НАМ називає обшук на кримськотатарському телеканалі ATR кричущим порушенням свободи слова

НАМ називає обшук на кримськотатарському телеканалі ATR кричущим порушенням свободи слова

28 Січня 2015
3765

НАМ називає обшук на кримськотатарському телеканалі ATR кричущим порушенням свободи слова

3765
НАМ називає обшук на кримськотатарському телеканалі ATR кричущим порушенням свободи слова
НАМ називає обшук на кримськотатарському телеканалі ATR кричущим порушенням свободи слова

Незалежна асоціація телерадіомовників (НАМ) назвала обшук на кримськотатарському телеканалі ATR у Сімферополі (Крим) кричущим порушенням свободи слова і звертається до міжнародних організацій з проханням підтримати мовника та надати належну оцінку незаконним діям щодо нього. Про це повідомляє прес-служба асоціації.

 

Нагадаємо, зранку 26 січня в Сімферополі озброєні силовики, у тому числі ОМОН, оточили будівлю кримськотатарського телеканалу ATR та організували обшук. Унаслідок обшуку в ATR було вилучено сервер і відключено ефірне мовлення. За кілька годин ефірне мовлення було відновлено. Згодом окупаційна кримська влада пояснила причини обшуку та вилучення обладнання. За словами російських слідчих, ці дії пов'язані з розслідуванням кримінальної справи за фактом смерті з необережності двох мешканців Криму під час мітингу в Сімферополі в лютому 2014 року та потребою вилучити необхідні відеоматеріали.

 

«Ми вважаємо ситуацію, що склалася, продовженням політики утисків прав людини та порушення прав національних меншин на території Криму. Усвідомлюючи всю складність роботи міжнародних, українських, російських та кримських правозахисних організаціїв умовах, які наразі склалися на території півострова, ми все ж таки просимо всіх наших колег підтримати телеканал ATR, висловити свою громадянську та професійну позицію та нагадати про постійну увагу правозахисників та журналістських організацій до порушень прав людини, що відбуваються на території Криму», - йдеться у заяві.

 

Керівник Центру адвокації та лобіювання Незалежної асоціації телерадіомовників Ольга Большакова переконана, що обшук на телекомпанії - це порушення свободи слова.

 

«Ми розуміємо, що такий тиск здійснюється тільки через те, що канал поширює інформацію, яка не подобається так званій кримській владі. І звичайно у демократичній країні такої ситуації бути не може через те, що ЗМІ -  це суб'єкт, який має підвищений захист від свавілля з боку влади, до них надзвичайно обережно мають ставитись усі контролюючі органи. І їх права мають дотримуватись більш ретельно, ніж права інших компаній, які не несуть  такої важливої суспільної функції», - зазначила пані Большакова.

 

НАМ звертається до Ради Європи, представника ОБСЄ з питань медіа та інші міжнародних організації, які працюють в сфері захисту права людини і зокрема свободи висловлювань, членом яких є Російська Федерація, з проханням в межах своїх повноважень вжити заходів для підтримки телеканалу ATR.

 

«Ми звертаємось до наших колег з Національної асоціації телерадіомовників РФ, з проханням звернути увагу на утиски телеканалу ATR, проявити галузеву солідарність та вимагати від російських державних органів та посадових осіб неухильного дотримання прав незалежних медіа та міжнародних актів», - йдеться у заяві НАМ.

 

Також НАМ закликала всіх операторів зв'язку України підтримати трансляцію єдиного телеканалу кримськотатарською мовою ATR.

 

Нагадаємо, 26 січня  заступник генерального директора ATR з інформаційної політики Ліля Буджурова звернулася в прямому ефірі до телеглядачів і засудила дії місцевої влади, з дозволу якої силовики увірвалися на телеканал.

 

Біля будівлі телекомпанії почали збиратися телеглядачі, шанувальники АТR. Заступник голови Меджлісу кримських татар Ахтем Чийгоз, який прибув на місце події, назвав ситуацію, що склалася на телеканалі, елементом залякування кримських татар.

 

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович засудила рейд кримських силовиків у масках на кримськотатарський телеканал ATR у Сімферополі.

 

Наступного дня Комітет захисту журналістів закликав «владу Криму» припинити переслідування кримськотатарського телеканалу ATR

 

Незалежна медіапрофспілка України (НМПУ) назвала обшук кримського телеканалу ATR черговим кроком російських окупантів до встановлення тотальної цензури на півострові. 

 

27 січня Ліля Буджурова в інтерв'ю виданню «Дуся» розповіла більше подробиць про обшук.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3765
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду