ФСБ у Криму встановлює стеження за незалежними журналістами і намагається їх вербувати

ФСБ у Криму встановлює стеження за незалежними журналістами і намагається їх вербувати

2 Лютого 2015
3896

ФСБ у Криму встановлює стеження за незалежними журналістами і намагається їх вербувати

3896
ФСБ у Криму встановлює стеження за незалежними журналістами і намагається їх вербувати
ФСБ у Криму встановлює стеження за незалежними журналістами і намагається їх вербувати

Представники українських ЗМІ, журналісти яких продовжують працювати в Криму, заявили, що тиск на свободу слова в Криму посилюється з кожним місяцем і одночасно обмежується в декількох напрямах. Про це вони зазначили на прес-конференції 2 лютого у Києві, повідомляє «Укрінформ».

 

«У Криму практично не залишилося вільних медіа, а інформаційний простір майже повністю зачищений під "нові російські реалії". Тиск на свободу слова на півострові посилюється з кожним місяцем і одночасно обмежується в декількох напрямах. Об'єктивними зараз в Криму можна назвати лише п'ять регіональних видань"», - зазначила редактор кримського «Центру журналістських розслідувань» Тетяна Курманова.

 

За словами редактора регіональної мережі «Громадського радіо» Ірини Сєдової, ФСБ тисне на медіа декількома шляхами - стеженням, прослуховуванням, проведенням «бесід», а також журналістам постійно погрожують в соціальних мережах.

 

«Журналісти нашого радіо, що працюють у різних містах Криму, повідомляють про постійний тиск з боку ФСБ. Це стеження, прослухування телефонів, запрошення на "профілактичні" бесіди. Деяких навіть намагалися вербувати для співпраці. Крім того, редактори кримських інтернет-ЗМІ повідомляють про постійні вимоги ФСБ цензурувати коментарі під статтями і видавати IP-адреси коментаторів. Плюс до цього не припиняються погрози фізичної розправи, які надходять журналістам через соціальні мережі», - заявила вона.

 

Пані Сєдова підкреслила, що попри таку ситуацію, журналісти, на її думку, мають продовжувати працювати на півострові. «Зараз завдання громадянського суспільства України - зберегти хоч би частину незалежної журналістики, яка ще залишилися в Криму. Що більшого розголосу набуватимуть усі випадки порушення прав людини на півострові, то складніше місцевій владі буде укріплювати свої позиції і давити права і свободи кримчан. І у тому числі й свободу слова», - вважає  редакторка.

 

Нагадаємо, 26 січня в Сімферополі озброєні силовики, у тому числі ОМОН, оточили будівлю кримськотатарського телеканалу ATR та організували обшук.Унаслідок обшуку в ATR було вилучено сервер і відключено ефірне мовлення. Заступник генерального директора ATR Ліля Буджурова звернулася в прямому ефірі до телеглядачів і засудила дії місцевої влади, з дозволу якої силовики увірвалися на телеканал.

 

Відомо, що з 2015 року Роскомнагляд застосовуватиме санкції до кримських ЗМІ, що вестимуть, на погляд російського регуляторного органу, «провокаційну політику». Про це 30 вересня на першому засіданні комітету «Держради» Криму з інформаційної політики, зв'язку і масових комунікацій заявила заступник міністра внутрішньої політики, інформації та зв'язку республіки Юлія Мартинова.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3896
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду