В Івано-Франківську активіст домігся, аби від журналістів закрили обговорення мобілізації в ОДА

В Івано-Франківську активіст домігся, аби від журналістів закрили обговорення мобілізації в ОДА

26 Січня 2015
4042

В Івано-Франківську активіст домігся, аби від журналістів закрили обговорення мобілізації в ОДА

4042
В Івано-Франківську активіст домігся, аби від журналістів закрили обговорення мобілізації в ОДА
В Івано-Франківську активіст домігся, аби від журналістів закрили обговорення мобілізації в ОДА

У суботу, 24 січня, місцевим журналістам не дозволили бути присутніми на другій частині наради щодо мобілізації, яка відбувалась в Івано-Франківській облдержадміністрації (ОДА) за участю керівника ОДА Олега Гончарука та громадських активістів. Про це повідомляє Інститут масової інформації (ІМІ) з посиланням на журналіста інтернет-видання Kurs.if.ua Наталю Кушніренко.

 

За словами пані Кушніренко, проти присутності ЗМІ на нараді виступив лідер громадських активістів Роман Островський. Губернатор не заперечував, після чого учасники наради перейшли в іншу залу, не запросивши туди присутніх журналістів.

 

«Лідер громадських активістів Роман Островський вимагав у голови ОДА провести нараду у закритому режимі і видалити журналістів з зали. Губернатор підтримав, але зазначив, що може порядкувати тільки прес-службою і комунальними ЗМІ. Їм прямим текстом заборонив висвітлювати нараду. Тут довелося виходити до мікрофону і тримати оборонну промову. Частина присутніх у залі підтримали, відтак журналістів залишили на нараді», - розповіла Наталія Кушніренко.

 

Проте другу частину наради для журналістів зробили закритою.

 

«Я передала інформацію і наш сайт Kurs.if.ua розмістив новину про те, що триває нарада і зацитував обласного воєнкома. Це використав Островський - він почав кричати в залі про журналістів, які написали негатив знову, що область - в п'ятірці найгірших за мобілізацією. Це була неправда, він перекрутив заголовок, у якому йшлося про придатність до військової служби. Роман Островський на підвищених тонах знову вимагав видалення журналістів. Ніхто з присутніх не читав іще цієї новини, люди відреагували бурхливо. Губернатор не з'ясовував ситуацію, а повідомив, що друга частина наради відбудеться без журналістів. Але з громадськими активістами. Після чого всі перейшли в іншу залу засідань. Не заходити туди нас попросив особисто губернатор», - зазначила пані Кушніренко.

 

Роман Островський заявив пізніше що, «ми просили не висвітлювати дійство до його закінчення, а потім готові були дати всі пояснення».

 

Редактор місцевого сайту «Бліц-інфо» Маріанна Огородник повідомила, що в неї активісти вирвали нетбук і дивились, що вона пише.

 

Наталія Кушніренко вважає такі дії влади та активістів перешкоджанням журналістської діяльності та приховуванням інформації від журналістів.

 

Нагадаємо, 13 січня представників чернігівських ЗМІ не пустили на розширену нараду проект обласного бюджету на 2015 рік та прогноз обласного бюджету на 2016-2017 роки, яка повинна була передувати обговоренню бюджетних питань на сесії обласної ради. Їх житомирських колег не пустили на брифінг Державної фіскальної служби у Житомирській області. На брифінг не пустили журналістів «Першого житомирського інформаційного порталу», телеканалу «ТВі», а також представники кількох громадських організацій. Окрім того, схожа ситуація трапилася і з сумськими журналістами, котрих не допустили на прес-конференцію начальника Головного управління Міндоходів в області.

 

Коробенюк Вероніка для «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4042
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду