Генпрокуратура Росії знову зробила висновок, що Олег Сенцов набув громадянство Росії

Генпрокуратура Росії знову зробила висновок, що Олег Сенцов набув громадянство Росії

12 Грудня 2014
4594

Генпрокуратура Росії знову зробила висновок, що Олег Сенцов набув громадянство Росії

4594
Генпрокуратура Росії знову зробила висновок, що Олег Сенцов набув громадянство Росії
Генпрокуратура Росії знову зробила висновок, що Олег Сенцов набув громадянство Росії

Генеральна прокуратура РФ вкотре змінила думку щодо громадянства викрадених кримчан, серед яких звинувачуваний у тероризмі українській режисер Олег Сенцов. Цього разу чиновники посилаються на так званий «договір» між Російською Федерацією і самопроголошеною «Республікою Крим» та на відсутність відмови від російського громадянства українських активістів, повідомляє польська фундація «Відкритий діалог».

 

Таким чином ГП РФ визнала, що разом з російською окупацією Криму громадянам України може бути насильно приписане російське громадянство, як це відбулося з викраденими з території Криму у травні українськими активістами, зазначає фундація.

 

У відповіді ГП РФ на запит фундації «Відкритий діалог» зазначається, що мешканці Республіки Крим вважаються громадянами Росії з отриманням усіх відповідних прав, якщо не висловили свого бажання зберегти іншого громадянства у термін, передбачений «договором» між Російською Федерацією та так званою «Республікою Крим» про прийняття до Російської Федерації.

 

«Із вище вказаних осіб, таку заяву подав тільки обвинувачуваний Чірній О.В., котрому як громадянину України слідчим органом забезпечена можливість реалізувати право на консульський захист. Обвинувачувані Сенцов О.Г., Кольченко О.А. та Афанасьєв Г.С. такої заяви не подавали і розцінюються на підставі законодавства Російської Федерації тільки як громадяни Росії», - зазначається у листі.

 

Колективний запит, який фундація «Відкритий діалог» подала до Генеральної прокуратури Росії, стосувався з незаконного затримання і притягнення до кримінальної відповідальності українських активістів, необґрунтованого обрання їм запобіжних заходів у вигляді взяття під варту, а також вчинення насилля працівниками ФСБ Росії. У листі-відповіді прокуратура ствердила, що факти не отримали підтвердження, а отже, «підстав для вжиття заходів прокурорського реагування немає».

 

Нагадаємо,  у листопаді Генеральна прокуратура Російської Федерації визнала підозрюваних у тероризмі проти Росії українців Олега Сенцова (кінорежисера), Олексія Чірнія, Геннадія Афанасьєва, Олександра Кольченка громадянами України. Про це йшлося у відповіді Генеральної прокуратури РФ на звернення народного депутата України Олександра Бригинця.

 

Раніше суд у Росії заявляв, вважає всіх чотирьох арештованих громадянами Російської Федерації (мовляв тому, що вони як жителі Криму набули громадянства Росії автоматично, не написавши своєчасно заяву про відмову від російського громадянства), а тому відмовляється допускати до них українських дипломатів. Самі ж затримані стверджують, що є українцями і не набували російського громадянства.

 

Як відомо, громадяни України Олег Сенцов, Олексій Чірній, Геннадій Афанасьєв та Олександр Кольченко в травні 2014 року були викрадені Федеральною службою безпеки Російської Федерації (ФСБ РФ) на території окупованої Російською Федерацією Автономної Республіки Крим. Після викрадення їх доправили до слідчого ізолятора «Лефортово» в місті Москва. Проти них порушили кримінальну справу, звинувачуючи у терористичній діяльності.

 

«Детектор медіа»

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4594
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду