Росія повинна звільнити Надію Савченко, яка набуває міжнародного імунітету - президент ПАРЄ

Росія повинна звільнити Надію Савченко, яка набуває міжнародного імунітету - президент ПАРЄ

26 Січня 2015
2639

Росія повинна звільнити Надію Савченко, яка набуває міжнародного імунітету - президент ПАРЄ

2639
Росія повинна звільнити Надію Савченко, яка набуває міжнародного імунітету - президент ПАРЄ
Росія повинна звільнити Надію Савченко, яка набуває міжнародного імунітету - президент ПАРЄ

Президент Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) Анн Брассер підтвердила, що Бюро парламентської асамблеї Ради Європи дійсно ухвалило рішення про надання  Надії Савченко, яку у Росії утримують за гратами за звинуваченням у загибелі російських журналістів, отримає міжнародний імунітет, який зобов'язує РФ звільнити її. Про це вона повідомила на прес-конференції в Страсбурзі, передає «Європейська правда».

 

«Правила ПАРЄ стверджують, що на членів асамблеї поширюється імунітет. Всі ми маємо не лише недоторканість на період сесії (у Страсбурзі), але також повинні мати імунітет, необхідний для відвідання сесії. Тобто країна (Росія) має знати всі обмеження для поїздки депутата на засідання», - пояснила Анн Брассер.

 

«Тож якщо однин з депутатів перебуває за гратами, він має бути звільнений владою, яка його утримає», - уточнила вона.

 

Анн Брассер додала, що формально таке рішення остаточно не ухвалене, його має ухвалити регламентний комітет, в який спрямована пропозиція Бюро, однак президент ПАРЄ не має сумнівів, що необхідне рішення буде ухвалене. «Ми сказали нашим російським колегам, що вони мають звільнити Савченко, якщо вони хочуть діяти у відповідності з нашими правилами (Ради Європи)», - наголосила Анн Брассер.

 

Нагадаємо, Надія Савченко звернулася до своїх колег по ПАРЄ з приводу свого утримання. Її лист адвокат льотчиці Марк Фейгін. У своєму  Надія Савченко, зокрема, нагадує обставини свого затримання сепаратистами 17 червня та вивезення її в Росію. Вона додала, що її утримують за злочини, яких вона не скоювала, незважаючи на відповідні докази, надані захистом.

 

Як відомо, Надія Савченко голодує вже 45-й день. Її життя підтримується періодичним капанням глюкози.

 

Водночас, спікер Держдуми РФ Сергій Наришкін за підсумками зустрічі з головою ПАРЄ Анн Брассер, заявив, що  член делегації ПАРЄ від України Надія Савченко буде звільнена, тільки якщо суд не встановить її провину, передає ТАСС.

 

Раніше народний депутат України Надія Савченко закликала 26 січня вийти на акцію під гаслом #FreeSavchenko.

 

Ув'язнена у Росії українка розпочала голодування  13 грудня 2014 року. Вона мала намір продовжувати акцію до 26 січня 2015 року - дати, коли розпочинається сесія Парламентської ради Європи (ПАРЄ) у Страсбурзі (Франція). Якщо вона вступить у повноваження делегата ПАРЄ від України і набере дипломатичній імунітет, російська влада повинна  її відпустити з-під варти.

 

У Росії Надію Савченко звинувачують у причетності до загибелі російських журналістів. Сама вона всі звинувачення відкидає, її захист наполягає, що льотчицю викрали і примусово вивезли з території України. 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2639
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду