НМПУ і НСЖУ заявляють, що запроваджені Міноборони та Генштабом прес-карти для зони АТО порушують низку законів і права журналістів

НМПУ і НСЖУ заявляють, що запроваджені Міноборони та Генштабом прес-карти для зони АТО порушують низку законів і права журналістів

13 Січня 2015
4065

НМПУ і НСЖУ заявляють, що запроваджені Міноборони та Генштабом прес-карти для зони АТО порушують низку законів і права журналістів

4065
НМПУ і НСЖУ заявляють, що запроваджені Міноборони та Генштабом прес-карти для зони АТО порушують низку законів і права журналістів
НМПУ і НСЖУ заявляють, що запроваджені Міноборони та Генштабом прес-карти для зони АТО порушують низку законів і права журналістів

Незалежна медіапрофспілка України (НМПУ) і Національна спілка журналістів України (НСЖУ) вважають, що ухвалений Службою безпеки України (СБУ) «Порядок акредитації представників засобів масової інформації при оперативному штабі з управління антитерористичною операцією в Донецькій і Луганській областях», а також ухвалений  Міністерством оборони (МО) «Порядок оформлення та використання прес-карт представниками ЗМІ щодо висвітлення діяльності Збройних Сил України в зоні АТО» не відповідає чинному законодавству і фактично наділяє державні організації правом втручатися у редакційну політику ЗМІ, а відтак  погіршує стан свободи слова в країні. Про це йдеться у заяві НМПУ, яку отримала «Детектор медіа».

 

Автори заяви звертають увагу, що частина четверта статті 25-ї закону «Про інформацію» передбачає право журналіста перебувати в зоні військових дій, надзвичайних ситуацій тощо,  крім випадків встановлених законом. Тим часом, жоден закон не передбачає обмежень щодо перебування журналістів в зоні антитерористичної операції і військових дій. Жоден закон не передбачає для працівників ЗМІ обов'язку, як це передбачено документами від СБУ і МО,  «узгодження з прес-центром АТО порядку виконання редакційного завдання на даному об'єкті (або порядку пересування у зазначеному районі)», а також не змушує узгоджувати «склад знімальної групи, з якою він пересувається».

 

Відповідно до частин п'ятої і шостої «Про державну підтримку Засобів масової інформації та соціальний захист журналістів»,  журналіст має право перебувати у місцях воєнних конфліктів тощо без жодних дозволів на підставі редакційного посвідчення. При цьому він не зобов'язаний проходити акредитацію, але зобов'язаний не поширвати певну інформацію, перелік  якої визначений цим законом.

 

У заяві наголошується, що  цей закон є спеціальним,  у його  прикінцевих положеннях зазначено, що всі інші закони діють лише у частині, в якій не суперечать цьому закону. Тому акредитація від державних організв, так само, як і будь-яка інша,  є лише додатковим підтвердженням статусу і має покладати додаткові обов'язки на Міністрество оборони, а не на журналіста.

 

Аналіз Юридичного бюро НМПУ  і юристів НСЖУ засвідчує, що іще низка пунктів документів від СБУ та МО щодо роботи ЗМІ в зоні АТО  суперечать чинному законодавству.

 

Викликає критику НМПУ і НСЖУ також запроваджена віднедавна практика видачі  прес-карт від Міністерства оборони України, що, на переконання журналістських організацій, не полегшує, а ускладнює роботу журналістів. «Прес-карту  з невідомих причин можна отримати  в Краматорську, але не в Києві. Якщо журналісту не потрібно до Краматорська, то виходить, що  Міністерство оборони змушує його витрачати зайвий час на дорогу по потенційно небезпечній території», - заявляє НМПУ.

 

До того ж, прес-карта усюди в світі підтверджує, що дана особа є журналістом. Таке підтвердження надають редакції, журналістські масові організації, але аж ніяк не державні органи - це не входить до їхніх повноважень. Тож акредитаційний документ може називатися як завгодно, але не прес-картою.

 

Спілка журналістів і медіапрофспілка  закликають СБУ і МО скасувати протизаконну практику акредитації і висловлюють готовність разом з фахівцями МО і СБУ розробити такі положення для роботи журналістів у зоні військових дій, які б, з одного боку, не суперечили чинному законодавству, а з іншого боку - убезпечували від поширення секретної інформації.

 

Нагадаємо, наприкінці грудня 2014 року Генеральний штаб України разом з Міністерством оборони України запровадили прес-картку, яка, як стверджують у відомствах, «дозволяє журналістам працювати в зоні АТО».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4065
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду