Микола Княжицький: За Кобзона закрити «Інтер» не можна, є інші порушення закону

Микола Княжицький: За Кобзона закрити «Інтер» не можна, є інші порушення закону

4 Січня 2015
5703

Микола Княжицький: За Кобзона закрити «Інтер» не можна, є інші порушення закону

5703
Микола Княжицький: За Кобзона закрити «Інтер» не можна, є інші порушення закону
Микола Княжицький: За Кобзона закрити «Інтер» не можна, є інші порушення закону

Народний депутат України, голова Комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький заявляє, що група каналів «Інтер» порушує українське законодавство щодо прозорості медіавласності і обмеження монополізму. Натомість показ програм російських телеканалів з виступами російських артистів, відомих своєю антиукраїнською позицією, на його погляд, не є формально протизаконним. Про це він написав у своєму Facebook.

 

Нагадаємо, канал «Інтер» в новорічному ефірі показав виступи співаків, які неодноразово виступали з антиукраїнськими заявами, а деякі з них є персонами нон-грата в Україні. Секретар РНБО Олександр Турчинов зазначив, що Нацрада має негайно розглянути питання щодо позбавлення ліцензії телеканалу «Інтер». Національна рада з питань телебачення і радіомовлення розгляне питання про дотримання законодавства під час новорічного ефіру на найближчому засіданні, що планується 15 січня.

 

«Якщо говорити серйозно, то за показ Кобзона закрити "Інтер" не можна. Бо жоден закон, окрім закону совісті "Інтер" не порушив», - наголосив пан Княжицький.

 

Водночас він звертає увагу на те, що частина власності компанії Inter Media Group Limited належить російському ВАТ «Первый канал».

 

«Але "Інтер" засновано іноземною юридичною особою ОРТ. І це пряме порушення. Ця особа - державна структура країни-окупанта, і її частку можна націоналізувати. Інша частина зареєстрована на офшори і це порушення діючого Закону про прозорість медіавласності. За його дотриманням має слідкувати Нацрада. "Інтер" - монополіст з невідомим власником (те, що власником є Льовочкін, а не Путін особисто довести неможливо)», - наголошує Микола Княжицький.

 

Водночас він вважає, що скандал навколо непрозорої процедури продажу телеканалу, не матиме перспектив у суді.

 

«Історія про підробку підпису Плужнікова правдива. Але я не дуже вірю у її перспективу, бо минув позовний термін, а в разі визнання оборудки нечинною акції перейдуть до дружини Плужнікова , яка і продала колись частку Хорошковському з Фірташем», - констатує нардеп.

 

За його словами, у групи каналів «Інтер» є проблеми із порушенням антимонопольного законодавства, адже в Україні, «за законом, один власник може володіти не більше, ніж одним каналом». «У групи "Інтер" - вісім наземних каналів. Один власник не може контролювати більше 35 відсотків ринку, а два - більше 50. На рекламному ринку дві групи, одна з яких "Інтер", контролюють 70 відсотків. "Інтер" не транслює 80 відсотків європейського продукту і 50 - українського», - заявляє Микола Княжицький.

 

На його переконання, ситуацію повинні розглянути Антимонопольний комітет, прокуратура і Нацрада.

 

Нагадаємо, влітку у прес-службі компанії Дмитра Фірташа Group DF спростували інформацію народного депутата Миколи Княжицького, що акції українського телеканалу «Інтер» контролюються російським «Первым каналом» і «Газпромбанком». Раніше народний депутат заявив, що 82% телеканалу «Інтер» контролюються «Первым каналом» і «Газпромбанком». «Як мені стало відомо, акції Фірташа в групі "Інтер" давно закладені в "Газпромбанку". Таким чином, Сергію Льовочкіну росіяни довірили фактично 12% каналу, а іншу частину контролюють самі через "Перший канал" і "Газпром"», - написав він на своїй сторінці у Facebook.

 

За офіційними даними, бізнесмен Дмитро Фірташ є власником 80% акцій компанії Inter Media Group Limited (власником інших 20% є Сергій Льовочкін), якій належить 71% акцій телеканалу «Інтер» і його міжнародної версії «Інтер+». Решта 29% належить російському ВАТ «Первый канал».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5703
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
такое
3371 дн. тому
наразі у Турчинова все признаки прогрессирующей шизофрении. Этим должны заниматься санитары. Ну а для вас, Яйценюкобота и Турчиноватника под ником Noser у меня есть несколько вопросов: 1) Чем ОЛЕГ ГАЗМАНОВ на "Интере" в Новогоднюю Ночь отлчиается от ОЛЕГА ГАЗМАНОВА на "1+1" в ту же Новогоднюю ночь? Это - два разных артиста? 2) Чем "дипломированный юрист" Гройсман (спикер ВР), получивший свой диплом после школы за 2 года (другие зачем-то на это же учатся по 5 и более лет) отличается от дипломированного проФФеССора, бывшего президентом? (кстати, оба преуспели по-молодости в гаражном деле....) 3) Чем содержание митинга Анти-майдана, организованного Партией Регионов, отличается от срыва кинопоказа в рамках фестиваля "Молодость" в кинотеатре "Киев" и поджога кинотеатра "Жовтень" вместе с людьми (как и Дома профсоюзов вместе с людьми) под одни и те же лозунги в борьбе с ГЕЙропой? 4) Чем сыновья, затья, кумовья и любовницы Януковича и Пшонки, ставшие депутатами, банкирами, министрами... отличаются от сыновей Порошенко, Луценко, Яремы и др. и их кумовья, ставшие депутатами, банкирами, министрами....???? 5) Чем свистопляска с тарифами, мышинная возня вокруг МАФов (которых становится всё больше), удорожание метро, до нельзя обставленного торговлей и рекламой, бесконечные конфликты вокруг захвата земель под застройку в городе, обещания построить метро на Троещину и через год открыть Диснейленд в гидропарке и др. "проджекты".... и сбивчивая по логическому ряду речь мэра Кличко отличаются от всего того же самого в исполнении мэра Черновецкого и его "молодой команды"? 6) Чем отличается публичный показ на всех сайтах любовных утех журналиста Портникова "бандытською владою" от такого же публичного показа с участием кандидата в депутаты от парти Ляшко, в том числе на сайте "Эспресо ТВ"? 7) Чем отличается "самоубийство" дважды насмерть застрелившейся из винтовки при "демократычний влади"(для этого жертва должна была еще иметь и руки, длиной как у шимпанзе или орангутана)Семенюк-Самсоненко, от дважды "самоубившегося" Кравченко при "бандытський влади"? 8) Чем отличаются регулярные автоподставы на Бориспольской трассе с последующим избиением водителей и женщин с грудными детьми пьяными "айдаровцами" от точно такого же избиения и "автоподставы" по отношению к Татьяне Черновол при "бандытськой влади"? 9) Чем "отжим" и обложение данью бизнеса с участием камуфлированных людей с нашивками "Айдар" и "Киев-1" отличается от таких же маски-шоу и отжимов бизнеса при Януковиче? Нашивками на форме?
Noser
3371 дн. тому
Наразі мова йде про Інтер. Якщо треба, то й іншими займуться.
мнение
3371 дн. тому
"за інші порушення", которых у Княжицкого многократно больше, можно и нужно уже давно закрыть самого Княжицкого. А то, ну честно, видим у кого-то соринку в глазу, а там где надо - бревна не замечам!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду