«Опозиційний блок» ініціював скасування прийнятого Радою рішення про заборону російських серіалів

«Опозиційний блок» ініціював скасування прийнятого Радою рішення про заборону російських серіалів

6 Лютого 2015
4096

«Опозиційний блок» ініціював скасування прийнятого Радою рішення про заборону російських серіалів

4096
Закон ухвалювався з порушенням Регламенту, зауважили Юрій Бойко та Михайло Папієв
«Опозиційний блок» ініціював скасування прийнятого Радою рішення про заборону російських серіалів
«Опозиційний блок» ініціював скасування прийнятого Радою рішення про заборону російських серіалів

Народні депутата від «Опозиційного блоку» Юрій Бойко та Михайло Папієв ініціювали скасування рішення Верховної Ради від 5 лютого про прийняття в цілому як закону проекту № 1317 «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України». Відповідний проект постанови № 1317-П вони зареєстрували 6 лютого.

 

«Ухвалення цього рішення відбулося із грубими порушеннями вимог Регламенту Верховної Ради України, зокрема, статей 117, 120 та 121 а тому воно не може вважатися прийнятим відповідно до закону і підлягає скасуванню у передбачений Регламентом спосіб», - йдеться в пояснювальній записці.

 

Народні депутати посилаються на норми Регламенту, які визначають порядок розгляду та ухвалення законопроектів у другому читанні, зокрема, розгляду поправок.

 

Відповідно до цих норм, підготовлений до другого читання законопроект і супровідні документи надається народним депутатам не пізніш як за 10 днів до дня розгляду цього законопроекту на пленарному засіданні, він має бути завізований головою головного комітету, керівником секретаріату цього комітету, керівниками юридичного і редакційного підрозділів Апарату Верховної Ради. Якщо законопроект завізований із зауваженнями, вони додаються до супровідних документів, які надаються народним депутатам разом із законопроектом

 

Під час розгляду законопроекту в другому читанні проводиться обговорення кожної статті в запропонованій головним комітетом редакції, якщо не прийнято рішення про розгляд законопроекту в іншому порядку. За наполяганням народних депутатів може бути проведено обговорення поправок з наступним голосуванням щодо їх прийняття, включення в цілому чи їх частин. Зміст пропозицій чи поправок оголошується головуючим на пленарному засіданні або ініціаторами поправок.

 

Верховна Рада проводить голосування по кожній пропозиції, поправці, відхиленій головним комітетом, якщо на цьому наполягає ініціатор поправки. Після завершення розгляду поправок Верховна Рада проводить голосування щодо статті законопроекту в цілому.

 

Після завершення постатейного розгляду законопроекту Верховна Рада проводить голосування щодо прийняття законопроекту в другому читанні. Якщо до законопроекту немає зауважень народних депутатів, головуючий на пленарному засіданні може поставити його на голосування в цілому як акт Верховної Ради.

 

Голосування законопроекту в цілому не проводиться, якщо внаслідок неприйняття Верховною Радою тих чи інших статей законопроекту або суттєвої зміни запропонованої головним комітетом редакції окремих структурних частин законопроекту в тексті виникають суперечності чи прогалини, які виключають можливість застосування норм законопроекту після його остаточного прийняття та набрання ним чинності.

 

«Зважаючи на наявне порушення регламентних норм, керуючись частиною 3 статті 48 Регламенту, народні депутати України звернулись до головуючого на пленарному засіданні із заявою про недотримання вимог Регламенту при розгляді й голосуванні зазначеного питання. Однак, у порушення частини 4 зазначеної статті головуючий невідкладних заходів для усунення наведених порушень Регламенту не вжив», - йдеться в пояснювальній записці народних депутатів.

 

Нагадаємо, 5 лютого Верховна Рада 259 голосами ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України» (законопроект № 1317), який забороняє розповсюдження і демонстрування в Україні частини російських фільмів і серіалів. Законопроект прийнято в цілому в редакції, підготовленій Комітетом з питань культури та духовності, але з урахуванням поправки № 28 (про це свідчать результати голосування).

 

При цьому, є різні тлумачення того, поправку якого змісту ухвалили народні депутати. У таблиці поправок до другого читання № 28 - це поправка Вікторії Сюмар, за якою забороняються лише ті російські фільми, які виготовлені після 1 січня 2014 року. Однак співавтор законопроекту Микола Княжицький і сама Вікторія Сюмар стверджують, що в документі враховано поправку в редакції Радикальної партії, згідно з якою забороняється все, що було знято в Російській Федерації з 1991 року.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4096
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Андірій
3338 дн. тому
От гниди прокляті! Щоб вони виздихали!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду