Роман Черемський: Будь-який журналіст, який працює на українські ЗМІ, в «ЛНР» однозначно попаде «на підвал»

Роман Черемський: Будь-який журналіст, який працює на українські ЗМІ, в «ЛНР» однозначно попаде «на підвал»

28 Грудня 2014
7066

Роман Черемський: Будь-який журналіст, який працює на українські ЗМІ, в «ЛНР» однозначно попаде «на підвал»

7066
Звільнений із полону луганських бойовиків харківський журналіст – про обставини та умови полону, настрої в середовищі «ЛНР» і зміну своєї думки про події на Донбасі
Роман Черемський: Будь-який журналіст, який працює на українські ЗМІ, в «ЛНР» однозначно попаде «на підвал»
Роман Черемський: Будь-який журналіст, який працює на українські ЗМІ, в «ЛНР» однозначно попаде «на підвал»

27 грудня з полону бойовиків угруповання «ЛНР» було звільнено харківського громадського діяча, засновника і журналіста часопису «Український простір» Романа Черемського. Через Старобільськ він повернувся ввечері додому в Харків після 135 днів полону.

 

Роман Черемський перебував у полоні з 15 серпня. На блокпосту в зоні АТО його разом із черкаським правозахисником Валерієм Макеєвим і знімальною групою телеканалу «112 Україна» - кореспонденткою Ганною Іваненко та оператором Назаром Зоценком - затримали бойовики угруповання «ЛНР». 3 вересня з полону звільнили Ганну Іваненко і Назара Зоценка, Валерій Макеєв вийшов на свободу 23 листопада.

 

Роман Черемський - один із лідерів Спілки української молоді, активний учасник встановлення і відновлення меморіальних дощок та історичних пам'яток відомим харківським громадсько-політичним діячам.

 

«Детектор медіа» телефоном поспілкувалася з Романом і розпитала його про полон і настрої в середовищі «ЛНР».

 

- Романе, як відбувалося ваше звільнення? Чому вашого прізвища не було в списках звільнених, оприлюднених СБУ?

- Справа в тому, що я йшов не по цих списках, де 150 людей звільнені, а інакше. Але, на жаль, я не готовий і не хотів би розповідати, що і як. Це такі делікатні теми...

 

- Розкажіть, як ви потрапили в полон, за яких обставин? І чому вас так довго протримали?

- Потрапили ми, як я вже зараз розумію, через нерозумний крок. Була домовленість нашого волонтера Валерія Макеєва, що нас, трьох журналістів (Романа Черемського і знімальну групу телеканалу «112 Україна» - кореспондентку Ганну Іваненко та оператора Назара Зоценка. - ТК) запрошують ополченці в Краснодон, і там дають нам двох полонених, а ми за це робимо матеріал. Наша поїздка була узгоджена з усіма структурами. Але маршрут, яким ми їхали, проходив через лінію фронту, а тоді вона проходила між населеними пунктами Лутугине і Волнухине. Лутугине було українським, Волнухине - вже ополчення.

 

Зараз я вже розумію, що це був ідіотизм: укропські журналісти їдуть на бусику «Мерседес» (а бусик - запотребувана машина в будь-якому підрозділі) з київськими номерами. Може, на блокпості й знали, що ми їдемо, але в різних бойових підрозділів із різних міст домовленості дуже умовні. Ми цих тонкощів не знали. Нас на першому ж блокпості зупинили ополченці, забрали машину, речі, всі телефони. Нас завезли в Ровеньки і там кинули «на підвал» - у камеру.

 

Невдовзі журналістів каналу «112» звільнили через LifeNews: приїхали журналісти LifeNews, домовилися - і їх звільнили.

 

- А чому щодо вас не домовилися і не звільнили?

- Це не так просто домовитися і звільнити людину. Нас утримували, бо ми певною мірою є товаром. Вони з'ясовували, чи ми журналісти. Не зовсім вірили, що ми настільки дурні, що поїхали через лінію фронту на бусі. Це їх трохи спантеличило - зараз я розумію, що це логічне спантеличення. Потім до них уже дійшло, що ми не володіємо ніякою інформацією. А їх цікавила інформація про військових, де що розташовано. Але ми цього не знали і не могли знати.

 

- Ви від якого ЗМІ їхали з редакційним завданням на Донбас, теж від «112»?

- Я журналіст газети «Український простір». Поїхали разом зі знімальною групою «112», щоб підготувати окремі матеріали кожен від свого ЗМІ. Я збирався писати репортаж для своєї газети, планував викласти його і в інтернеті. Журналіти «112» планували зняти на телеканал сюжет.

 

- Де вас тримали? Весь цей час у Ровеньках чи перевозили з міста до міста?

- 49 днів протримали в Ровеньках. А потім перевезли в Луганськ.

 

- Вас допитували?

- Так, кожного, хто потрапляє туди, допитують. Коли були бойові дії, вони допитували кожного, хто приїжджав з українського кордону на територію «ЛНР», зокрема й місцевих, щоб дізнатися, яка там ситуація, де які блокпости. Наприклад, людина живе в Лутугиному і приїхала у Волнухине. Її допитали - дізналися одні тонкощі, допитали другого - дізналися інші тонкощі. Тому бойовики дуже добре знали розташування (українських військових. - ТК) в Лутугиному. Нас, хоч ми й не місцеві, теж допитували, хоча що вони могли від нас узяти? Вони мали зрозуміти для себе, чи ми не шпигуни.

 

- І на якому етапі вони переконалися, що ви журналіст, а не шпигун?

- Майже одразу.

 

- Багато було допитів?

- Мене допитували п'ять разів на початку полону.

 

- А допити були жорсткі? Вас били?

- Не дуже жорсткі. Так, звичайно, лупцювали трохи. Але сказати, що нас убивали, не можна.

 

- У яких умовах вас утримували - побутових, морально-психологічних?

- Морально-психологічні умови - звичайно, важко, коли ти не знаєш, що з тобою буде. Ти розумієш, що наші не кинуть - і родичі, і знайомі будуть «до побєдного» витягувати. А побутові умови в Ровеньках - це сарай не сарай, майстерня якась. І там на підлозі матраци, на яких спали. У тій же камері вони тримали місцевих. Наприклад, іде людина пізно по вулиці, комендантську годину порушує - вони спіймали і людина тиждень-два-три працює на ополчення: снаряди вантажить, окопи копає, прибирає. Спіймали когось п'яного - його теж «на підвал», нехай попрацює.

 

- Вас теж на примусових роботах використовували?

- Нас трохи пізніше використовували. Коли в Луганськ перевезли, то були роботи на кшталт щось поприбирати. Сказати, що сильно мене навантажували, не можу. Чимало залежить від людей. Серед них є й багато нормальних людей, які мають свої переконання, але ставляться по-людськи. А є, звичайно, й ідіоти. Як у кожному колективі.

 

- Вас годували?

- Годували добре. Те, що вони їли, - те й ми їли.

 

- Скільки людей у Ровеньках у камері тримали?

- У камері від семи до п'ятнадцяти - коли як.

 

- А в Луганську де вас утримували?

- Я не буду говорити, де розташування. Це військова частина батальйону святого Георгія, який мене затримав.

 

- Ви від затримання були в цьому батальйоні? Чи передавали вас від одних груп до інших?

- Я майже весь час був у них.

 

- Вас тримали разом із Валерієм Макеєвим?

- Спочатку - так. А потім його відвезли в лікарню в Луганську, в нього були проблеми зі здоров'ям. А я був «на підвалі». Потім його перевезли в інше місце і згодом відпустили.

 

- Чому, коли звільнили Валерія Макеєва, вас залишили?

- Ви знаєте, звільнення - це дуже делікатні моменти. Там дуже складно домовлятися. Мене тричі садили в машину і говорили, що я їду на звільнення. Виявлялося, що це не зовсім та інформація, один раз зірвався обмін. Це тонкі матерії. Обміняли - і слава Богу.

 

- Ви зустрічали під час свого полону журналістів? Чи бачили журналістів серед полонених, наприклад Сергія Сакадинського?

- Ні, там були тільки місцеві полонені.

 

- А журналісти російські чи від «ЛНР» приходили до вас, наприклад, інтерв'ю брати?

- Ні, тільки канал «112» забирали російські журналісти. І повезли їх через Росію в Україну.

 

- До вас не зверталися ватажки бойовиків із пропозиціями попрацювати на них як журналіст?

- Ні, таких пропозицій не було. Але до мене краще ставилися, ніж до місцевих порушників чи до військовополонених. Можливо, тому що я журналіст, а не військовий. Там є багато людей, які самі по собі нормальні, їм можна потиснути руку, і це навіть приємно зробити. Але вони всі затяті у своїх переконаннях, бойовий дух дуже високий. «Ты откуда? Из Харькова? А, ну скоро там будем, тебя завезем». Вони переконані у своїй перемозі. Скажуть наступати - будуть іти до Львова. За всі чотири з половиною місяці я не побачив навіть натяку на якусь деморалізацію. Постійно збільшується кількість військових, набирають нових, люди приходять і приходять, отримують зарплати - мінімум 400 доларів.

 

- Серед бойовиків ви бачили росіян чи це тільки місцеві?

- Керівництво - росіяни. Але всі рядові ополченці - це місцеві, переважно шахтарі. Навіть тим, хто потрапляють у камеру, пропонують іти в ополчення, і багато погоджуються. При мені пару чоловік пішли в ополчення з камери. Мені за цей час багато разів пропонували перейти в ополчення.

 

- Як змінилася ваша думка про те, що відбувається на Донбасі, про людей із Донбасу після полону?

- Повністю змінилася. Це не іграшки - це серйозна війна.

 

Мене вразило, що місцеві, попри все, підтримують бойовиків. Наприклад, у людини віджали машину, привезли її зі зв'язаними скотчем руками і мішком на голові в підвал, він працює на ополчення й отримує час від часу по голові, але він все одно за ополчення, за ЛНР, а укропів вважає фашистами. Або людину затримали за п'янку, а він усе одно вважає, що укропи - гади, а ополчення - молодці. Я це спостерігав у Ровеньках у серпні-вересні, і мені незрозумілий цей парадокс. Що їм не роби, а вони все одно підтримують. Хоча й економічна ситуація погіршується, із зарплатами проблеми, з банкоматами проблеми, бо вони в Росії знімали гроші.

 

Друге, що мене вразило, - вони готові воювати. І місцеві шахтарі йдуть в ополчення. У більшості, хто потрапляв у камери, є знайомі в ополченні. Ополченці налаштовані по-бойовому, воювати до кінця. Коли вони йдуть в армію «ЛНР», то укладають контракти на рік.

 

Але серед ополченців є багато нормальних порядних людей. Вони дуже ображаються, коли їх називають терористами. Насправді, це дуже серйозна проблема - донбаська рана, і все дуже неоднозначно.

 

- Як виглядають Луганськ і Ровеньки? Ви бачили вулиці?

- Зовсім трохи. З того, що я бачив, у Луганську є побиті будівлі: автовокзал розбитий, аеропорт розбитий. Автовокзал я бачив, про аеропорт мені казали. Деякі будинки розбиті. Але так, щоб усе було в розрусі, як після Другої світової, - такого нема. Принаймні я не бачив там, де їхав. Багато де в Луганську навіть не видно, що війна була.

 

Людей і машин на вулицях мало, маршрутки їздять. Зарплати, як я в місцевій газеті читав, 50 гривень на день, 100 гривень на день - максимум. Є оголошення про виїзд у Харків. Відчувається, що виїжджають люди в Україну, Крим.

 

- Які висновки можете передати зі свого досвіду колегам?

- Єдине, що хочу сказати, - українським журналістам туди в'їзд заборонений, у жодному разі не можна їхати. А тим паче, якщо прописка ще й наша, з цієї сторони, - Харків, Київ. Чи якщо машина хороша - то це взагалі божевілля. Будь-який журналіст, який працює на українські ЗМІ, однозначно попаде «на підвал». Хіба що на дуже високому рівні жорсткі домовленості. Але їм це невигідно. Нащо їм давати інформацію в українські ЗМІ?

 

Російські журналісти там працюють, і вони обізнані про настрої. А ми відірвані від реалій. Саме тому ми й потрапили в цей «перепльот», тому що в нас не було елементарної інформації про те, яка там реальна ситуація щодо «віджиму», щодо кидання «на підвал».

 

- Які у вас тепер плани? Чим збираєтеся займатися?

- Я дуже щасливий. Я посидів у підвалі і зрозумів, яке це щастя, коли виходиш на волю. Відчуття надзвичайне. Навіть не розумію, як можуть люди нарікати на життя в Україні. Я кілька днів буду насолоджуватися нашою прекрасною Україною, а далі вже буду думати про плани.

 

- Ви будете писати матеріал про свій полон?

- Я подумаю. Подивлюся, що вийде, щоб не повторюватися, бо деякі журналісти пишуть і про моє перебування, і про Валерія Макеєва. Подивлюся, чи буде потреба.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7066
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду