Родичі заарештованого журналіста Андрія Захарчука вийшли на пікет до миколаївського СБУ

Родичі заарештованого журналіста Андрія Захарчука вийшли на пікет до миколаївського СБУ

16 Лютого 2015
3183

Родичі заарештованого журналіста Андрія Захарчука вийшли на пікет до миколаївського СБУ

3183
Родичі заарештованого журналіста Андрія Захарчука вийшли на пікет до миколаївського СБУ
Родичі заарештованого журналіста Андрія Захарчука вийшли на пікет до миколаївського СБУ

16 лютого в Миколаєві родичі арештованого за підозрою в державній зраді журналіста Андрія Захарчука пікетували Управління Служби безпеки України (СБУ) в Миколаївській області. Про це повідомляє видання «НикВести».

 

Вони зібралися на цю акцію, аби підтримати затриманого. На пікет вийшли зокрема і його брат та батько. Вони заперечують провину журналіста. Протестувальники тримали плакати: «#ЗахарчукНевинен», «Будуємо правову державу, але садимо журналістів. Не треба так» та інші.

 

 

Як повідомляла «Детектор медіа», 12 лютого Центральний районний суд міста Миколаєва постановив узяти під варту журналіста російського інформагентства «Невские новости» громадянина України Андрія Захарчука, якого підозрюють у державній зраді.

 

Згідно з даними слідства, у січні-лютому цього року пан Захарчук відвідав кілька міст України, потім прибув до Миколаєва, де зробив своїм фотоапаратом знімки Інгульського та пішохідного мостів, Суднобудівного заводу імені 61 комунара і ДП «Миколаївський бронетанковий завод», співробітники служби безпеки якого і затримали журналіста під час фотозйомки. Миколаївський бронетанковий завод і завод імені 61 комунара є стратегічними об'єктами, що входять в Державний концерн «Укробронпром». Рішенням суду журналіста затримано до 11 квітня.

 

Брат заарештованого журналіста Михайло Захарчук повідомив, що після пікету активісти занесуть в СБУ офіційне звернення з проханням побачитися із затриманим.

 

Батько журналіста Василь Захарчук розповів, що зараз триває доопрацювання апеляційної скарги на рішення першої інстанції про арешт, яка незабаром буде подана до апеляційного суду.

 

Родичі не вважають фотознімки Інгульського мосту і бронетанкового заводу доказом вини Андрія Захарчука, «оскільки у вільному доступі в інтернеті існує безліч таких знімків». Рідні також зазначили, що під час зйомки ніхто не зробив Андрію Захарчуку зауваження, крім того, на місці не було табличок з інформацією про заборону фотографування.

 

«Родичі журналіста заявили, що Андрій Захарчук - патріот України і не є сепаратистом, про що свідчать його записи в соціальних мережах. Після акції під будівлею СБУ активісти мали намір продовжити свій пікет під стінами Центрального районного суду і прокуратури Миколаєва.У прес-службі СБУ зазначили, що коментарі відомство сьогодні давати не буде», - пише видання «Ник Вести».

 

Нагадаємо, 13 лютого у коментарі «Детектор медіа» юристка Інституту розвитку регіональної преси (ІРРП) Людмила Опришко заявила, що звинуваченням івано-франківського блогера Руслана Коцаби й журналіста «Невских новостей» Андрія Захарчука бракує чіткої аргументації з боку правоохоронних органів. Правозахисник Євген Захаров назвав звинувачення проти пана Коцаби й пана Захарчука непереконливими.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3183
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду