Апеляційний суд Київської області визнав забудовника невинним у нападі на знімальну групу телеканалу СТБ

Апеляційний суд Київської області визнав забудовника невинним у нападі на знімальну групу телеканалу СТБ

13 Січня 2015
4175

Апеляційний суд Київської області визнав забудовника невинним у нападі на знімальну групу телеканалу СТБ

4175
Апеляційний суд Київської області визнав забудовника невинним у нападі на знімальну групу телеканалу СТБ
Апеляційний суд Київської області визнав забудовника невинним у нападі на знімальну групу телеканалу СТБ

Апеляційний суд Київської області вважає, що забудовник Олександр Табалюк, який напав у червні 2013 року на знімальну групу каналу СТБ, не перерешкоджав роботі журналістів програми «Вікна-новини» СТБ Ірини Драбок (кореспондент) та Антона Шоломицького (оператор). Відповідне рішення було прийнято 12 січня, повідомляє прес-служба телеканалу.

 

Потерпілі та прокуратура планують подавати касацію. «Апеляцiйний суд Київської області визнав невинним нападника на знiмальну групу СТБ! Суд закрив очі на всі докази!», - прокоментувала рішення суду пані Драбок на своїй сторінці у Facebook.

 

Вона закликала усіх журналістів підтримати протестами рішення суду і стати на захист свободи слова.

 

«Ми вважаємо, що рішення суду є незаконним. Ми його будемо оскаржувати до вищого спеціалізованого суду. Переконані, що в діях даної особи є дійсно склад кримінального правопорушення щодо перешкоджання журналістській діяльності», - наголосила прокурор Наталія Стаховська. Про це в блозі для «Української правди» написала редактор СТБ Ірина Федорів.

 

Рішення у справі було винесено суддями у складі Миколи Авраменка, Віктора Димарецького та Володимира Говорухи. При цьому Апеляційний суд ставив під сумнів, що СТБ - засіб масової інформації, а Ірина Драбок є журналісткою Також, за словами пані Драбок, судді систематично забороняли ЗМІ вести відео зйомку засідань, зробивши виняток лише для засідання 12 січня.

 

Комітет Верховної ради з питань свободи слова та інформаційної політики визнав факт перешкоджання законній професійній діяльності знімальної групи телеканалу СТБ і вбачає у цьому ознаки порушення українського законодавства - законів України «Про інформацію» та «Про телебачення і радіомовлення».

 

Нагадаємо, розглядалася справа щодо інциденту дворічної давнини. 27 червня 2013 року Ірина Драбок та Антон Шоломицький з редакційним завданням поїхали на сесію Ірпінської ради (місто Ірпінь Київської області), аби зробити сюжет про знищення забудовниками зелених зон у місті. На вулиці Карла Маркса в місті Ірпінь на знімальну групу програми «Вікна-Новини» напав забудовник Олександр Табалюк, який намагався вирвати камеру з рук оператора, вирвав об'єктив і заховав його в себе в машині.

 

Є відео нападу, що засвідчує, що пані Драбок має при собі посвідчення журналіста каналу СТБ. Водночас пан Табалюк, за словами журналістки, в суді стверджував, що не бачив посвідчення і не знав, що вони журналісти.

 

Спочатку правоохоронні органи кваліфікували інцидент як хуліганство (ст.296 КК України). Однак  1 липня 2013 року розслідування нападу перекваліфікували на умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів (ч.1 ст.171 КК України).

 

У червні 2014 року суд першої інстанції не побачив у діях місцевого забудовника складу злочину. Суддя Ірпінського міського суду Володимир Шумка визнав Олександра Табалюка невинним. Потерпілі оскаржили це рішення. 8 грудня відбулося попереднє засідання Апеляційного суду Київської області, на якому телеканалам заборонити проводити зйомку.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4175
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду