Асоціації провайдерів закликають народних депутатів бути обережними з посиленням санкцій в інформаційній сфері

Асоціації провайдерів закликають народних депутатів бути обережними з посиленням санкцій в інформаційній сфері

2 Лютого 2015
3871

Асоціації провайдерів закликають народних депутатів бути обережними з посиленням санкцій в інформаційній сфері

3871
Асоціації провайдерів закликають народних депутатів бути обережними з посиленням санкцій в інформаційній сфері
Асоціації провайдерів закликають народних депутатів бути обережними з посиленням санкцій в інформаційній сфері

Індустріальні професійні об'єднання суб'єктів господарювання у сфері телебачення - Телекомунікаційна палата України, Асоціація правовласників та постачальників контенту, Спілка кабельного телебачення України, Спілка операторів телекомунікацій міста Одеси та Одеської області, Асоціація «Укртелемережа» звернулися до керівників депутатських фракцій Верховної Ради України та голови Комітету з питань свободи слова та інформації Вікторії Сюмар з приводу розгляду на засіданні Верховної Ради України проекту Закону України України «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення санкцій до  ліцензіатів за порушення законодавства про телебачення і радіомовлення» № 1824. Про це йдеться у повідомленні Асоціації правовласників та постачальників контенту (АППК).

 

Представники асоціацій у своєму зверненні зазначили, що вони  розуміють необхідність застосування додаткових важелів впливу держави на прояви інформаційної агресії на українське суспільство, але водночас закликають народних депутатів України підійти обережно до прийняття проекту закону.

 

«Законопроектом передбачається значне розширення повноважень Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення під час  запровадження надзвичайного, особливого та воєнного стану,  проведення на території України антитерористичних операцій щодо тимчасового зупинення дії ліцензії телерадіоорганізації, провайдера програмної послуги, про тимчасову заборону на ретрансляцію телерадіопрограм. При цьому допускається неоднозначне тлумачення окремих норм законопроекту щодо механізму обмеження розповсюдження телевізійного контенту - через прискорене рішення суду  або за рішенням Національної ради на своєму засіданні», - підкреслюється у листі об'єднань.

 

На думку авторів листа, проектом пропонується посилення санкцій до  ліцензіатів не тільки за порушення, які стосуються інформаційної безпеки, але й за всі інші порушення законодавства про телебачення і радіомовлення, що є, на їх переконання, невиправданими відповідно до мети законопроекту.

 

«Враховуючи те, що віднесення того чи іншого телевізійного контенту до  порушення у сфері телебачення і радіомовлення мають суто оціночний суб'єктивний характер, професійні об'єднання наполягають на доопрацюванні законопроекту  із врахуванням зауважень та пропозицій», - заявляють асоціації.

 

Представники асоціацій запропонували народним депутатам врахувати зауваження та пропозиції, які відповідають меті законопроекту та водночас сприятимуть збереженню в Україні права на справедливий суд, свободі вираження поглядів відповідно до статей 6, 10 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, згоду на виконання якої було надано Верховною Радою України.

 

Нагадаємо, законопроект № 1824 «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення застосування санкцій до ліцензіатів за порушення законодавства про телебачення і радіомовлення», який 23 січня зареєстрували члени Комітету свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар («Народний фронт»), Дмитро Стеценко («Народний фронт»), Олександр Опанасенко («Самопоміч») і народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» Володимир Ар'єв, пропонує наділити Національну раду з питань телебачення і радіомовлення повноваженнями призупиняти ліцензії та застосовувати штрафи до ліцензіатів, які порушують закон. Оскільки цей проект не було включено до порядку денного, Вікторія Сюмар зареєструвала його 30 січня повторно під № 1889. Законопроект - це ініціатива Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

 

Водночас фракція партії «Народний фронт» наполягає на ухваленні пакету законопроектів, що стосуються інформаційної безпеки.

 

Проти згаданих законопроектів виступив телеканал «Інтер», співвласниками якого є Дмитро Фірташ і Сергій Льовочкін, вимагаючи від депутатів зняти з розгляду Верховної Ради України чотири законопроекти (№ 1317, 1768, 1824 і 1889), що стосуються інформаційної безпеки, та разом із представниками медіа розробити нові законопроекти. Медіахолдинг StarLightMedia Віктора Пінчука також заявив, що вбачає загрозу знищення незалежних засобів масової інформації в законопроектах № 1824 і № 1889 щодо розширення повноважень Національної ради з питань телебачення і радіомовлення та посилення санкцій до ліцензіатів-порушників. ТОВ «Медіа група Україна», що належить олігарху Рінату Ахметову, заявляє, що вважає неможливим законодавче наділення Національної ради з питань телебачення і радіомовлення правом без рішення суду тимчасово відкликати ліцензії телеканалів.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3871
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду