Парламент зареєстрував законопроект про права та обов’язки блогерів

Парламент зареєстрував законопроект про права та обов’язки блогерів

15 Лютого 2015
6264

Парламент зареєстрував законопроект про права та обов’язки блогерів

6264
Парламент зареєстрував законопроект про права та обов’язки блогерів
Парламент зареєстрував законопроект про права та обов’язки блогерів

У Верховній Раді 12 лютого зареєстровано  законопроект номер 2111 щодо нових правил для блогерів. Текст «Проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про інформацію" (щодо поширення масової інформації в мережі "Інтернет")» опубліковано на сайті Парламенту.

 

Поданий документ народним депутатом України Василем Петьовкою

 

Цим документом пропонується доповнити Закон України «Про інформацію» статтею 26-1 - «Особливості поширення масової інформації в мережі «Інтернет».

 

Мета документу - «забезпечення захищеності життєво важливих інтересів суспільства, держави та особи, за якої виключається заподіяння їм шкоди через неповноту, невчасність і недостовірність інформації, через негативні наслідки функціонування інформаційних технологій або внаслідок поширення інформації, забороненої чи обмеженої для поширення законами України».

 

Законопроект передбачає зобов'язання для блогерів розміщувати  на своїх сайтах або вебсторінках своїх прізвищ, ініціалів, електронні адреси.

 

Також у документі йдеться про заборону для блогерів поширювати відомості, що стосуються, наприклад, тероризму, екстремізму, порнографії чи містять лайку:

 

«...не допускати використання сайту або сторінки сайту в мережі "Інтернет" з метою вчинення кримінально караних діянь, для розголошення відомостей, що становлять державну або іншу спеціально охоронювану законом таємницю, для поширення матеріалів, що містять публічні заклики до здійснення терористичної діяльності або публічно виправдовують тероризм, інших екстремістських матеріалів, а також матеріалів, що пропагують порнографію, культ насильства і жорстокості, і матеріалів, які містять нецензурну лайку; перевіряти достовірність розміщеної загальнодоступної інформації до її розміщення і негайно видаляти розміщену недостовірну інформацію; не допускати поширення інформації про приватне життя громадянина з порушенням цивільного законодавства; не порушувати права і законні інтереси громадян і організацій, в тому числі честь, гідність і ділову репутацію громадян, ділову репутацію організацій». 

 

Також законопроект  передбачає заборону використання сайтів і вебсторінок «з метою приховання або фальсифікації суспільно значущих відомостей, поширення завідомо недостовірної інформації під виглядом достовірних повідомлень; поширення інформації з метою зганьбити громадянина або окремі категорії громадян за ознаками статі, віку, расової чи національної приналежності, мови, ставлення до релігії, професії, місця проживання і роботи, а також у зв'язку з їхніми політичними переконаннями».

 

Автори документу зазначають: «Прийняття цього законопроекту обумовлено необхідністю забезпечити інформаційну безпеку України, а також права, свободи та інтереси людини та громадянина в Україні шляхом унормування поширення інформації в мережі Інтернет». Як зазначається, завдання документу - унормувати процес поширення масової інформації» в інтернеті. 

 

Документ направлено на розгляд комітету Верховної Ради 13 лютого.

 

Раніше подібної статті для богерів українським законодавством передбачено не було.


Як писала «Детектор медіа», у 2010 році блогера та письменника Олега Шинкаренка викликали до СБУ через записи  про екс-президента  Віктора Януковича у Livejournal. Перевірка проводилася за матеріалами Департаменту захисту національної державності СБУ «щодо розміщення на інтернет-сайті повідомлення про погрозу щодо державного діяча України». Після допиту слідчим пана Шинкаренка відпустили. Після цього, за його словами, з блогу зникли окремі записи, на яких акцентував слідчий.

 

Матеріали документування щодо цього випадку СБУ скерувала до прокуратури.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6264
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
демократия в Украине приказала долго жить- помним,любим, скорбим....
3350 дн. тому
ну что же...Так называемые "диктаторские законы" в сравнении с тем, что почти уже ежедневно продуцирует ВР, живя "по-новому", кажутся просто детским лепетом и мелкими шалостями, против черной диктаторской цензуры, наступающей грязными лапами нынче на страну. Это при Януковиче можно было и про него и про всё и всех комментировать свободно на любом сайте даже без регистрации. и это при нем - "диктаторе", благодаря блогерам и комментам на сайтах, общество было в курсе всех последних событий, смогло собраться на майдан...теперь за это будут сажать и клепать людям сроки в стиле сталинской диктатуры, обвиняя всех и вся в "измене родине"- удобная обширная формулировка. Тем более, что уже первые посадки блогеров и журналистов в стиле расправ НКВД над инакомыслием в стране произошли.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду