Стець заявляв, що Мінінформполітики існуватиме на час війни, але в положенні не сказано про його ліквідацію - ІМІ

Стець заявляв, що Мінінформполітики існуватиме на час війни, але в положенні не сказано про його ліквідацію - ІМІ

10 Грудня 2014
3441

Стець заявляв, що Мінінформполітики існуватиме на час війни, але в положенні не сказано про його ліквідацію - ІМІ

3441
Стець заявляв, що Мінінформполітики існуватиме на час війни, але в положенні не сказано про його ліквідацію - ІМІ
Стець заявляв, що Мінінформполітики існуватиме на час війни, але в положенні не сказано про його ліквідацію - ІМІ

Виконавчий директор Інституту масової інформації (ІМІ) Оксана Романюк вважає, що в новому проекті «Положення про Міністерство інформаційної політики» міститься перевищення повноважень цього органу. Про це вона повідомила «Українській правді», коментуючи документ, який сьогодні, 10 грудня, був оприлюднений у мережі.

 

«У нас склалося таке враження, що положення написано так, щоб можна було робити все, що завгодно. Одіозні положення викинули, але повноваження настільки широкі, що можна під них завести будь-яку діяльність», - сказала Оксана Романюк.

 

Вона також сказала, що експерти ІМІ і надалі дотримуються думки, що цей орган є непотрібним, якщо йдеться про реалізацію інформаційних інтересів і права на інформацію. «Для людей, які знаходяться у зоні АТО, точно не потрібно міністерство, яке дублює повноваження інших міністерств», - вважає вона.

 

За словами пані Романюк, найбільше застереження викликають пункти, у яких йдеться, що міністерство здійснюватиме нормативно-правове регулювання у сферах поширення інформації, просвітницької діяльності, державного інформаційного патронажу в системі освіти та органах державної влади.

 

«Вони збираються інтернет закривати? Це нереально і незаконно, і на практиці дуже дивно виглядає. В цьому ж пункті йдеться про здійснення державного інформаційного патронажу. Ці питання дуже спірні і виглядають подібними до цензурних повноважень», - зазначила Оксана Романюк.

 

На її погляд, у пункті про координацію діяльності органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування проглядається перевищення повноважень, яке заходить на територію органів місцевого самоврядування.

 

«Підпункт про те, що міністерство збирається координувати діяльність прес-служб на всіх рівнях. Тобто виходить громіздка структура, а міністерство таким чином заходить на територію вже давно існуючих органів влади», - пояснила пані Романюк.

 

«Є момент, де міністерство заходить на територію СБУ - у частині щодо державної таємниці. Хіба СБУ віддасть їм свої повноваження? У питанні, що стосується іміджу України за кордоном - то це повноваження МЗС», - зазначила виконавчий директор ІМІ.

 

Нагадаємо, міністр інформаційної політики Юрій Стець заявив, що його міністерство функціонуватиме тільки на час ведення військових дій на території України. Водночас «Положення про Міністерство інформаційної політики» не містить умов ліквідації міністерства.

 

«По документу є прив'язка до захисту інформаційних прав громадян на території тимчасово окупованій і на території проведення АТО. Питання, чи закінчить свої повноваження "Мінстець", коли не буде конфлікту, бо в положеннях не прописані умови ліквідації міністерства - тобто те, що вони казали, що Міністерство тимчасове, на час конфлікту - прямої вказівки на це немає», - зауважила Оксана Романюк.

 

Нагадаємо, 10 грудня генеральний директор Національної телекомпанії України (НТКУ) Зураб Аласанія на своїй сторінці у Facebook виклав проект «Положення про Міністерство інформаційної політики України» (МІП).

 

10 грудня Міністр інформаційної політики України Юрій Стець заявив, що його міністерство буде створене тільки після того, як принципи його роботи будуть опрацьовані зі всіма зацікавленими громадськими організаціями, юристами, суспільством, європейськими партнерами і Кабінетом Міністрів України. Пан Стець також заявив, що його кабінет буде розташований у Слов'янську (Донецька область).

 

Сьогодні, 10 грудня, Комітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики заслухав доповідь міністра інформаційної політики Юрія Стеця про основні напрямки (стратегію) діяльності Міністерства інформаційної політики та організаційні засади його роботи, визначені Положенням про Мінінформполітики.

 

Раніше Комітет свободи слова звернувся до Кабінету Міністрів з проханням надати положення про новостворюване Міністерство інформаційної політики та ініціював оприлюднення стенограм засідань парламентських комітетів. Про це на погоджувальній раді у парламенті заявила голова Комітету, заступник голови фракції «Народний фронт» Вікторія Сюмар.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3441
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду