Представники дистриб’юторських компаній та кінотеатрів підтримали законопроект про збір з кінопрокату (ВИПРАВЛЕНО)

Представники дистриб’юторських компаній та кінотеатрів підтримали законопроект про збір з кінопрокату (ВИПРАВЛЕНО)

18 Лютого 2015
4348

Представники дистриб’юторських компаній та кінотеатрів підтримали законопроект про збір з кінопрокату (ВИПРАВЛЕНО)

4348
Представники дистриб’юторських компаній та кінотеатрів підтримали законопроект про збір з кінопрокату (ВИПРАВЛЕНО)
Представники дистриб’юторських компаній та кінотеатрів підтримали законопроект про збір з кінопрокату (ВИПРАВЛЕНО)

Представники дистриб'юторських компаній та кінотеатрів у цілому підтримали ініціативу запровадження збору за показ іноземних фільмів в кінотеатрах та на телебаченні, але склали список зауважень до нього. Про це повідомляє прес-служба Державного агентства з питань кіно.

 

Це питання обговорювалося на нараді за участі керівництва Держкіно та 10 компаній: «ЮФД», B&H Film Distribution, «Галеон кіно», кінотеатр «Київ» та мережі кінотеатрів «Оскар», «Мультіплекс», «Лінія кіно», «Планета кіно IMAX», «Баттерфляй» та «Сінема-сіті».

 

Голова Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко представив розроблений Держкіно та Міністерством культури України законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення фінансової підтримки вітчизняної кінематографії».

 

«Представники дистриб'юторів та демонстраторів фільмів в цілому готові підтримати зазначений проект Закону про запровадження збору на розвиток національної кінематографії за умови врахування зауважень та пропозицій, висловлених під час наради», - йдеться в повідомленні прес-служби.

 

Учасники кіноринку запропонували:  

 

1. Запровадити єдину ставку збору на розвиток національної кінематографії для всіх платників, зазначених у проекті Закону України, а саме для суб'єктів кінематографії, які здійснюють публічну демонстрацію, займаються розповсюдженням, прокатом фільмів, відповідно до Закону України «Про кінематографію», операторів та провайдерів телекомунікацій, визначених у Законі України «Про телекомунікації», телерадіоорганізацій, які є телемовниками будь-яких видів мовлення, та провайдерів програмної послуги, визначених в Законі України «Про телебачення і радіомовлення», провайдерів програмної послуги, визначених в Законі України «Про телебачення і радіомовлення».

 

2. Встановити розмір ставки збору, яка є економічно обґрунтованою стосовно платників збору і сприятиме розвитку галузі не тільки кіновиробництва а й розповсюдження та кінопрокату. Серед країн ЄС подібний збір запроваджено у Польщі. Відповідно до польського закону про кіно від 2005 року, передбачено відрахування учасниками польського кіноринку 1,5% доходів на фінансування кінопродукції. Ставка збору є рівною для всіх платників польського ринку ( ТБ, кабельне ТБ, супутникове ТБ, реклама, кінотеатри і дистриб'ютори).

 

Представники українських дистриб'юторських компаній та кінотеатрів заявили про необхідність встановлення діалогу між державою та представниками галузі кінематографії для взаємної підтримки, спрямованої на розвиток українського кінопрокату та відродження національного кінематографа України.

 

Учасники наради підкреслили важливість державної підтримки галузі стосовно врегулювання деяких законодавчих норм, а також продовження дії існуючих податкових пільг, спрямованих на підтримку фільмів національного виробництва та фільмів, дубльованих, субтитрованих або озвучених державною мовою, незважаючи  на  відсутність  такої  вимоги  в українському законодавстві.

 

Як відзначив кінокритик Сергій Васильєв-молодший, коментуючи у Facebook ці пропозиції кінематографістів, вперше учасники ринку визначилися з конкретним розміром збору – 1, 5% доходів на фінансування кінопродукції. Також він відзначив важливу спробу ув’язати введення збору зі збереженням податкових пільг для кіногалузі, втрата яких завдасть відчутного удару економіці кіногалузі України.

 

 

 

Нагадаємо, що 10 грудня народні депутати Микола Княжицький і Сергій Тарута зареєстрували інший законопроект № 1359  «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення фінансової підтримки вітчизняної кінематографії». Вони пропонують створити умови для фінансової підтримки вітчизняної кінематографії через запровадження збору за трансляцію фільмів, а також збільшення оподаткування державних лотерей.

 

Нагадаємо, на виробництво фільмів в Україні у 2015 році необхідно 300,5 мільйонів гривень із державного бюджету. Про це йдеться у зверненні до Кабінету міністрів ініціативної групи кінематографістів на чолі з кінорежисером Михайлом Іллєнком та продюсером Володимиром Філіпповим, у якому киномитці закликають владу не економити бюджетні витрати за рахунок національного кінематографа, при формуванні державного бюджету перебачити належне його фінансування і не скасовувати пільги, передбачені для кіновиробників.

 

Водночас на створення і дистрибуцію національних фільмів у державному бюджеті України на 2015 рік на передбачено 68 млн 320,9 тис. грн.

 

Як писала «Детектор медіа», кінематографісти закликали Кабмін не скорочувати фінансування на кіновиробництво та зберегти пільги, а голова Національної спілки кінематографістів України Сергій Тримбач запропонував прем'єр-міністру Арсенію Яценюку зустрітися для обговорення нагальних проблем кінематографістів. Прем'єр-міністр України пообіцяв знайти спосіб вирішення питання щодо фінансування української кіногалузі до лютого 2015 року.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4348
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду