Ярема не знайшов порушень у діях заступника, через розслідування щодо якого погрожували журналістці «Наших грошей»

Ярема не знайшов порушень у діях заступника, через розслідування щодо якого погрожували журналістці «Наших грошей»

8 Грудня 2014
3849

Ярема не знайшов порушень у діях заступника, через розслідування щодо якого погрожували журналістці «Наших грошей»

3849
Ярема не знайшов порушень у діях заступника, через розслідування щодо якого погрожували журналістці «Наших грошей»
Ярема не знайшов порушень у діях заступника, через розслідування щодо якого погрожували журналістці «Наших грошей»
Служба безпеки України не виявила порушень у діях заступника генерального прокурора України Анатолія Даниленка, щодо розслідування джерел майна якого отримала погрози журналістка проекту «Наші гроші» на каналі ZIK Аліна Стрижак. Про це в інтерв'ю «Українській правді» повідомив генеральний прокурор України Віталій Ярема

 

«Що стосується тієї ситуації, про яку писали ЗМІ, то за дорученням президента України Службою безпеки було проведено службове розслідування. Порушень чинного законодавства з боку заступника генерального прокурора Даниленка Анатолія Васильовича не було зафіксовано», - сказав він.

 

На уточнююче запитання, чи не викликає його стурбованості сюжет про заволодіння паном Даниленком 140 га землі, Віталій Ярема відповів: «Там мова йшла про його сина, якому 30 років. Мова йшла про те, що він оформив ці земельні ділянки. Це не земельні ділянки, там цілісний майновий комплекс, куди входять озера і на яких вирощується риба».

 

За його словами, у згаданій справі відбулися три суди - в 2012, 2013 і 2014 роках, які син заступника генпрокурора В'ячеслав Даниленко виграв.

 

«Тобто його дії визнані абсолютно правомірними. А яким чином я повинен діяти? Що, звільняти людину за те, що його син діє правомірно? Логіці ніякій не підлягає ця ситуація. Проведено службове розслідування. Заступник генерального прокурора не причетний до тих подій...», - заявив глава ГПУ. 

 

Водночас «Українська правда» повідомляє, що згідно із декларацією про доходи, оприлюдненою на сайті ГПУ, Анатолій Даниленко у 2013 році отримав 105,5 тис. грн. доходів. При цьому його сім'я отримала 950 тис. грн.

 

При цьому Антолій Даниленко не вказав, звідки йому надійшли отримані доходи. Графу «заробітна плата» заступник генпрокурора залишив порожньою, а 105,5 тис. грн. він вписав у графу «інші види доходів». Таким чином, він фактично приховав джерела надходження коштів.

 

Члени його сім'ї - дружина та син Анатолія Даниленка - із майже мільйонного прибутку 35,5 тис. грн. отримали як зарплату, найбільшу частку - 654 тис. грн. сім'я заступника генпрокурора отримала від здачі в оренду майна, ще 258 тисяч вони отримали в якості дивідендів і процентів.

 

Також Анатолій Даниленко задекларував дві земельні ділянки площею - 1,4 га та 0,2 га, два житлових будинки - 279,6 кв м та 30,8 кв м, а також три квартири.

 

Натомість у сім'ї Даниленка - дев'ять земельних ділянок, найбільша із них площею 4,9 га.

 

У заступника генпрокурора на банківських рахунках, згідно із декларацією, коштів немає, а членів його сім'ї - 1,957 млн грн та 13 млн грн внесків до статутного капіталу.

 

Нагадаємо, наприкінці вересня заступник генерального прокурора Анатолій Даниленко був відсторонений від виконання обов'язків на час проведення службового розслідування.

 

Водночас генпрокурор вважає, що проти його заступника триває «цілеспрямована кампанія». Ще до проведення розлідування пан Ярема заявив, що не має запитань до Даниленка як до заступника генпрокурора, який відповідає за кадрові питання та матеріально-технічне забезпечення. 

 

Програму про заступників Генпрокурора проекту «Наші гроші» на каналі ZIK Аліна Стрижак готувала на початку вересня. В одному із сюжетів йшлося про заступника Віталія Яреми Анатолія Даниленка, родина якого, як стверджувала журналістка у своєму розслідуванні,  вивела з державної власності 140 гектарів водойм поблизу сіл Хлепча та Солтанівка (Київська область) через фірму «Солтанівка-каскад». Сюжет також розповідав про маєток пана Даниленка в селі Хлепча.

 

23 вересня стало відомо, що журналістці проекту «Наші гроші» Аліні Стрижак погрожували через її розслідування щодо незаконної діяльності заступника Генпрокурора України Анатолія Даниленка.  Керівник програми розслідувань «Наші гроші» заявив «Детектор медіа», що переконаний, що журналістці проекту погрожували саме через розслідування щодо діяльності заступника Генпрокурора України Анатолія Даниленка.

 

24 вересня голова Верховної Ради України Олександр Турчинов заявив, що  погрози журналістці будуть ретельно розслідувані, а генпрокурор Віталій Ярема повинен провести перевірку звинувачень журналістів щодо його підлеглих.

 

Радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко у свою чергу заявив, що журналістка має разом із співробітниками міліції скласти фоторобот чоловіка, який погрожував їй та її родині, і зловмисника правоохоронці знайдуть протягом кількох днів. Вчора, 25 вересня, такий фоторобот було поширено. Водночас він підкреслив, що розслідуваннями діяльності вищих керівників Генпрокуратури займається не МВС, а СБУ.

 

У жовтні «Наші гроші» оприлюднили фото маєтку заступника генпрокурора, через розслідування щодо якого погрожували журналістці.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3849
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду