Суди двох інстанцій відмовили Нацраді в анулюванні ліцензії каналу Курченка «Меню-TV»

Суди двох інстанцій відмовили Нацраді в анулюванні ліцензії каналу Курченка «Меню-TV»

20 Січня 2015
6676

Суди двох інстанцій відмовили Нацраді в анулюванні ліцензії каналу Курченка «Меню-TV»

6676
Суди двох інстанцій відмовили Нацраді в анулюванні ліцензії каналу Курченка «Меню-TV»
Суди двох інстанцій відмовили Нацраді в анулюванні ліцензії каналу Курченка «Меню-TV»

Нішевий супутниковий телеканал «Меню-TV» (ТОВ «Ілоніт ТВ»), що входить до складу медіахолдингу UMH Group Сергія Курченка, виграв суди двох перших інстанцій за позовами Національної ради з питань телебачення і радіомовлення про анулювання супутникової ліцензії «Меню-TV». Про це йдеться в рішеннях судів від 27 листопада і 22 грудня, які стали на бік «Меню-TV». 13 січня Нацрада подала касацію до Вищого адміністративного суду України.

 

Як писала «Детектор медіа», телеканал «Меню-TV» припинив мовлення 1 липня. Керівництво компанії пояснило це скрутним фінансовим становищем. 21 серпня Нацрада оголосила каналу попередження у зв'язку з відсутністю мовлення, зобов'язавши протягом двох тижнів усунути порушення, тобто відновити мовлення. Канал цього не зробив.

 

11 вересня Нацрада оголосила компанії друге попередження та вирішила звернутися до суду з позовом про анулювання супутникової ліцензії ТОВ «Ілоніт ТВ».

 

27 листопада Окружний адміністративний суд міста Києва відмовив Нацраді в задоволенні адміністративного позову про анулювання ліцензії «Меню-TV». 22 грудня Київський апеляційний адміністративний суд залишив без задоволення апеляційну скаргу Нацради на рішення першої інстанції.

 

Як пише інтернет-видання «ЛігаБізнесІнформ», суди винесли рішення на користь «Меню-TV» на підставі того, що Нацрадою не було дотримано порядок застосування санкцій. Регулятором було винесено два попередження, але не застосовувалося рішень про стягнення штрафів, як цього вимагає законодавство.

 

«Штрафи Нацрада застосовувати не може, оскільки відсутні методики їх визначення. Якщо і після штрафу порушення тривають, тоді Нацрада дійсно має право прийняти рішення протягом шести місяців про подачу позову до суду», - пояснює медіаюрист Юрій Крайняк.

 

У вересні 2014 року Нацрада взяла за основу і винесла на громадське обговорення Проект розрахунків розмірів штрафів, які можуть накладатися на телерадіоорганізації та провайдерів програмної послуги за порушення законодавства про телебачення і радіомовлення. Але документ досі не ухвалено через відсутність консенсусу з індустрією.

 

«Положення про штрафи немає, відповідно, суд повинен був прийняти нашу сторону, - вважає заступник голови Нацради Григорій Шверк. - Але аргументи мовника, на думку суду, були більш переконливими. Ми звернулися до депутатів з Комітету зі свободи слова, щоб вони внесли в законодавство більш чіткі норми про штрафи».

 

«ЛігаБізнесІнформ» нагадує, що телеканал «Меню-TV» - фігурант «панельного скандалу» довкола вимірювань телевізійної аудиторії компанії GfK. Починаючи з 2009 року канал був у числі тих мовників, які завищували свої рейтинги GfK. У судових розглядах у цій справі йдеться, що GfK допустила витік даних про сім'ї, які брали участь у дослідженні, в результаті чого відбулося вплив на «окремі сім'ї третіми особами». Директором «Меню-TV» з 2007 по 2010 рік був Павло Шпіцберг, якого директор каналу Ru Music Рудольф Кірнос у червні 2012 року звинуватив в організації маніпуляцій з телерейтингами.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6676
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду