Протягом 2014 року ІМІ зафіксував сім убивств журналістів і 286 випадків побиття та нападів на співробітників ЗМІ

Протягом 2014 року ІМІ зафіксував сім убивств журналістів і 286 випадків побиття та нападів на співробітників ЗМІ

15 Січня 2015
2923

Протягом 2014 року ІМІ зафіксував сім убивств журналістів і 286 випадків побиття та нападів на співробітників ЗМІ

2923
Протягом 2014 року ІМІ зафіксував сім убивств журналістів і 286 випадків побиття та нападів на співробітників ЗМІ
Протягом 2014 року ІМІ зафіксував сім убивств журналістів і 286 випадків побиття та нападів на співробітників ЗМІ

У грудні 2014 року експерти Інститут масової інформації (ІМІ) найбільшу кількість порушень зафіксували у категоріях «погрози, залякування» та «цензура» - по 8 випадків. Пік погроз прийшовся на січень (13 випадків), а цензури - на травень (38) минулого року, свідчать дані щомісячного моніторингу порушень прав журналістів Інституту масової інформації «Барометр свободи слова».

 

Кількість погроз у порівнянні з листопадом зменшилася (у листопаді - 10, у жовтні - 8, у вересні - 9, у серпні - 7, у липні - 5, у червні 6, у травні - 4, у квітні - 11, у березні - 9 випадків, у лютому - 7, у січні - 13). Цензуру ж експерти ІМІ минулого місяця не виявили, (у жовтні - 8, у вересні - 2, у серпні - 3, у липні - 4, у червні - 28, у травні - 38, у квітні - 21, у березні - 14, у лютому - 5, у січні - 5).

 

Далі йдуть випадки перешкоджання законній журналістській діяльності - 6, цей показник майже не змінився у порівнянні з минулим місяцем (у листопаді - 5, у жовтні - 17, у вересні - не зафіксовано, у серпні - 6, у липні - 13, у червні - 10, у травні - 22, у квітні - 6, у березні - 34, у лютому - 18, у січні - 11).

 

У грудні місяця ІМІ зафіксував також три випадки утримання та захоплення журналістів. У листопаді був зафіксований один такий випадок, у жовтні таких випадків не було. Найбільша кількість таких випадків сталася у квітні - 20 та у травні - 13. У грудні випадки утримання сталися у Запоріжжі, Львові та на Львівщині. Попередні місяці такі випадки ставалися переважно у Криму чи на Сході України.

 

Випадків побиття та нападів на журналістів - 3 (у листопаді - 2, у жовтні 11, у вересні - 5, у серпні - 8, у липні - 8, у червні - 13, у травні - 18, у квітні - 22, у березні - 44, у лютому - 70, у січні - 82).

 

Крім того, зафіксовано по чотири випадки у категоріях «порушення доступу до інформації» (у листопаді зафіксовано один такий випадок) та «політичний тиск» (у листопаді не зафіксовано, у жовтні - 1).

 

Також у грудні зафіксовано один випадок кібер-злочинів проти журналістів та ЗМІ (у листопаді - 4, у жовтні - 9, у вересні - не зафіксовано, у серпні - 4, у липні - 4, у червні - 4, у травні - 6, у квітні - 1, у березні - 18, у лютому - 5, у січні - 13).

 

Водночас цього місяця не зафіксовано випадків нападів на офіси ЗМІ (у листопаді - 3, у жовтні - 3, у вересні - не зафіксовано, у серпні - 2, у липні - 5, у червні - 7, у травні - 14, у квітні - 13, у березні - 12, у лютому - 4, у січні не зафіксовано).

 

Також зафіксовано по два випадки судових позовів проти ЗМІ та журналістів та судових позовів від журналістів: два такі випадки мали місце у Криму (у листопаді - 1, у жовтні - 5, у вересні - 9, у серпні - 9).

 

Перешкоджання професійній журналістській діяльності у грудні 2014 року сталися на Західній Україні (Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне), Півдні (Херсон, Одещина) та Центрі України (Кіровоградщина). Журналістам перешкоджали невідомі чоловіки - забороняли відеозйомку у коридорі суду та правоохоронці - перешкоджали у відділку міліції знімати; чиновник не пустив журналістів у приміщення державного підприємства, депутати заборонили бути присутніми на засіданні Іллічівської міськради.

 

Погрози журналістам мали місце у Дніпропетровську, на Одещині, Житомирщині, Рівненщині, у Херсоні та Києві. Зокрема, цього місяця двом редакторам, які писали про факти корупції і зловживання, підпалили автомобілі. Такі випадки сталися у Бердичеві Житомирської області та у Іллічівську Одеської області. У Києві невідомі замінували редакцію газети «Сегодня», хоча вибухівки знайдено не було. На Донеччині комбат 93-ї бригади погрожував розправою журналісту «Інтера».

 

Про факти цензури і втручання у редакційну політику з боку влади заявили на Кіровоградщині редактори комунальних ЗМІ. Зокрема, з цензурою колишнього голови Олександрівської райдержадміністрації Кіровоградської області Сергія Шпирки зіткнулася районна газета «Вперед». Редактор газети мала носити на вичитку голові номери газети. Також цензурував районну газету «Зоря» голова Кіровоградської райдержадміністрації Віктор Дайдакулов. Він підписав доручення, яким на керівника апарату РДА Володимира Червоного поклав обов'язок посилити контроль за діяльністю редакції районної газети «Зоря» та здійснювати вичитку газети перед її друком.

 

Протягом 2014 року ІМІ зафіксував 7 убивств журналістів, 286 випадків побиття та нападів на журналістів, 148 випадки перешкоджання законній професійній діяльності журналістів та 138 випадків цензури.

 

Нагадаємо, у 2014 році на території України було зафіксовано майже тисячу порушень свободи слова, найгіршими місяцями стали березень та травень. Про це свідчать дані щорічного дослідження Інституту масової інформації (ІМІ) «Барометр свободи слова».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2923
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду