Тарас Шевченко: Тепер Кабмін зобов’язаний ліквідувати Комісію з питань моралі

Тарас Шевченко: Тепер Кабмін зобов’язаний ліквідувати Комісію з питань моралі

10 Лютого 2015
6374

Тарас Шевченко: Тепер Кабмін зобов’язаний ліквідувати Комісію з питань моралі

6374
Рада ухвалила закон, що відкриває дорогу до ліквідації НЕК. Чи достатньо одного закону, чому медіаспільнота так добивалася його ухвалення, що буде з повноваженнями цензора – коментує директор Інституту медіа права
Тарас Шевченко: Тепер Кабмін зобов’язаний ліквідувати Комісію з питань моралі
Тарас Шевченко: Тепер Кабмін зобов’язаний ліквідувати Комісію з питань моралі

10 лютого Верховна Рада 245-ма голосами народних депутатів ухвалила закон «Про внесення змін до Закону України "Про захист суспільної моралі" (щодо державного нагляду)», який передбачає ліквідацію Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі (НЕК) як державного органу.

 

Закон передбачає вилучити із законодавства згадки про Національну експертну комісію з питань захисту суспільної моралі (НЕК), поклавши її функції на інші державні органи.

 

Зокрема, із закону «Про захист суспільної моралі» вилучаються стаття 10 про експертну діяльність та реєстрацію продукції і видовищних заходів сексуального чи еротичного характеру, стаття 17 про статус НЕК, стаття 18 про організаційні засади діяльності НЕК, стаття 19 про компетенцію НЕК, статтю 20 про порядок проведення експертизи продукції і видовищних заходів сексуального чи еротичного характеру.

 

Вилучаються згадки про необхідність наявності позитивних висновків НЕК для розповсюдження продукції сексуального чи еротичного характеру, для продажу і розповсюдження друкованої продукції та поліграфії сексуального чи еротичного характеру, для проведення видовищних заходів сексуального чи еротичного характеру, для продажу або прокату продукції електронних ЗМІ сексуального характеру, продукції та аудіо-, відеокасет із записами сексуального чи еротичного характеру, для публічної демонстрації кіно-, аудіо-, відеопродукції сексуального чи еротичного характеру.

 

Також вилучаються положення про те, що аудіо-, радіо-, кіно-, відеопродукція сексуального характеру, з елементами еротики, підлягає оцінці НЕК.

 

За новим законом кіно-, аудіо- і відеопродукція, що має обмеження глядацької аудиторії, а також спеціалізовані ЗМІ сексуального чи еротичного характеру мають проходити процедуру реєстрації в Держкіно та Мін'юсті, а не ліцензування і реєстрації, як це передбачав поки чинний закон «Про захист суспільної моралі».

 

Повноваження встановлювати критерії віднесення продукції до такої, що має порнографічний характер будуть передані від НЕК Міністерству культури.

 

Закон передбачає вилучити НЕК, Міністерство охорони здоров'я, Мін'юст, Міносвіти і Генпрокуратуру з переліку відомств, які здійснюють контроль у сфері захисту суспільної моралі.

 

Контроль за додержанням вимог законів у сфері захисту суспільної моралі в межах своєї компетенції, відповідно до пропонованих змін, мають здійснювати:

- Міністерство внутрішніх справ;

- центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері культури (Мінкульт);

- центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері кінематографії (Держкіно);

- центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, державну політику у сфері державної митної справи, державну політику у сфері боротьби з правопорушеннями під час застосування податкового, митного законодавства;

- Державний комітет телебачення і радіомовлення;

- Національна рада з питань телебачення і радіомовлення.

 

Громадський контроль у сфері захисту суспільної моралі мають здійснювати творчі спілки, що діють у сфері культури та мистецтв, журналістики. А державна має забезпечувати їм фінансову підтримку в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

 

Медіаспільнота чекала ліквідації НЕК з 2010 року. Адже ще 9 грудня 2010 року тодішній Президент України Віктор Янукович підписав указ «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади», яким, з-поміж іншого, доручив Кабміну ліквідувати НЕК. Відтоді Міністерство юстиції України розробило законопроект щодо ліквідації НЕК, але його так і не було розглянуто.

 

Медійні громадські та індустріальні організації неодноразово вимагали скасувати державне регулювання суспільної моралі та нагадували владі про взяті зобов'язання. Ліквідація НЕК була включена рухом «Стоп цензурі!» до переліку першочергових медіареформ і, зрештою, коаліція Верховної Ради восьмого скликання включила цей пункт до Коаліційної угоди.

 

На першому ж засіданні 5 грудня новий склад парламентського Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики заявив про недоцільність існування НЕК. А вже 26 грудня перший заступник голови цього комітету, народна депутатка від «Блоку Петра Порошенка» Ольга Червакова зареєструвала законопроект № 1647 «Про внесення змін до Закону України "Про захист суспільної моралі" (щодо державного нагляду)».

 

«Ліквідація НЕКу не означатиме, що в країні настане моральний армагедон (державний нагляд за дотриманням законодавства у сфері захисту суспільної моралі здійснюють інші державні органи. - ТК). Просто перестане існувати структура, яка в скрутний час війни поглинає від 4 до 5 мільйонів гривень на рік для того, щоб займатися проектами на кшталт роздачі "Сертифікатів щасливої родини" та іншими екзотичними забаганками», - пояснила пані Червакова.

 

14 січня Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики підтримав цей законопроект і рекомендував Верховній Раді прийняти його в першому читанні за основу. Ухвалення цього законопроекту вимагали понад 10 громадських організацій і медійних об'єднань, а також рух «Стоп цензурі!», які 4 лютого поширили звернення до народних депутатів. Тим часом низка народних депутатів закликали прем'єр-міністра Арсенія Яценюка чимскоріше довести до завершення процес ліквідації Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі та застосувати всі наявні в нього важелі впливу для ухвалення законопроекту № 1647.

 

Натомість проти ліквідації НЕК виступали церковні ієрархи, які зверталися з відповідним листом до народних депутатів.

 

На переконання більшості медійних організацій, ліквідація НЕК як державного органу «є застосуванням конституційного принципу рівності всіх громадських об'єднань, припинення існування державного органу цензури, запобігання необґрунтованого витрачання коштів державного бюджету».

 

Тільки за останні п'ять років із державного бюджету на фінансування НЕК пішло майже 22,5 млн грн, а на 2015 рік було передбачено ще 3 млн грн.

 

 

 

Документ - з Facebook адвоката Клима Братківського

 

Врешті-решт, Рада ухвалила закон «Про внесення змін до Закону України "Про захист суспільної моралі" (щодо державного нагляду)». Залишилося дочекатися його підписання й оприлюднення - і тоді він одразу набере чинності.

 

Про те, які дії ще потрібні для ліквідації НЕК, кому перейдуть цензурні повноваження, чому медіаспільнота так добивалася ухвалення цього закону та чи достатньо буде в українців важелів для захисту суспільної моралі «Детектор медіа» поговорила з директором Інституту медіа права Тарасом Шевченком.

 

 

- Тарасе, чи означає ухвалення цього закону, що НЕК буде ліквідовано? Чи все-таки потрібні ще якісь підзаконні акти для цього?

- Ухвалення закону та його підписання означатиме, що Кабінет Міністрів України зобов'язаний ліквідувати Національну експертну комісію, яка була створена на виконання закону «Про захист суспільної моралі». Тобто, крім ухвалення самого закону необхідно буде ще рішення Арсенія Яценюка (у перехідних положеннях закону Кабміну дається три місяці на приведення у відповідність із законом нормативно-правових актів уряду та органів виконавчої влади. - ТК).

 

- Це має бути урядова постанова чи розпорядження?

- Швидше за все, постанова уряду. Залежить від того, яким документом цей орган (НЕК) було створено.

 

- Чому такою принциповою була позиція медійної громадськості та медіаринку щодо цих змін до закону? Чому всі їх так добивалися?

- Ймовірно, що це не головне питання в реформах у медіасфері на даний момент. Просто черга законодавчої роботи дійшла до розгляду саме сьогодні закону щодо ліквідації НЕК. У цілому, медіаспільнота, мені здається, об'єднана по більшості питань - чи вони стосуються суспільного мовлення, чи роздержавлення, чи ліквідації НЕК.

 

- НЕК сприймався як своєрідний орган цензури. Чи дійсно він був наділений повноваженнями цензора?

- Безперечно, Національна експертна комісія має до сьогоднішнього дня, оскільки закон ще не вступив у силу, повноваження, які підпадають під законодавче обмеження цензури. Оскільки закон прямо вимагав погодження в НЕК певних текстів і матеріалів і забороняв друкувати і поширювати ці матеріали без позитивного висновку Національної експертної комісії. З юридичної точки зору це є цензурою - попереднє погодження текстів, до їх оприлюднення. І тому, з точки зору Інституту медіа права, це було головним аргументом, чому орган цензури мав бути скасований.

 

- Ідеться про повноваження попереднього перегляду матеріалів сексуального чи еротичного характеру?

- Із закону було важко зрозуміти, що саме треба подавати до НЕК для попередньої оцінки. Але справді, йдеться про компетенцію закону насамперед у сексуальній та еротичній темі.

 

- І що із цими повноваженнями буде зараз відбуватися?

- Повноваження попередньої цензури в цій сфері скасовуються. Було б нелогічно, якби хтось запропонував ліквідувати один орган цензури і передати його повноваження іншому.

 

- Чи достатньо тепер в інших органів влади, на які перекладається частина функцій НЕК, повноважень для нагляду і контролю за дотриманням законодавства про захист суспільної моралі?

- Повноважень, на моє переконання, було достатньо і в той момент, коли Леонід Черновецький (ще до того, як став мером) запропонував цю комісію створити. І, власне, весь цей час ми мали справу з дублюванням повноважень. Коли, наприклад, Держкіно мало одну точку зору стосовно фільму, а Комісія з питань моралі - іншу.

 

Інша справа, що є проблема з тим, що органи влади недостатньо виконують покладені на них повноваження. Це, зокрема, стосується Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. Для таких органів Комісія з питань моралі була хорошим способом «відфутболити» проблему від себе і, наприклад, передати її Нацкоммору - нехай вони цим займаються. А в самих бажання виконувати свої повноваження не було.

 

- Закон запроваджує ще таку новацію, як громадський контроль у сфері захисту суспільної моралі. Чи відповідає ця норма українському законодавству і європейським принципам регулювання цього питання?

- Найкращим регулюванням є саморегулювання, але його законом не встановиш. Закон не зобов'язує громадськість здійснювати громадський контроль і не може йому заборонити. На мою думку, позитивні громадські ініціативи як були в цій сфері, так і, можливо, з'являться нові.

 

Найголовніше, що хотів сказати, мораль - це не сфера держави. Посилання на громадський контроль - це ще один спосіб нагадати тим, хто будуть читати цей закон, і депутатам перед голосуванням, що мова не йде про заборону займатися цією сферою взагалі. Мова йде про те, що держава не повинна робити цензури, а громадські ініціативи - це дуже добре.

 

- Чи зможе тепер НЕК продовжити існування як громадська організація? Які ваші прогнози щодо НЕК у тому складі, в якому він зараз є?

- Будь-яка людина, хоч ми з вами, може створити громадську організацію з такою назвою і чимось займатися. Які бажання і побажання будуть у тих людей, які на сьогодні є членам Національної експертної комісії, мені невідомо. Це потрібно запитувати напряму в них.

 

Фото - з архіву ТК

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6374
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду