографістів України Сергій Тримбач запропонував прем'єр-міністру Арсенію Яценюку зустрітися для обговорення нагальних проблем кінематографістів.

 

24 грудня 2014 року Комітет Верховної Ради з питань культури і духовності порекомендував Комітету з питань бюджету віднайти можливість у 2015 році додатково профінансувати програми Держкіно в обсязі 226 млн грн у зв'язку з дефіцитом видатків у 336 млн грн.

 

29 грудня 2014 року прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк на погоджувальній раді парламенту, де розглядався запропонований урядом проект держбюджету-2015, пообіцяв до лютого 2015 року знайти спосіб вирішення питання щодо фінансування української кіногалузі.

 

Тоді ж, 29 грудня 2014 року, народний депутат, голова Комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький повідомив, що міністр культури В'ячеслав Кириленко готує зміни в держбюджет на 2015 рік, які Верховна Рада має розглянути до 15 лютого, щодо збільшення обсягів фінансування кіно до 130 млн грн.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3284
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду