У 2014 році в Україні відбулось вдвічі більше порушень свободи слова, ніж у 2013-му – моніторинг ІМІ

У 2014 році в Україні відбулось вдвічі більше порушень свободи слова, ніж у 2013-му – моніторинг ІМІ

26 Грудня 2014
4106

У 2014 році в Україні відбулось вдвічі більше порушень свободи слова, ніж у 2013-му – моніторинг ІМІ

4106
У 2014 році в Україні відбулось вдвічі більше порушень свободи слова, ніж у 2013-му – моніторинг ІМІ
У 2014 році в Україні відбулось вдвічі більше порушень свободи слова, ніж у 2013-му – моніторинг ІМІ

У 2014 році на території України було зафіксовано майже тисячу порушень свободи слова, найгіршими місяцями стали березень та травень. Про це свідчать дані щорічного дослідження Інституту масової інформації (ІМІ) «Барометр свободи слова».

 

Загальна кількість порушень свободи слова у 2014 році склала 977 випадків, що вдвічі перевищує показники 2013 року (496 випадків), і втричі - 2012 (324 випадки). Напади стали категорією, у якій зафіксовано найбільше порушень (285 випадків, у 2013 - 97).  Зокрема, згідно даних ІМІ, пік нападів на журналістів припав на січень та лютий 2014 року, коли було побито відповідно 82 та 70 журналістів.

 

«Окрім росту числа нападів на журналістів у зв'язку з їхньою роботою, ми також відмітили певну еволюцію насилля щодо журналістів у 2014 році. Ніколи раніше ми не стикалися із викраденнями журналістів незаконними збройними формуваннями, ніколи раніше не було внутрішніх переселенців-журналістів, які змушені були залишити свої місця проживання у зв'язку з професійною діяльністю», - заявила виконавча директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк.

 

Пік викрадень журналістів припав на квітень, коли у полоні побували 20 журналістів, усі - в Донецькій області. Загалом протягом року у полоні побували 76 журналістів. Досі перебувають у полоні сепаратистів «ЛНР» луганський журналіст Сергій Сакадинський та харківський журналіст Роман Черемський, які були захоплені у серпні.

 

У 2014 році такі міжнародні організації, як «Репортери без кордонів» та «Комітет по захисту журналістів» включили Україну у трійку країн світу, що є найбільш небезпечними для журналістів (після Сирії та Палестини). Протягом року на території України загинуло 7 журналістів, з них один - під час подій на Майдані, і 6 - у зоні АТО.  Дані ІМІ свідчать, що убивства журналістів та ріст фізичної агресії пов'язані із двома ключовими факторами - подіями на Майдані, та згодом - російською агресією і воєнними діями на території України.

 

 

Не  дивлячись на зростання загроз, в країні лишилася актуальною проблема безкарності. «У 2014 році попри прихід нової влади ми так і не побачили активних розслідувань нападів на журналістів або покарання агресорів. На жаль, безкарність лишилася практично на рівні минулого року. У той же час, у 2014 році сталося багато випадків, за які держава Україна не може нести відповідальності, оскільки вона не контролює частину своєї території», - заявив медіаюрист ІМІ Роман Головенко.

 

Кількість випадків цензури у 2014 вдвічі перевищила показник 2013 року (134 у 2014 порівняно із 62 у 2013). Пік випадків цензури припав на травень (38) та червень (28) - і був пов'язаний із відключенням українських телеканалів на Сході країни.  

 

Протягом року також сталося 63 напади на офіси редакцій, що майже у вісім разів більше, ніж у 2013 році (8 нападів). Пік нападів припав на травень, і був пов'язаний з погромами редакцій місцевих видань у Донецькій та Луганській областях. Нападники з бітами громили офіси місцевих ЗМІ за відмову співпрацювати із сепаратистами.

 

Детальніше з даними моніторингу можна ознайомитись на сайті ІМІ у рубриці «Барометр свободи слова».

 

Нагадаємо, експерти Інституту масової інформації визначили 8 найчастіших помилок, яких допускаються українські журналісті при роботі в зоні АТО.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4106
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду