Журналісту газети «Молодий буковинець» незаконно відмовили в наданні декларацій депутатів Чернівецької облради

Журналісту газети «Молодий буковинець» незаконно відмовили в наданні декларацій депутатів Чернівецької облради

18 Грудня 2014
4362

Журналісту газети «Молодий буковинець» незаконно відмовили в наданні декларацій депутатів Чернівецької облради

4362
Журналісту газети «Молодий буковинець» незаконно відмовили в наданні декларацій депутатів Чернівецької облради
Журналісту газети «Молодий буковинець» незаконно відмовили в наданні декларацій депутатів Чернівецької облради
Журналісту чернівецької газети «Молодий буковинець» Миколі Кобилюку відмовили в наданні копій декларацій депутатів Чернівецької обласної ради, зіславшись на захист персональних даних, відсутність дозволу на поширення цієї інформації та того, що відомості з декларацій можуть бути надані відповідним структурам, слідчим тощо. Про це повідомляє Інститут масової інформації (ІМІ).

 

15 грудня Микола Кобилюк подав запит до Чернівецької обласної ради з проханням надати копії декларацій депутатів облради. 17 грудня він отримав відповідь з облради на чотирьох сторінках з відмовою у наданні копій декларацій. У листі не були також  вказали можливості оскарження такої відповіді, що є порушенням норми закону «Про доступ до публічної інформації».

 

«Перед цим я подав запит з аналогічним проханням до Чернівецької міської ради і у встановлені законом терміни отримав копії декларацій всіх депутатів. А ця відповідь з обласної ради - це банальна бюрократична «відмазка» і ознака того, що апарат обласної ради себе відживає і потребує заміни», - повідомив Микола Кобилюк.

 

Журналіст звернувся до медіаюриста Інституту розвитку регіональної преси Олександра Бурмагіна, який допоміг йому скласти повторний запит з детальним юридичним обґрунтуванням. Якщо на цей запит Микола Кобилюк не отримає повної відповіді, то звертатиметься зі скаргою до прокуратури та інших відповідних інстанцій оскарження.

 

ІМІ нагадує, що згідно ст. 5 Закону України «Про доступ до публічної інформації» доступ до інформації забезпечується шляхом надання інформації за запитами на інформацію, при цьому згідно ст. 19 цього ж закону запитувач має право звернутися до розпорядника інформації із запитом на інформацію незалежно від того, стосується ця інформація його особисто чи ні, без пояснення причини подання запиту.

 

Також, відповідно до ст. 12 ЗУ «Про засади запобігання і протидії корупції» особи, зазначені у пункті 1, підпункті "а" пункту 2 частини першої статті 4 цього Закону (депутати місцевих рад та державні службовці, посадові особи місцевого самоврядування зокрема), зобов`язані щорічно до 1 квітня подавати за місцем роботи (служби) декларацію про майно, доходи, витрати і зобов`язання фінансового характеру за минулий рік за формою, що додається до цього Закону.

 

Згідно із ст. 16 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» відомості із деклараціїпро майно, доходи, витрати і зобов`язання фінансового характеру, окрім реєстраційного номера облікової картки платника податків або серії та номера паспорта громадянина України, а також щодо місця проживання та реєстрації декларанта, місцезнаходження об'єктів, які наводяться в декларації про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру, не можуть бути віднесені до інформації з обмеженим доступом. А згідно п.3.ст.5. ЗУ «Про захист персональних даних» - персональні дані, зазначені у декларації про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру, оформленій за формою і в порядку, встановленими Законом України «Про засади запобігання і протидії корупції», не належать до інформації з обмеженим доступом, крім відомостей, визначених Законом України «Про засади запобігання і протидії корупції».

 

Нагадаємо, начальник Служби автомобільних доріг в Миколаївській області Валерій Блошенко відмовився надати журналісту інтернет-видання «Преступности.НЕТ» Андрію Лохматову копію договіру з ТОВ «ВОГ Рітейл», згідно якого служба автодоріг закупила бензин по ціні 18 гривень за літр у червні поточного року, коли паливо коштувало близько 15-16 гривень за літр.

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4362
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду