Комісія Запорізької НСЖУ підтвердила, що ЗМІ власника «Хортиці» здійснювали тиск на редактора «Суббота плюс»

Комісія Запорізької НСЖУ підтвердила, що ЗМІ власника «Хортиці» здійснювали тиск на редактора «Суббота плюс»

16 Грудня 2014
4532

Комісія Запорізької НСЖУ підтвердила, що ЗМІ власника «Хортиці» здійснювали тиск на редактора «Суббота плюс»

4532
Комісія Запорізької НСЖУ підтвердила, що ЗМІ власника «Хортиці» здійснювали тиск на редактора «Суббота плюс»
Комісія Запорізької НСЖУ підтвердила, що ЗМІ власника «Хортиці» здійснювали тиск на редактора «Суббота плюс»

Головний редактор газети «Суббота плюс» та власник вебсайту Z-city.сom.ua Богдан Василенко звернувся зі скаргою до комісії з етики та права Запорізької обласної організації Національної спілки журналістів України (НСЖУ) на переслідування з боку ЗМІ медіахолдингу, який підконтрольний бізнесмену (компанія Global Spirits,ТМ «Хортиця») Євгену Черняку. Про це повідомляється на сайті осередку НСЖУ.

 

Пан Василенко заявив, що понад вісім місяців із боку медіахолдингу GMH (телеканали ТВ-Голд, місцеве відділення  5-го каналу, газети «Мрія», «Остров Свободы», радиостанції «Европа плюс», «Наше радио», «Авторадио», «Ретро ФМ», інтернет-сайти «Голос Запорожья», «ВГороде») на нього чиниться тиск як на редактора  регіональної газети. 

 

Як зазначив редактор у публікації на Z-city, холдинг підконтрольний бізнесмену Євгену Черняку, тож пов'язує тиск з публікацією в газеті «Суббота плюс» статті про колишню співпрацю  пана Черняка з головредом газети «Искра- ньюз» Артемом Тимченком, одним з лідерів Запорізького Антимайдану, сепаратистом, проти якого наразі відкрито карну справу. Після виходу цього матеріалу бізнесмен звернувся до суду.

 

Нагадаємо, 22 жовтня Жовтневий районний суд міста Запоріжжя задовольнив позов власника ТМ «Хортиця» Євгена Черняка до газети «Суббота плюс» і її головного редактора Богдана Василенка про захист честі, гідності й ділової репутації та спростування недостовірної інформації.  Суд зменшив учетверо суму компенсації, яку вимагав позивач, - зі 120 тис. до 30 тис. грн. Позивачі результатом справи задоволені. Відповідачі мають намір подавати апеляцію. Причиною судового позову стала публікація у квітні статті «Запорожье борется за единую Украину».

 

«Причини цієї травлі я бачу у небажанні пана Черняка чути будь-яку інформацію про свою особу, що може бути розцінена як негативна», - заявив Богдан Василенко.

 

З-поміж ознак чорної піар-кампанії у підконтрольних Євгену Черняку ЗМІ він назвав наклеювання ярликів без пояснення причин їхньої появи («скандаліст», «провокатор»), постійне вживання цих слів у інформаційному потоці, а також однобока подача інформації. Він подав на розгляд комісії Запорізької організації НСЖУ матеріали, що свідчать, на його погляд, про порушення стандартів журналістики - балансу думок, повноти, правдивості, відокремлення фактів від коментарів. 

 

Проаналізувавши заяву Богдана Василенка, а також копії матеріалів, що були опубліковані у ЗМІ медіахолдингу GMH, комісія НСЖУ вважає, що керівники та журналісти видань холдингу порушили  Кодекс етики українського журналіста. Зокрема, представники комісії наголосили:

 

«1. Журналіст має з повагою ставитися до приватного життя людини.

 

2. Повага до права громадськості на повну та об'єктивну інформацію про факти та події найпершим обов'язком журналіста. Журналісти та редактори повинні здійснювати кроки для перевірки автентичності усіх повідомлень, відео- та аудіо матеріалів, отриманих від представників загалу, фрілансерів, прес-служб та інших джерел.

 

3. Факти, судження та припущення мають бути чітко відокремлені одне від одного. Неприпустимим є поширення інформації, що містить  упередженість чи необґрунтовані звинувачення.

 

4. Точки зору опонентів, у тому числі тих, хто став об'єктом журналістської критики, мають бути представлені збалансовано. Так само мають бути подані оцінки незалежних експертів.

 

5. Ніхто не може бути дискримінований через свою стать, мову, расу, релігію, національне, регіональне чи соціальне походження або політичні уподобання. Вказувати на відповідні ознаки особи (групи людей) слід лише у випадках, коли ця інформація є неодмінною складовою матеріалу».

 

Комісія НСЖУ вважає, що  ЗМІ медіахолдингу свідомо спотворювали  об'єктивність у розумінні точності, правди, розподілу фактів і думок. Публікації цих мас-медіа, з якими ознайомилась комісія, засвідчили  відсутність збалансованого подання  інформації, безсторонності, а також ігнорування альтернативного погляду.

 

Комісія просить секретаріат Запорізької обласної організації НСЖУ розглянути питання  щодо оголошення керівництву та журналістам, які причетні до написання матеріалів, де використовувалась дифамація, безпідставні звинувачення,  громадського осуду. Крім того, як відзначили у комісії, матеріали подавалися  без жодного посилання на документи.

 

Заключення комісії буде спрямовано до секрітаріату НСЖУ у Києві. Також члени Комісії підготували листа голові Комісії з журналістської етики Володимиру Мостовому

 

Нагадаємо, головного редактора запорізької газети «Суббота-плюс» Богдана Василенка, який був активістом запорізького Євромайдану, переслідували влада і правоохоронні органи Запоріжжя. 19 лютого затримала міліція.  Йому інкримінували незаконну організацію мітингів 15 і 18 лютого. Сам пан Василенко вважає затримання незаконним. 17 лютого на Богдана Василенка склали адмінпротокол за статтею 152 Кодексу про адміністративні правопорушення (порушення правил благоустрою) за звинуваченням в розклеюванні листівок. Також його намагалися звинуватити в організації несанкціонованої автоколони, яка їздила рейдом по місцях проживання очільників запорізької міліції і прокуратури.

 

За рішенням Жовтневого районного суду в червні 2013 року газеті заборонили вживати слово «Водоканал» навіть в особистих розмовах. Причиною до позову стала стаття Богдана Василенка «Дряблая прибыльность запорожского "Водоканала"». Згодом це рішення суду було скасовано.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4532
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду