Суд арештував Андрія Захарчука, який співпрацював з інформагентствами РФ – підозрюють у державній зраді

Суд арештував Андрія Захарчука, який співпрацював з інформагентствами РФ – підозрюють у державній зраді

13 Лютого 2015
3600

Суд арештував Андрія Захарчука, який співпрацював з інформагентствами РФ – підозрюють у державній зраді

3600
Суд арештував Андрія Захарчука, який співпрацював з інформагентствами РФ – підозрюють у державній зраді
Суд арештував Андрія Захарчука, який співпрацював з інформагентствами РФ – підозрюють у державній зраді

12 лютого в Центральний районний суд міста Миколаєва ухвалив взяти під варту журналіста російського інформагентства «Невские новости» громадянина України Андрія Захарчука, якого Служба безпеки України підозрює в державній зраді. Про це повідомляє видання «Преступности.НЕТ» з зали суду.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», 10 лютого Андрія Захарчука затримали співробітники СБУ в Миколаєві.

 

На засіданні представник державного обвинувачення заявив, що 25-річний Андрій Захарчук, що працює журналістом не лише в петербурзькому агентстві «Невські новини», а і в російському Федеральному агентстві новин (ФАН), у січні-лютому цього року відвідав кілька міст України - Харків, Київ, Одесу, Дніпропетровськ.

 

Згідно з даними слідства, після цього Андрій Захарчук прибув до Миколаєва, де зробив своїм фотоапаратом знімки Інгульського та пішохідного мостів, Суднобудівного заводу імені 61 комунара і ДП «Миколаївський бронетанковий завод», співробітники служби безпеки якого і затримали журналіста під час фотозйомки. Миколаївський бронетанковий завод і завод імені 61 комунара є стратегічними об'єктами, що входять в Державний концерн «Укробронпром».

 

 

 Українець стверджує, що не мав наміру шпигувати

 

У російського журналіста вилучили фотоапарат Nikon D700, планшет і ноутбук. Прокурор повідомив, що в техніці журналіста була виявлена переписка, яка підтверджує його приналежність до російського інформаційного агентства.

 

«Прокурор зазначив, що згідно з Постановою Верховної Ради України від 27 січня Російська Федерація визнана державою-агресором. Таким чином слідство інкримінує журналісту роботу на агресора, а так як він є громадянином України, то, на думку правоохоронних органів, він діяв в порушення статті 65 Конституції України, згідно з якою захист Батьківщини, незалежності та територіальної цілісності України, шанування її державних символів є обов'язком громадян України», - пише видання «Преступности. НЕТ».

 

 

 Держзвинувачення заявляє, що співпраця Андрія Захарчука з російським інформагентством є державною зрадою

 

Держзвинувачення підкреслило, що Федеральне агентство новин є пропагандистським виданням, яке перекручує факти щодо України, створює помилкову думку про події і Україні і розпалює сепаратистські настрої серед українців. Тож виходячи з цього, 11 лютого пану Захарчуку було оголошено «обгрунтовану підозру».

 

Адвокат Андрія Захарчука акцентував увагу на те, що його підзахисний  є журналістом, тож фотографування і збір інформації є його професійними обов'язками. Адвокат підкреслив, що діяльність журналістів охороняється рядом міжнародних правових актів, зокрема статтею 10 Європейської конвенції з прав людини та статтею 19 Загальної декларації про права людини, тож арешт пана Захарчука може зашкодити іміджу України на міжнародній арені.

 

Підозрюваний журналіст заявив, що зроблені фотографії він не відправляв до Росії і не збирався цього робити. За його словами, він не знав, що не можна фотографувати бронетанковий завод і Інгульський міст.

 

Пан Захарчук відповів, що фотографування бронетанкового заводу не було прямим завданням редакції. Про завод він дізнався від мешканця міста, коли запитав, які підприємства сьогодні працюють в Миколаєві.

 

У питанні обрання запобіжного заходу журналісту, прокурор попросив суд призначити йому утримання під вартою. Він аргументував це тим, що в Росії у Андрія Захарчука є соціальні зв'язки з різними верствами населення, тож якщо він залишиться на волі, зможе втекти від слідства в РФ, де продовжити свою діяльність «з підриву обороноздатності держави».

 

Адвокат журналіста заявив, що в Росії у журналіста немає родичів, дружини або дітей, і що соціальні зв'язки у нього в Україні, де у нього живуть батьки.

 

 

 Батько журналіста стверджує, що син не готував антиукраїнських матеріалів

 

На засіданні були присутні батько та подруга обвинуваченого. Батько журналіста Василь Захарчук повідомив, що редактор дав завдання Андрію Захарчуку об'їздити міста України, опитати місцевих жителів про те, як вони живуть сьогодні. Чоловік показав одну зі статей сина про Одесу, в якій наявний лише опис того, про що говорять люди. Як сказав батько журналіста, його син «навпаки намагався завжди писати статті від України, згладжуючи гострі кути, і коли йому відправляли на антиукраїнські заходи в Росії, він відмовлявся як громадянин України».

 

Заслухавши сторони, суддя Дмитро Тишко виніс постанову, згідно з яким Андрію Захарчуку обрано запобіжний захід у вигляді арешту на строк до 11 квітня.

 

Як повідомляє «Преступности.НЕТ», Андрій Захарчук народився в Кіровоградській області і жив у місті Жовті Води (Дніпропетровська область), де нині живуть його батьки. Кілька років тому в пошуках роботи він поїхав до Санкт-Петербурга, де спочатку працював офіціантом, в потім влаштувався журналістом, бо давно хотів працювати в цій професії.

 

Нагадаємо, вчора інформагентство «Невские новости» заявило, що «Андрій Захарчук ніколи не займався забороненою законом діяльністю».

 

11 лютого Президент України Петро Порошенко заявив, що Служба безпеки України встановила 19 осіб, які називаючись журналістами чи громадськими діячами, проводили кампанію по зриву мобілізації.

 

«Детектор медіа»

Фото - «Преступности.НЕТ»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3600
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Киевлянин
3331 дн. тому
Сколько можно терпеть этот террор? Пора уже выходить на улицы и показывать, кто здесь власть!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду