Українська Гельсінська спілка назвала арешт Руслана Коцаби «переслідуванням за політичними мотивами»

Українська Гельсінська спілка назвала арешт Руслана Коцаби «переслідуванням за політичними мотивами»

10 Лютого 2015
5717

Українська Гельсінська спілка назвала арешт Руслана Коцаби «переслідуванням за політичними мотивами»

5717
Українська Гельсінська спілка назвала арешт Руслана Коцаби «переслідуванням за політичними мотивами»
Українська Гельсінська спілка назвала арешт Руслана Коцаби «переслідуванням за політичними мотивами»

Українська Гельсінська спілка з прав людини (УГСПЛ) назвала «переслідуванням за політичними мотивами» арешт «українського журналіста» Руслана Коцаби за підозрою у державній зраді та перешкоджанні законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань. Про це 10 лютого на прес-конференції заявили представники УГСПЛ, інформує сайт правозахисної організації.

 

За словами директора Харківської правозахисної групи Євгена Захарова, пана Коцабу можна вважати «політичним в'язнем». Арешт на 60 діб порушує право на свободу і є непропорційною реакцією держави: бракує обґрунтування підозри у вчиненні вказаних злочинів, вважає правозахисник.

 

«Позбавлення волі на два місяці людини, яка має двох малолітніх дітей і хвору матір на утриманні - це порушення п'ятої статті Європейської Конвенції про право на свободу, оскільки обґрунтувань у скоєнні злочину, що йому інкримінується, слідчі насправді, не надали жодних доказів злочинної діяльності, які необхідні для такої кваліфікації, як "державна зрада" не були надані», - цитує пана Захарова «Інтерфакс-Україна».

 

На його думку, дії пана Коцаби заслуговують на моральний осуд. Але це не привід для такої реакції з боку держави, тому що це схоже на залякування всіх інших.

 

Правозахисник не виключив, що пан Коцаба може виграти справу в Європейському суді з прав людини.

 

Як писала «Детектор медіа», івано-франківського блогера й активіста Руслана Коцабу звинуватили у державній зраді та перешкоджанні законній діяльності Збройних Сил України (частина 1 статті 111 та частини 1 статті 114-1 Кримінального кодексу України). Уночі 8 лютого стало відомо про затримання блогера на 36 годин до засідання суду, а сам суд відбувся того ж дня. Радник глави СБУ Маркіян Лубківський заявив, що під час затримання у Руслана Коцаби вилучено матеріали, які можуть вказувати на вчинення злочинів, передбачених наведеними вище статтями Кримінального кодексу.

 

8 лютого рішенням Івано-Франківського міського суду блогера було арештовано на 60 діб. В ухвалі суду зазначено, що Руслан Коцаба за винагороду працював на замовлення російського телеканалу НТВ і організовував підготовку провокативних матеріалів про мобілізацію в Україні для російського ТБ. Відеозвернення Руслана Коцаби до Президента України «Я проти мобілізації» використовували в інформаційних програмах «Время покажет» російського «Первого канала» і російського телеканалу «Россия 1». У документі також наголошується, що Руслан Коцаба мав намір найближчим часом виїхати на невизначений термін на територію так званих ЛНР та ДНР, аби продовжити свою діяльність.

 

Юристи не мають одностайної позиції щодо дій правоохоронних органів стосовно Руслана Коцаби.

 

Член правління Української Гельсінської спілки з прав людини Володимир Яворський вважає, що українські правоохоронні органи діють в цій справі «грубо і непрофесійно»: «Якщо Служба безпеки України провела обшук і щось знайшла справді, що свідчить про злочин - наприклад, що він працює на ФСБ чи ще щось, то вона мала би зробити публічний коментар і пояснити, в чому саме полягає злочин цієї людини». «За виступи проти мобілізації не може бути ніяких звинувачень. Тобто, ці речі на сьогоднішній день не є правопорушенням в країні. Це є висловлення своєї думки», - вважає пан Яворський.

 

Водночас юрист Інституту масової інформації Роман Головенко вбачає у відеозверненні Руслана Коцаби порушення статті 114-1 Кримінального кодексу: перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань в особливий період.

 

Незалежна медіа-профспілка України висловила думку, що заклики блогера бойкотувати мобілізацію в умовах війни вписується в антиукраїнську інформаційну кампанію. Разом з тим, наголосили в НМПУ, попри всю неоднозначність діяльності Руслана Коцаби притягнення його до кримінальної відповідальності створює прецедент, коли кожного журналіста або громадського діяча за висловлювання, які суперечать офіційній позиції органів державної влади, буде звинувачено у державній зраді.

 

Львівський осередок НМПУ заявив про незгоду із заявою центрального комітету НМПУ - на його думку, підстави для арешту Руслана Коцаби існували.

 

Тим часом представництво міжнародної організації Amnesty International в Україні розповсюдило заяву, в якій назвало Руслана Коцабу «в'язнем сумління» і закликало українську владу негайно його звільнити.

 

Уповноважений з прав людини Валерія Лутковська вважає недопустимим у демократичному суспільстві таке обмеження свободи, як у справі Руслана Коцаби, та вбачає в його арешті ознаки порушення статті 10 Конвенції про захист прав людини й основоположних свобод.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5717
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду