Нацрада оголосила попередження News One за інтерв’ю Азарова та повідомить ГПУ про злочин

Нацрада оголосила попередження News One за інтерв’ю Азарова та повідомить ГПУ про злочин

12 Лютого 2015
6027

Нацрада оголосила попередження News One за інтерв’ю Азарова та повідомить ГПУ про злочин

6027
Канал не вбачає в інтерв’ю екс-прем’єра тих порушень, які йому інкримінують
Нацрада оголосила попередження News One за інтерв’ю Азарова та повідомить ГПУ про злочин
Нацрада оголосила попередження News One за інтерв’ю Азарова та повідомить ГПУ про злочин

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оголосила попередження телеканалу News One за трансляцію інтерв'ю колишнього прем'єр-міністра Миколи Азарова. Відповідне рішення регулятор ухвалив на засіданні 12 лютого.

 

Проведений Нацрадою моніторинг ефіру News One зафіксував 3 лютого трансляцію 35-хвилинного інтерв'ю Миколи Азарова о 18:00 з повтором о 20:05.

 

Нацрада визнала порушення компанією абзацу 12 частини 2 статті 6 закону «Про телебачення і радіомовлення» (не допускається використання телерадіоорганізацій для здійснення інших вчинків, за якими наступає кримінальна відповідальність), оскільки помітила у висловлюваннях пана Азарова ознаки злочину, передбачені статтею 161 Кримінального кодексу України (умисні дії, спрямовані на розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті, на приниження національної честі та гідності...).

 

Ознаки кримінального злочину Нацрада вбачає в таких фрагментах інтерв'ю:

- Я внимательно слежу за всем тем, что печатается, издается и говорится на украинских каналах, в украинских средствах массой информации. Конечно, я глубоко возмущен теми потоками лжи, дезинформации, неправды, которые обрушились на наших людей. Я представляю, насколько им трудно в условиях тотальной, абсолютно ничем не ограниченной лжи сделать правильные выводы. И если Вы, уважаемые соотечественники, этих выводов не сделаете, то дела-то в стране пойдут еще хуже.

- Я думаю, что было принято решение идти на реализацию вооруженного переворота. Ясно совершенно, что без поддержки западных стран, Соединенных Штатов эта группа заговорщиков не имела никаких шансов на успех.

- К большому сожалению, и это самое главное, что меня беспокоит - нынешняя власть нацелена на военные действия, для них война - это оправдание собственной бездарности.

- Скажем, роль западных спецслужб, американцев... она абсолютно очевидна.

 

Директор News One Олена Рудик розповіла Нацраді, що інформаційний канал News One з грудня 2014 року запровадив формат інтерв'ю: «У цьому форматі ми показуємо актуальні точки зору на події в Україні. І в лютому ми показували цикл інтерв'ю, присвячених подіям на майдані. У нас були присутні різні точки зору - Береза, Кравчук Тягнибок».

 

За її словами, канал не побачив в інтерв'ю Миколи Азарова порушень у частині розпалювання ворожнечі. «Це інтерв'ю було присвячено виходу книги. І цю подію підтримали всі інформаційні агентства і телеканали в Україні», - сказала вона.

 

На запитання членів Нацради, які ще телеканали транслювали інтерв'ю Миколи Азарова, вона відповіла, що інтерв'ю не було, але канали висвітлювали публікацію паном Азаровим книги. І знову наголосила, що в інтерв'ю не було розпалювання ворожнечі.

 

Тоді заступник голови Нацради Григорій Шверк зацитував фрагмент інтерв'ю, у якому Микола Азаров назвав учасників Революції гідності «группой заговорщиков», і запитав, чи це не порушує гідність тих, хто стояв на майдані. На думку пані Рудик, «це спірне питання». «Тобто для вас спірне питання, що це "группа заговорщиков"?», - здивувалися члени Нацради.

 

Олена Рудик наголосила, що це не є точкою зору каналу, і News One не вказував, що підтримує цю думку. Перший заступник голови Нацради Ольга Герасим'юк запитала, чи повідомляв канал про те, що не поділяє думку Микола Азарова, чи коментував якось висловлені ним тези. Зі слів пані Рудик, News One на початку інтерв'ю повідомив, що збирає різні точки зору на події.

 

«А якби ми були під час Великої вітчизняної війни, ви б дали інтерв'ю Гітлера?», - запитав голова Нацради Юрій Артеменко. «Гітлера - ні», - відповіла керівник каналу. «У даному випадку людина знаходиться в розшуку. Вона практично є злочинцем», - заявив пан Артеменко.

 

Член Нацради Владислав Севрюков поцікавився, яким чином журналістам вдалося знайти людину, яка перебуває в розшуку і чи повідомив канал правоохоронні органи про це. Виявилося, що журналісти News One не брали інтерв'ю в Миколи Азарова - зі слів керівника каналу, інтерв'ю було надано прес-службою екс-прем'єра. Члени Нацради звернули увагу на те, що інтерв'ю було подано в ефірі як ексклюзив. «Воно було нам ексклюзивно надано прес-службою», - уточнила пані Рудик.

 

На запитання відповідального секретаря Нацради Катерини Котенко, кому належить канал News One, Олена Рудик нагадала: народному депутату Євгену Мураєву, якого керівник каналу назвала представником Партії регіонів.

 

Ольга Герасим'юк звернула увагу на те, що News One показував інтерв'ю двічі, як важливу подію, не даючи при цьому можливості журналістам його обговорити, надати інші точки зору.

 

«Можливо, не так був поданий формат, - зауважила Олена Рудик. - Але ми дали змогу глядачу самому оцінити. Ми всі інтерв'ю подаємо без обговорення. Ми навпаки не стали розвивати далі цю тему».

 

На думку пані Герасим'юк, канал навпаки розвивав тему, даючи в ефірі повтор інтерв'ю людини, яка перебуває в розшуку. «Ви чекали якоїсь нашої реакції? Ось вона настала», - додала вона.

 

На запитання Катерини Котенко, хто приймав рішення про трансляцію інтерв'ю Миколи Азарова, Олена Рудик повідомила, що це було рішення редакційної ради, до якої входять шеф-редактор, продюсер, журналісти, а також сама пані Рудик як директор каналу. Однак, уточнила вона, якогось протоколу зборів редакційної ради немає.

 

«Нам незрозуміло, для чого ви використали в ефірі це інтерв'ю. Cам текст інтерв'ю свідчить про порушення законодавства. Також ви не повідомили правоохоронні органи про те, де знаходиться людина, яка перебуває в розшуку. Чим ви мотивували рішення про постановку цього інтерв'ю в ефір?», - запитала Катерина Котенко.

 

«Не стільки рейтингом, - відповіла Олена Рудик. - Моя думка: щоб скласти свою думку про якусь ситуацію, потрібно розуміти думки всіх людей, які беруть участь у процесі. Якщо, як ви, порівнювати з Гітлером - то, наприклад, ми ж читаємо про нього книги, щоб це не повторилося».

 

Григорій Шверк нагадав, як Нацрада оголосила попередження телеканалу «Еспресо TV» за трансляцію в прямому ефірі виступу президента Росії Володимира Путіна. «Вони транслювали його в прямому ефірі, тобто теоретично не знали, що він скаже. Ви ж отримали запис інтерв'ю та бачили, що в ньому. І ви вирішили, що там не міститься нічого, що порушує законодавство України?», - додав він. Пані Рудик визнала, що в неї є певні сумніви.

 

Юрій Артеменко порівняв інтерв'ю Миколи Азарова не лише з Гітлером, а й із бен Ладеном. Він переконаний, що у США жодного разу в ефір не дають виступів чи інтерв'ю Усами бен Ладена. «Інша справа - вони могли дати його інформаційні повідомлення, бо в цьому є новина, є суспільна значимість. А коли б бен Ладен півгодини розповідав в ефірі, які покидьки американці - такого нема, - заявив він. - Я не розумію вас. Чомусь тільки до вас звернулися і тільки ви дали це в ефір. Якби це всі канали показали - ми б іще подумали».

 

Олена Рудик не знає, чому прес-служба Миколи Азарова звернулася саме до News One. «Але на наступний день цитати з інтерв'ю розібрали всі інформаційні агентства країни», - наголосила вона. «Тобто ви розповсюдили меседжі людини, яка може бути винною у злочині проти нашого народу», - заявила Ольга Герасим'юк.

 

Члени Нацради одноголосно підтримали рішення про оголошення каналу News One попередження. Також регулятор звернеться до Генеральної прокуратури України з повідомленням про ознаки кримінального злочину в ефірі каналу. Крім того голова Нацради дав протокольне доручення юридичному управлінню звернутися до Служби безпеки України, аби та перевірила, хто на каналі News One приймав рішення про трансляцію інтерв'ю Миколи Азарова - редакційна рада, керівник чи власник.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6027
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду