Комітет свободи слова підтримує обмеження присутності представників російських ЗМІ в Україні

Комітет свободи слова підтримує обмеження присутності представників російських ЗМІ в Україні

14 Січня 2015
3496

Комітет свободи слова підтримує обмеження присутності представників російських ЗМІ в Україні

3496
Комітет свободи слова підтримує обмеження присутності представників російських ЗМІ в Україні
Комітет свободи слова підтримує обмеження присутності представників російських ЗМІ в Україні

Члени Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики загалом підтримують пропозицію журналістів щодо обмеження присутності представників російських ЗМІ в Україні, зокрема, у Верховній Раді, а також повернення процедури акредитації іноземних журналістів у Міністерстві закордонних справ. Це випливає з ухваленого на засіданні комітету 14 січня рішення.

 

Члени комітету розглянули звернення журналістів низки українських ЗМІ щодо перегляду порядку акредитації для російських ЗМІ у Верховній Раді. Одна з ініціаторів звернення, журналістка СТБ Юлія Янчар-Загакайло, пояснила, що російські журналісти приховують, які ЗМІ вони насправді представляють, відтак, народні депутати насправді не знають, кому вони дають інтерв'ю, а потім їхні коментарі використовуються в маніпулятивних пропагандистських матеріалах російських ЗМІ.

 

Крім того, у зверненні журналістів до парламентарів було згадано, що МЗС досі не запровадив дієвого механізму акредитації закордонних журналістів, що передбачено рішенням Ради нацбезпеки й оборони від 28 квітня 2014 року.

 

Прес-служба Апарату Верховної Ради підтримує повернення акредитації іноземних журналістів в Україні в МЗС - про це повідомила керівник прес-служби Вікторія Шведова.

 

Також прес-служба виступає за обмеження кількості акредитованих в українському парламенті журналістів, оскільки їхня кількість надмірна (нині у Верховній Раді акредитовано понад 3 тисячі представників ЗМІ), це загрожує безпеці депутатів, а крім того, не всі акредитовані займаються постійним висвітленням діяльності парламенту. За словами пані Шведової, в парламентах деяких європейських країн є експертні ради, які надають свої рекомендації щодо кандидатур на акредитацію.

 

«Є випадки, коли люди отримують картки акредитації Верховної Ради з підробними документами про реєстрацію ЗМІ, фальшивими журналістськими посвідченнями. На це теж необхідно звернути увагу», - додала пані Шведова.

 

Інший представник Апарату Верховної Ради нагадав про часті порушення регламенту з боку акредитованих представників ЗМІ - звернення до депутатів з особистими проханнями (наприклад, майновими), вивішування плакатів у ложі преси.

 

На думку журналістки СТБ Юлії Янчар-Загакайло, люди, які отримують картки акредитації, але не є журналістами, дискредитують професію: «Якщо людина називається журналістом і підходить до депутатів з'ясовувати особисті питання, це підриває професію журналіста».

 

За словами Вікторії Шведової, для зміни загального порядку акредитації представників ЗМІ в парламенті, необхідно внести зміни до законів про інформацію, друковані ЗМІ, інформагентства, а також до постанови про порядок акредитації ЗМІ у Верховній Раді.

 

Голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар звернула увагу на дилему з акредитацією представників ЗМІ у парламенті: «Акредитація не є дозвільним механізмом, акредитація є інструментом сприяння». На її думку, це питання доречно перевести в площину саморегулювання, щоб експертна група з представників медійної галузі проводила атестацію кандидатур на акредитацію.

 

Члени Комітету одноголосно підтримали пропозиції першого заступника голови Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Ольги Червакової з уточненнями Вікторії Сюмар про створення робочої групи, яка напрацює проект закону або постанови щодо обмеження присутності в Україні представників заборонених російських телеканалів; звернення до МЗС щодо повернення процедури акредитації іноземних журналістів в Україні; створення робочої групи щодо доопрацювання порядку акредитації журналістів у Верховній Раді.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3496
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду