Відомого закликами проти мобілізації Руслана Коцабу не пустили на захід - ЗМІ від нього відхрещуються

Відомого закликами проти мобілізації Руслана Коцабу не пустили на захід - ЗМІ від нього відхрещуються

4 Лютого 2015
4585

Відомого закликами проти мобілізації Руслана Коцабу не пустили на захід - ЗМІ від нього відхрещуються

4585
Відомого закликами проти мобілізації Руслана Коцабу не пустили на захід - ЗМІ від нього відхрещуються
Відомого закликами проти мобілізації Руслана Коцабу не пустили на захід - ЗМІ від нього відхрещуються

2 лютого в Івано-Франківську місцеві активісти не пустили журналіста-фрілансера Руслана Коцабу, відомого своїми закликами до бойкоту чергової хвилі мобілізації та інтерв'ю з цього приводу російським ЗМІ, на громадське обговорення генерального плану міста попри те, що він пред'явив посвідчення члена Незалежної медіапрофспілки України (НМПУ). Про це пан Коцаба повідомив «Детектор медіа» особисто.  

 

Пан Коцаба викликав на місце події міліцію, однак правоохоронці не змогли домогтись, аби його допустили до засідання. Містяни, які стояли йому на заваді, наголошували, що він - «не журналіст». Відео інциденту з власним коментарем Руслан Коцаба виклав на своїй сторінці на YouТube.  

 

У коментарі «Детектор медіа» пан Коцаба повідомив, що заяву до міліції про перешкоджання професійній діяльності він написав 2 лютого, але поки його не викликали до слідчого. Він також зазначив, що планує писати заяву стосовно іншого випадку, коли йому перешкоджали знімати смолоскипну ходу на вічевому Майдані до пам'яті Героїв Крут.

 

 

Руслан Коцаба зазначив, що наразі працює фрілансером для кількох телеканалів та інтернет-видань, зокрема каналу «112 Україна», ZIK, місцевого телеканалу ОТБ «Галичина». Також він, за його словами, зареєстрований у «Репортерській Сотні» (проект «Громадського ТБ»).

 

«Мій YouTube-акаунт є одним із найвідвідуваніших в Галичині. Понад 6 млн 330 тисяч переглядів. Працюю також на платформі Facebook: я є першим за рейтингом Watcher cеред користувачів Івано-Франківщини. До заключення річного контракту із 112-м каналом, майже чотири роки працював власкором ZIK по Івано-Франківській області», - розповів він.

 

За словами Руслана Коцаби, його прес-карта НМПУ чинна до 15 жовтня 2015 року.

 

Водночас 18 січня телеканал «112 Україна» офіційно заявив, що Руслан Коцаба наразі не є кореспондентом каналу. Згідно повідомлення редакції, пан Коцаба був позаштатним кореспондентом (стрингером) каналу «112 Україна» в місті Івано-Франківську. Договір про співробітництво пана Коцаби та «112 Україна» був розірваний 31 грудня 2014 року.

 

Як повідомили «Детектор медіа» в прес-службі ІА ZIK, співпрацю з паном Коцабою вони припинили рік тому, коли відкрили повноцінний корпункт у Івано-Франківську з іншим журналістом.

 

«Проте у Руслана залишалося посвідчення телеканалу, термін якого сплив 31 грудня 2014 року. Теоретично ми готові співпрацювати (разово чи багаторазово) з будь-яким журналістом, якщо нас зацікавить контент. В тому числі і з Русланом. Але, повторю, активної співпраці упродовж останніх 12 місяців з ним не було», - зазначили в прес-службі.

 

Редакція обласної телерадіокомпанії «Галичина» заявила, що Руслан Коцаба ніколи з ними не співпрацював. «Руслан Коцаба ніколи не був і не є кореспондентом ОТБ "Галичина". Він не готує і не готував для нашого каналу жодних матеріалів. Тому ми дуже здивовані такими заявами», - зазначили в редакції.

 

Нагадаємо, громадський активіст Тарас Дем'янів звернувся до СБУ із заявою про скоєння кримінального злочину згідно ст. 111 та 336 ККУ, звинувативши франківського журналіста Руслана Коцабу в державній зраді та ухиленні від мобілізації. Раніше пан Коцаба записав відеозвернення до Президента України, де він закликає українців відмовитися від чергової хвилі мобілізації, мотивуючи таку відмову тим, що в Україні не оголошений військовий стан.

 

28 січня стало відомо, що Служба безпеки України не порушувала кримінальні провадження стосовно франківського журналіста Руслана Коцаби за його заклики до масової відмови від мобілізації до українського війська. Прес-секретар УСБУ в Івано-Франківської області Марія Римар пояснила, що слідчим відділом розпочато досудове розслідування за ч.1 ст. 111 ККУ (державна зрада) за заявою громадянина. Однак Руслан Коцаба, зауважила пані Римар, не має ніякого процесуального статусу у справі. 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4585
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду