Власник телекомпанії «Візит», якого звинувачують у подвійному вбивстві, подав позов проти слідчого прокуратури

Власник телекомпанії «Візит», якого звинувачують у подвійному вбивстві, подав позов проти слідчого прокуратури

11 Лютого 2015
3004

Власник телекомпанії «Візит», якого звинувачують у подвійному вбивстві, подав позов проти слідчого прокуратури

3004
Власник телекомпанії «Візит», якого звинувачують у подвійному вбивстві, подав позов проти слідчого прокуратури
Власник телекомпанії «Візит», якого звинувачують у подвійному вбивстві, подав позов проти слідчого прокуратури

Сьогодні, 11 лютого, у Полтаві розпочалось засідання Октябрьського райсуду за позовом директора приватної телекомпанії «Візит» міста Кременчука (Полтавська область) Олександра Мельника, який перебуває в слідчому ізоляторі за підозрою у двох вбивствах, до старшого прокурора відділу прокуратури Полтавської області Дмитра Ходатенка. Про це йдеться в інформаційному повідомленні голови ГО «Медіа-центр «Репортер» Юлії Билини, яке отримала «Детектор медіа».

 

Олександр Мельник подав у суд позов проти слідчого обласної прокуратури, який звинуватив його у замовленні двох убивств і оприлюднив цю інформацію для журналістів попри те, що він як службова особа мав дотримуватися таємниці слідства.  Керівник ТК «Візит» Олександр Мельник наполягає на своїй невинуватості й обурений тим, що слідчий прокуратури увів суспільство в оману. Директор ТК «Візит» просить суд визнати дії слідчого протиправними.

 

«Я категорично заявляю про свою невинуватість і непричетність до цих злочинів, а протиправні дії зі сторони прокуратури Полтавської області в особі її працівників є порушенням моїх основоположних і конституційних прав, передбачених Конституцією України та Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод», - написав у своєму позові пан Мельник.

 

Директор приватної телекомпанії «Візит» спирається на українське законодавство, яке недвозначно стверджує: будь-яка людина не може називатися винною, доки це не довів суд. Також  директор «Візиту» і його адвокат Руслан Лазоренко посилаються на практику Європейського суду з прав людини.

 

«Нехтуючи нормами національного і міжнародного законодавства, загальними засадами кримінального судочинства, зокрема презумпцією невинуватості особи, старшим прокурором відділу прокуратури Полтавської області Ходатенком Д.М., який здійснював повноваження у конкретному кримінальному провадженні, під час розгляду апеляційного провадження щодо оскарження обрання мені запобіжного заходу, 10.09.2014 року до закінчення апеляційного розгляду заявлено засобам масової інформації про те, що мені винесене повідомлення про підозру у кримінальному проваджені щодо організації мною убивства судді Лободенка О.С., а раніше винесене повідомлення за обвинуваченням за фактом убивства міського голови, і тепер я є організатором убивств Бабаєва О.М. і Лободенка О.С.», - наводить Олександр Мельник факти порушення його прав із боку слідчого.

 

Він також нагадує, що заява прокуратури Полтавської області була зроблена засобам масової інформації і поширена в Україні, зокрема в Полтавській області, у тому числі - телерадіоорганізаціями міст Полтави і Кременчука. Пан Мельник вважає це тиском на суд.

 

«Вказана заява була завідомо неправдивим повідомленням, є не що іншим, як тиском на суд і тиском на мене, привласненням повноважень суду, а такі дії зі сторони прокуратури Полтавської області протирічать нормам міжнародного права і практиці Європейського суду з прав людини», - вказано у позові.

 

Олександр Мельник вважає, що поведінка слідчого спричинила негативне ставлення до нього й підбурила мітингувальників, що пікетували суд у Полтаві (частину яких становили кременчуцькі чиновники),  до агресивних дій (зокрема, проти журналістів ТК «Візит»). На переконання захисту, заява слідчого прокуратури спровокувала несправедливе рішення суду про арешт Олександра Мельника.

 

Директор приватної телекомпанії «Візит» просить суд визнати дії старшого прокурора  облпрокуратури Дмитра Ходатенка незаконними.

 

Нагадаємо, апеляційний суд Полтавської області зобов'язав прокуратуру Полтавської області повторно порушити кримінальне провадження та більш ретельно розслідувати факти погроз із боку високопосадовців обласного управління МВС на адресу директора приватної телекомпанії «Візит» Олександра Мельника.

 

Директора приватної телекомпанії «Візит» Олександра Мельника було затримано 4 вересня 2014 року за підозрою в замовленні убивства міського голови Кременчука Олега Бабаєва. У день його затримання міністр МВС Арсен Аваков назвав його ім'я як замовника вбивства мера Кременчука.

 

Того ж дня міліціонери затримали й старшого сина директора приватної телекомпанії «Візит» Романа Мельника, якого через кілька годин тримання в ізоляторі відпустили.

 

11 вересня директора телекомпанії «Візит» Олександра Мельника звинуватили у двох вбивствах - мера Кременчука Олега Бабаєва і судді Автозаводського райсуду Кременчука Олександра Лободенка. Олександр Мельник заявив, що непричетний до замовлення резонансних вбивств мера і судді, підозру в організації яких йому висунули слідчі.

 

16 вересня колегія Полтавського апеляційного суду відмовила в задоволенні клопотання адвокатів Олександра Мельника, які просили про заміну запобіжного заходу для нього. За рішенням апеляційного суду Олександр Мельник на два місяці залишався під вартою. 1 листопада Жовтневий районний суд міста Полтави продовжив арешт директора телекомпанії «Візит» ще на два місяці.

 

10 грудня, у Міжнародний день прав людини, полтавські правозахисники звернулися до влади з вимогою справедливого розслідування кримінальних проваджень у справі Олександра Мельника, а також розслідування нападу чиновника Кременчуцької міськради на журналістку «Візиту» Оксану Цокур, яка висвітлює процес.

 

15 грудня Апеляційний суд Полтавської області сьогодні залишив Олександра Мельника й надалі під вартою.

 

«Детектор медіа» неодноразово повідомляла про конфлікт між нині покійним мером Кременчука Олегом Бабаєвим і Олександром Мельником, власниками місцевої телекомпанії «Візит», яку міський голова прагнув перевести з приватної у комунальну власність. Конфлікт почався у 2012 році - телекомпанія перестала транслювати новини комунальної телерадіокомпанії, на каналі стали частіше виходити критичні сюжети про міську владу, а мер заявив, що «Візит» ввів цензуру. З бюджету міста почали виділятися додаткові суми на розвиток власного комунального телебачення, а з сім'єю власників «Візиту» міськрада почала розривати в односторонньому порядку договори оренди землі. Почалися судові позови.

 

Пізніше Олег Бабаєв заявив про намір забрати приватну телекомпанію «Візит» у комунальну власність. Для цього комунальна ТРК подала позов до Автозаводського райсуду про визнання її власницею 100% корпоративних прав приватної телекомпанії «Візит». Підставою для претензій на приватну телекомпанію стали рішення Кременчуцької міської ради, прийняте 25 грудня 2012 року про передачу майнових прав давно непрацюючого колективного підприємства «Кременчуцький ТТЦ «Електрон» на баланс територіальної громади.

 

19 вересня 2013 року Автозаводський райсуд Кременчука скасував державну реєстрацію кременчуцької телекомпанії «Візит» і незаконно передав 100% акцій комунальній Кременчуцькій телерадіокомпанії (КТРК). 29 жовтня 2013 року Кременчуцька міська рада затвердила акт приймання-передачі до комунальної власності територіальної громади Кременчука 50% активів телевізійної вежі приватної телекомпанії «Візит».

 

19 березня 2014 року, за нової влади, Вищий Спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі п'яти суддів відновив усі права приватної телекомпанії «Візит» й скасував всі рішення щодо передачі корпоративних та інших прав міському виконавчому комітету та кременчуцькій комунальній телерадіокомпанії.

 

23 грудня 2014 року Верховний суд України остаточно відмовив Кременчуцькій комунальній телерадіокомпанії в претензіях на 100% корпоративних прав приватної телекомпанії «Візит».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3004
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду