Нацрада хоче отримати повноваження призупиняти ліцензії мовників на три місяці

Нацрада хоче отримати повноваження призупиняти ліцензії мовників на три місяці

15 Січня 2015
4399

Нацрада хоче отримати повноваження призупиняти ліцензії мовників на три місяці

4399
Нацрада хоче отримати повноваження призупиняти ліцензії мовників на три місяці
Нацрада хоче отримати повноваження призупиняти ліцензії мовників на три місяці

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення хоче отримати повноваження тимчасово призупиняти строк дії ліцензії мовників на три місяці в разі дій або бездіяльності ліцензіата, що загрожують національній безпеці, територіальній цілісності та життю і безпеці громадян. Про це повідомив голова Нацради Юрій Артеменко під час засідання 15 січня, на якому розглядаються результати моніторингу загальнонаціональних каналів у новорічні свята.

 

Нацрада розробила драфт відповідного законопроекту і просто під час засідання передала його голові Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики, народному депутату Вікторії Сюмар.

 

Законопроект передбачає повноваження Нацради призупиняти строк дії ліцензії на три місяці з одночасним поданням позову до суду про дії та бездіяльність ліцензіата, що загрожують національній безпеці, територіальній цілісності та життю і безпеці громадян. Зі слів пана Артеменка, така норма розроблена з досвіду країн Балтії.

 

Також Нацрада в цьому законопроекті передбачає в разі порушень застосування щодо ліцензіатів не лише санкції попередження, а й штрафів, розмір яких Нацрада пропонує прописати просто в законі.

 

Нагадаємо, що телеканал «Інтер» у новорічному ефірі показав співаків, які неодноразово виступали з антиукраїнськими заявами, а деякі з них є персонами нон-грата в Україні. Програма новин на «Інтері» «Подробности» відмежувалася від такої політики каналу, засудивши її.

 

Новорічний ефір «Інтера» викликав хвилю обурення в соціальних мережах. Низка громадських діячів закликали позбавити «Інтер» ліцензії. Міністр інформаційної політики Юрій Стець заявив, що домагатиметься заборони допуску в український телеефір осіб, які шкодять Україні або публічно підтримують її опонентів. Секретар РНБО Олександр Турчинов зажадав від Нацради, щоб вона негайно розглянула питання щодо позбавлення «Інтера» ліцензії. 3 січня група молодиків розбила двері офісу телеканалу «Інтер».

 

Через критику на свою адресу «Інтер» змінив сітку мовлення, знявши з ефіру в подальші дні всі новорічні мюзикли та концерти. Водночас телеканал «Інтер» заявляє, що при підготовці новорічної сітки мовлення були дотримані всі вимоги українського законодавства, і вважає всі звинувачення тиском на канал.

 

Нацрада вирішила провести моніторинг новорічного ефіру всіх загальнонаціональних каналів і розгляне його результати 15 січня. Напередодні цього засідання Нацради Громадська рада при Нацраді рекомендувала регулятору укласти з мовниками Меморандум щодо редакційної політики в умовах інформаційної війни.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4399
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду