Судова битва за Фреймут між Новим каналом і «1+1» свідчить про значущість інтелектуальної власності – експерт

Судова битва за Фреймут між Новим каналом і «1+1» свідчить про значущість інтелектуальної власності – експерт

9 Лютого 2015
6306

Судова битва за Фреймут між Новим каналом і «1+1» свідчить про значущість інтелектуальної власності – експерт

6306
Судова битва за Фреймут між Новим каналом і «1+1» свідчить про значущість інтелектуальної власності – експерт
Судова битва за Фреймут між Новим каналом і «1+1» свідчить про значущість інтелектуальної власності – експерт

Виникнення судових спорів за телевізійний формат свідчить про те, що український бізнес нарешті усвідомив значущість інтелектуальної власності й те, що її охороні необхідно приділяти достатню увагу. Про це пише патентний повірений Марія Ортинська з патентно-юридичної компанії IPStyle, коментуючи рішення Господарського суду міста Києва у справі за позовом Нового каналу до «Студії 1+1» та компанії «1+1 Production» щодо проекту «Інспектор Фреймут». Письмовий коментар експерта надійшов на адресу «Детектор медіа».

 

Нагадаємо, 21 січня Господарський суд міста Києва задовольнив позов Нового каналу і зобов'язав телеканал «1+1» припинити виробництво і трансляцію програми «Інспектор Фреймут», ведучою якого є телеведуча Ольга Фреймут. Канал «1+1» не згоден з рішенням суду першої інстанції та вже подав апеляцію.

 

На думку експерта, передбачити виникнення спору між двома телекомпаніями можна було відразу, щойно з'явився анонс програми «Інспектор Фреймут». «Проте цікавим моментом було те, яким чином сторони будуть будувати процес у суді, оскільки захист форматів - досить неоднозначне питання не тільки в Україні, а й в багатьох інших країнах», - зауважує пані Ортинська.

 

Вона пояснює складність захисту форматів такими обставинами:

 

«Зокрема в Україні це пов'язано з тим, що згідно ч.3 з т. 8 Закону України "Про авторське право і суміжні права" авторська охорона поширюється тільки на форму вираження твору і не поширюється на будь-які ідеї, теорії, принципи, методи, процедури, концепції, навіть якщо вони виражені, описані, пояснені, проілюстровані у творі. Іншими словами, декілька авторів можуть описувати одну і ту ж ідею в різних творах.

 

Складність захисту форматів полягає ще й у тому, що ні в українському законодавстві, ні в законодавстві інших країн, немає визначення поняття "телевізійного формату". Однак незважаючи на те, що судом першої інстанції були задоволені позовні вимоги позивача, у відповідача в апеляції може бути дуже сильна позиція щодо того, що формат не є об'єктом авторського права. Приміром, така позиція превалює і в рішеннях судів інших країн. Наприклад, у судовому рішенні у справі Green v. Broadcasting Corporation of New Zealand щодо шоу Opportunity Knocks (дослівно перекладається як "можливість достукатися") (1989 р., Великобританія) аргументи позивача щодо захисту формату як літературного твору були відхилені, тому що в основі опису шоу лежала тільки загальна концепція, яка не захищається авторським правом.

 

Якщо ж говорити про позицію Нового каналу, то однією з можливих стратегій нападу може бути законодавство про захист від недобросовісної конкуренції. Так, згідно зі ст. 1 ЗУ "Про захист від недобросовісної конкуренції" недобросовісною конкуренцією вважаються дії, що суперечать торговим та іншим чесним звичаям у господарській діяльності. В даному випадку, згадується судовий спір, у якому в схожій ситуації французький суд визнав недобросовісними дії каналу TF1. Antenne 2 транслювала реаліті-шоу La Nuit des Heros. Через деякий час ведучий пішов на TF1 і почав вести аналогічне реаліті-шоу».

 

Пані Ортинська додає, що рішення суду першої інстанції може бути скасовано і невдовзі глядачі зможуть побачити Ольгу Фреймут на телеканалі «1+1» знову.

 

Нагадаємо, що з 2011 року Ольга Фреймут вела на Новому каналі реаліті-шоу «Ревізор». Вона перевіряла заклади громадського харчування та готелі в різних містах країни на предмет якості обслуговування, приготування страв, вмісту продуктів, стану номерів. З початку 2014 року телеведуча перейшла працювати на «1+1».

 

У травні 2014 року стало відомо, що пані Фреймут готує ревізорський проект на «1+1». У юридичному департаменті Нового каналу одразу заявили, що якщо новий проект «1+1» виявиться плагіатом, Новий канал має намір «захищатиметься всіма доступними способами».

 

3 вересня на «1+1» стартував проект «Інспектор Фреймут», у якому пані Фреймут теж перевіряє заклади громадського харчування. В ефір вийшло 17 випусків. Показники шоу були нижче середньої частки каналу «1+1». Попри це канал вирішив продовжити шоу на другий сезон, який має вийти в ефір навесні 2015 року.

 

Восени 2014 року Новий канал подав до суду на телеканал «1+1» за порушення прав інтелектуальної власності і вимагав від «1+1» грошову компенсацію в розмірі 1,2 млн грн, яка була розрахована як подвійна ціна продажу формату програми «Ревізор».

 

«1+1» вважає, що не порушував прав Нового каналу, оскільки створив власний аудіовізуальний продукт, а практики захисту інтелектуальної власності формату в Україні немає. Однак Новий канал у суді захищає не формат, а сценарій «Ревізора».

 

21 січня Господарський суд міста Києва задовольнив позов Нового каналу і зобов'язав телеканал «1+1» припинити виробництво і трансляцію програми «Інспектор Фреймут». Канал «1+1» подав апеляцію.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6306
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
ГДЕТОРЯДОМ
3362 дн. тому
"...Когда Траут вошел в кинозал, там уже зажгли свет. Публики не было, остался только администратор, он же уборщик, он же билетер и вышибала. Администратор выметал сор из проходов между стульями. Это был немолодой белый человек. – Кончилось развлечение, дедушка, – сказал он Трауту. – Пора по домам....! " Курт Воннегут. "Завтрак для чемпионов, или Прощай, черный понедельник"
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду