Апеляційний суд залишив Руслана Коцабу під вартою

Апеляційний суд залишив Руслана Коцабу під вартою

14 Лютого 2015
3638

Апеляційний суд залишив Руслана Коцабу під вартою

3638
Апеляційний суд залишив Руслана Коцабу під вартою
Апеляційний суд залишив Руслана Коцабу під вартою

Апеляційний суд не скасував попереднє рішення щодо прикарпатського журналіста Руслана Коцаби, якого звинувачують в державній зраді, і залишив його під вартою. Про це повідомляє інформаційна агенція «Фіртка».

 

Судове засідання з розгляду апеляційної скарги пана Коцаби відбулося 14 лютого в Івано-Франківську.

 

Нагадаємо, до суддівської колегії увійшли Ольга Іванів, Ніна Ткачук і Тарас Фіцак.

 

Як писала «Детектор медіа», 8 лютого рішенням Івано-Франківського міського суду пана Коцабу було арештовано на 60 діб.

 

В ухвалі суду зазначено, що Руслан Коцаба за винагороду працював на замовлення російського телеканалу НТВ і організовував підготовку провокативних матеріалів про мобілізацію в Україні для російського ТБ. Відеозвернення Руслана Коцаби до Президента України «Я проти мобілізації» використовували в інформаційних програмах «Время покажет» російського «Первого канала» і російського телеканалу «Россия 1». У документі також наголошується, що Руслан Коцаба мав намір найближчим часом виїхати на невизначений термін на територію так званих ЛНР та ДНР, аби продовжити свою діяльність.

 

Звинувачення блогеру висувають у державній зраді та перешкоджанні законній діяльності Збройних Сил України (частина 1 статті 111 та частини 1 статті 114-1 Кримінального кодексу України).

 

Юристи не мають одностайної позиції щодо дій правоохоронних органів стосовно Руслана Коцаби. Член правління Української Гельсінської спілки з прав людини Володимир Яворський вважає, що українські правоохоронні органи діють в цій справі «грубо і непрофесійно». юрист Інституту масової інформації Роман Головенко вбачає у відеозверненні Руслана Коцаби порушення статті 114-1 Кримінального кодексу: перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань в особливий період.

 

Українська Гельсінська спілка з прав людини (УГСПЛ) назвала арешт «українського журналіста» Руслана Коцаби «переслідуванням за політичними мотивами».

 

Незалежна медіапрофспілка України висловила думку, що заклики блогера бойкотувати мобілізацію в умовах війни вписується в антиукраїнську інформаційну кампанію. Разом з тим, наголосили в НМПУ, попри всю неоднозначність діяльності Руслана Коцаби притягнення його до кримінальної відповідальності створює прецедент, коли кожного журналіста або громадського діяча за висловлювання, які суперечать офіційній позиції органів державної влади, буде звинувачено у державній зраді.

 

Львівський осередок НМПУ заявив про незгоду із заявою центрального комітету НМПУ - на його думку, підстави для арешту Руслана Коцаби існували.

 

Представництво міжнародної організації Amnesty International в Україні розповсюдило заяву, в якій назвало Руслана Коцабу «в'язнем сумління» і закликало українську владу негайно його звільнити.

 

Уповноважений з прав людини Валерія Лутковська вважає недопустимим у демократичному суспільстві таке обмеження свободи, як у справі Руслана Коцаби, та вбачає в його арешті ознаки порушення статті 10 Конвенції про захист прав людини й основоположних свобод.

 

«Детектор медіа»

Фото - http://firtka.if.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3638
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Доктор Лектор
3351 дн. тому
Ну что. стоп-цензурщики и прочие апологеты свободы оскорблять, клеветать и врать? Почему такая оглушительная тишина повисла? Где же "наших бьют?" А я знаю где: сесть на 15 лет не хочется. Ну разве не слава Украине? Вы только сейчас поняли, что сделали со страной. Хотя... Кацабу же тоже Путин посадил, не?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду