Міноборони та Генштаб запровадили прес-карту для роботи в зоні АТО

Міноборони та Генштаб запровадили прес-карту для роботи в зоні АТО

27 Грудня 2014
6203

Міноборони та Генштаб запровадили прес-карту для роботи в зоні АТО

6203
Картка має полегшити роботу журналістів у зоні АТО, переконують представники відомств
Міноборони та Генштаб запровадили прес-карту для роботи в зоні АТО
Міноборони та Генштаб запровадили прес-карту для роботи в зоні АТО

Генеральний штаб України разом з Міністерством оборони України запровадили прес-картку, яка дозволить журналістам працювати в зоні АТО. Про це 26 грудня на брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі розповіли в.о. керівника прес-служби Генштабу України Владислав Селезньов і радник міністра оборони Тетяна Попова.

 

За їхніми словами, прес-картка була створена, щоб полегшити роботу журналістів у зоні АТО. «До цього представникам ЗМІ доводилось регулярно отримувати короткотривалу акредитацію від Служби безпеки України на тиждень або на місяць. Незалежні журналісти часто мали проблеми під час перетинання блокпостів, через що доводилось постійно підтверджувати свій легальний статус», - пояснив Владислав Селезньов.

 

З новою прес-карткою журналіст зможе вільно працювати в зоні АТО 6 місяців, і по закінченню цього строку отримати продовження акредитації на такий самий термін. «Усі журналісти, які мають акредитацію від СБУ, можуть отримати прес-картку без додаткових перевірок. Для тих, хто отримує дозвіл вперше, процедура значно спрощується, а час на отримання прес-карти залежить від оперативності рішення СБУ», - повідомив Владислав Селезньов.

 

«Це робиться заради безпеки самих журналістів, щоб запобігти попаданню під обстріл під час роботи», - додав в.о. керівника прес-служби Генштабу України. На картці також є номери телефонів прес-офісів АТО в Краматорську та Міністерства оборони в Києві.

 

Владислав Селезньов і Тетяна Попова вручають акредитаційну картку режисеру-документалісту Крістіану Жерегі, який воює в зоні АТО та фільмує побачене

 

Персональну магнітну картку пропонується оформити кожному журналісту, який виявив бажання працювати у зоні проведення АТО (працювати на блокпостах, безперешкодно пересуватися через блокпости українських військових, а також відвідувати інші місця, де дислокуються підрозділи ЗСУ).

 

Картки діятимуть не більше, ніж 6 місяців та видаватимуться лише акредитованим у СБУ журналістам.

 

Для того, щоб отримати картку, журналіст повинен зробити декілька кроків:

 

1. Якщо представник ЗМІ вже був акредитованим СБУ за останні 6 місяців, то зателефонувавши за номером: +380634471557, можна підтвердити наявність акредитації та домовитися про зручний день для отримання картки.

 

2. Отримати картку в зоні АТО після підтвердження акредитації можна, звернувшись до прес-центру АТО в Краматорську: +380986713040, npcato@mil.gov.ua. Або можна отримати картку в Міністерстві Оборони України за адресою: м. Київ, Повітрофлотський проспект, 6, +380634471557, nupimou@mil.gov.ua.

 

3. Повідомляти про плани зйомок прес-офіцера АТО до 18:00 попереднього дня по телефону: +380986713040 для більш швидкого доступу на військові об'єкти.

 

Представник ЗМІ, що не був акредитованим СБУ, має надіслати на: presscenterssu@gmail.com лист із підписом і печаткою керівника ЗМІ на офіційному бланку з проханням акредитувати відповідних працівників, вказавши їх ПІБ, контакті телефони. До листа необхідно додати копії 1 та 2 сторінок паспортів представників ЗМІ та їхніх журналістських посвідчень.

 

Якщо виникнуть запитання або незручності, у Міноборони радять зв'язуватися з представниками Управління преси та інформації за телефоном (+380634471557) або е-мейлом: nupimou@mil.gov.ua. Телефон для довідок: +380442793040.

 

Клікніть для збільшення

 

Покрокова інструкція, як отримати прес-картку, також міститься на новоствореному сайті ukraineunderattack.org.

 

Нагадаємо, нещодавно в Міністерстві оборони України запровадили нову форму запиту на інтерв'ю з будь-яким чиновником міністерства, у тому числі з міністром. Щоб отримати дозвіл на інтерв'ю, журналіст має відповісти на велику кількість запитань. Також у Міноборони розробили документ під назвою «Формат запиту ЗМІ на роботу у військовій частині (установі) ЗС України (крім зони АТО)», у якому, зокрема, журналістів питають, у якому ключі (позитивному, критичному тощо) вони планують висвітлення теми.

 

Консультант Міноборони Тетяна Попова тоді повідомила «Детектор медіа», що Міністерство оборони впроваджує міжнародні процедури в роботу своєї прес-служби, а нові форми запитів на інтерв'ю чи роботу у військовій частині розроблені за стандартами НАТО

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6203
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду