Кузьмін заявив, що за припинення справи проти Кучми у розслідуванні вбивства Гонгадзе був сплачений мільярд доларів

Кузьмін заявив, що за припинення справи проти Кучми у розслідуванні вбивства Гонгадзе був сплачений мільярд доларів

19 Грудня 2014
4217

Кузьмін заявив, що за припинення справи проти Кучми у розслідуванні вбивства Гонгадзе був сплачений мільярд доларів

4217
Кузьмін заявив, що за припинення справи проти Кучми у розслідуванні вбивства Гонгадзе був сплачений мільярд доларів
Кузьмін заявив, що за припинення справи проти Кучми у розслідуванні вбивства Гонгадзе був сплачений мільярд доларів

Колишній перший заступник Генпрокурора Ренат Кузьмін заявляє, що за припинення кримінального провадження проти Леоніда Кучми у справі про вбивство Георгія Гонгадзе було сплачено хабар у мільярд доларів. Про це він заявив 18 грудня в ефірі телеканалу «1+1» у програмі «Право на владу», повідомляє «Українська правда».

 

«У 2013 році ми отримали інформацію про те, що за закриття карної справи проти Леоніда Кучми було сплачено безпрецедентний хабар у мільярд доларів. Стало відомо, що гроші за мовчання отримали і деякі свідки цієї справи і учасники процесу», - сказав Ренат Кузьмін.

 

Колишній перший заступник Віктора Пшонки також заявив, що його було звільнено з посади через такі «домовленості». «У пакет домовленостей з минулою владою входило і моє звільнення з прокуратури з притягненням до кримінальної відповідальності за сфальсифікованим обвинуваченням. Ми хотіли перевірити цю інформацію слідчим шляхом, але не встигли», - сказав він.

 

«Українська правда» зазначає, що пан Кузьмін жодним чином не прокоментував той факт, що після цього звільнення з ГПУ він був призначений заступником секретаря РНБО  і знаходився на посаді до 5 березня.

 

Крім того Ренат Кузьмін заявив, що Леонід Кучма та його родина мають великий вплив в Україні і світі. «Саме ця родина завжди впливала на президента Януковича. Багато опозиціонерів знають роль Кучми і їх зятя в їхніх власних долях. Тому скажу, що ця родина і зараз намагається впливати на всі важливі події в Україні. Тому Кучму не викликали і не викликають до суду. На жаль, в Україні мало політиків, які не дозволяють цій родині чинити на них тиск. Сподіваюся, що Порошенко і Яценюк зможуть протистояти цьому тиску», - сказав він.

 

Колишній перший заступник Генпрокурора також зазначив, що зараз наявні всі докази для розгляду справи.  «На плівках Мельниченка є все, що необхідно прокурору і судді для розгляду справи і прийняття правильного процесуального рішення», - сказав він і додав, що для суду готувалися матеріали щодо Леоніда Кучми і тривало розслідування щодо «підбурювачів».

 

«По матеріалах кримінальної справи на причетність до цього убивства перевірялись екс-президент Кучма і екс-голова адміністрації і екс-спікер парламенту Литвин», - сказав Ренат Кузьмін.

 

«Українська правда» нагадує, що пан Кузьмін був першим заступником Генпрокурора і курував найбільш резонансі справи, в тому числі справу про вбивство Георгія Гонгадзе, переслідування Юлії Тимошенко та Юрія Луценка.

 

27 червня Рената Кузьміна було оголошено у розшук, у тому числі - міжнародний. Щодо нього проводиться досудове розслідування за підозрою в організації у 2010 році незаконного затримання екс-глави МВС Юрія Луценка та підбурювання судді Печерського суду столиці до обрання йому запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою. 

 

Нагадаємо, під час програми «Право на владу» на каналі «1+1» 18 грудня голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко заявив, що  Апеляційний суд Києва має публічно розглядати скаргу на вирок колишнього генерала Міністерства внутрішніх справ України Олексія Пукача, якого засуджено до довічного ув'язнення за вбивство журналіста Георгія Гонгадзе.  Він також наголосив, що потрібно виявити  політичну та правову волю для завершення розслідування справи Геогія Гонгадзе: покарання замовників вбивства, на яких посадах вони б не перебували свого часу.

 

Водночас захисник вдови Гонгадзе Валентина Теличенко заявила, що екс-генерал МВС Олексій Пукач замість покарання перебуває в комфортних умовах за гратами, на закритому суді веде себе зухвало і далекий від каяття за скоєний злочин.

 

Нова колегія суддів Апеляційного суду Києва за головуванням судді Степана Гладія ухвалила рішення про слухання у закритому режимі справи за апеляціями на вирок Олексію Пукачу, що засуджений до довічного ув'язнення за вбивство журналіста Георгія Гонгадзе.

 

Раніше Колегія суддів Апеляційного суду Києва, яка розглядає скаргу на вирок екс-начальника департаменту зовнішнього спостереження МВС України Олексія Пукача, прийняла відвід за заявою потерпілого, журналіста Олексія Подольського.

 

29 січня екс-начальника департаменту зовнішнього спостереження МВС України Олексія Пукача засудили до довічного позбавлення волі за вбивство журналіста Георгія Гонгадзе. Зараз Олексій Пукач оскаржує вирок в Апеляційному суді.

 

В квітні Генеральна прокуратура України почала перегляд справи про вбивство журналіста і перевірку причетності до нього другого президента Леоніда Кучми, оскільки в.о. генпрокурора України Олег Махніцький заявив, що ГПУ не вважає справу Георгія Гонгадзе закритою.

 

Журналіста Георгія Гонгадзе вбили восени 2000 року. Майже через вісім років, 15 березня 2008 року, Апеляційний суд Києва визнав винними у вбивстві Гонгадзе трьох колишніх співробітників Департаменту зовнішнього спостереження МВС - Валерія Костенка, Миколу Протасова і Олександра Поповича, і призначив їм покарання у вигляді позбавлення волі терміном від 12 до 13 років.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4217
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду