Рада не може призначати міністра інформаційної політики, бо такого міністерства не існує – Інститут медіа права (ДОПОВНЕНО)

Рада не може призначати міністра інформаційної політики, бо такого міністерства не існує – Інститут медіа права (ДОПОВНЕНО)

2 Грудня 2014
3784

Рада не може призначати міністра інформаційної політики, бо такого міністерства не існує – Інститут медіа права (ДОПОВНЕНО)

3784
Центр політико-правових реформ пояснив, чому Рада все ж таки може це зробити
Рада не може призначати міністра інформаційної політики, бо такого міністерства не існує – Інститут медіа права (ДОПОВНЕНО)
Рада не може призначати міністра інформаційної політики, бо такого міністерства не існує – Інститут медіа права (ДОПОВНЕНО)

Інститут медіа права вважає, що Верховна Рада України не має повноважень сьогодні розглядати питання призначення міністра інформаційної політики, оскільки такого міністерства не існує. Про це йдеться в заяві Інституту медіа права.

 

Закон України про Центральні органи виконавчої влади визначає:

«Стаття 5. Утворення, реорганізація та ліквідація міністерств та інших центральних органів виконавчої влади 

1. Міністерства та інші центральні органи виконавчої влади утворюються, реорганізуються та ліквідуються Кабінетом Міністрів України за поданням Прем'єр-міністра України».

 

Таким чином, пояснює Інститут медіа права, для створення міністерства потрібне рішення Кабінету Міністрів України. Призначення міністра можливе лише після рішення про створення міністерства.

 

«Ми вважаємо, що питання голосування за міністра з питань інформаційної політик має бути зняте з порядку денного сьогодні. Кабінет Міністрів має представити положення про міністерство, публічно обговорити його функціонал і лише після затвердження міністерства Верховна Рада може голосувати за призначення міністра», - заявив Інститут медіа права.

 

Однак юрист Центру політико-правових реформ Віктор Тимощук зауважив, що в даному випадку діє ще й інше законодавство. А саме - частина 2 статті 6 закону «Про Кабінет Міністрів України», яка каже: «2. Посадовий склад (кількість та перелік посад) новосформованого Кабінету Міністрів України визначається Верховною Радою України за поданням Прем'єр-міністра України одночасно з призначенням персонального складу Кабінету Міністрів України у порядку, встановленому статтею 9 цього Закону».

 

Крім того, ч. 5 статті 6 цього закону вказує: «5. За поданням Прем'єр-міністра України Верховна Рада України може призначати міністрами осіб, які не очолюють міністерств. До складу Кабінету Міністрів України може бути призначено не більше двох таких міністрів».

 

Директор Інституту медіа права Тарас Шевченко погодився із цими аргументами.

 

Нагадаємо, 2 грудня у Верховній Раді зареєстровано проект постанови Верховної Ради № 1008 про формування складу Кабінету Міністрів України. У проекті пропонується призначити народного депутата від «Блоку Петра Порошенка» Юрія Стеця на посаду міністра інформаційної політики України.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», 2 грудня Верховна Рада може «пакетом» ухвалити склад Кабінету Міністрів, у тому числі - прийняти рішення про створення Міністерства у справах інформаційної політики, яке може очолити Юрій Стець.

 

Сам Юрій Стець повідомив, що в нового державного відомства будуть три головні завдання: внутрішня комунікація, інформаційна війна з Росією і протидія кіберзлочинності. «У нас є багато регуляторів або дорадчих органів, наприклад РНБО, але у нас немає жодного органу, який займається інформаційною політикою, оскільки у нас немає навіть інформаційної стратегії», - заявив він.

 

Колишній журналіст, народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» Сергій Лещенко у коментарі «Громадському ТБ» назвав «бомбою уповільненої дії» Міністерство у справах інформаційної політики, за створення якого проголосувала фракція БПП 1 грудня. За його словами, створення «Міністерства інформації» є політичною вимогою президента Петра Порошенка.

 

Народний депутат від «Народного фронту» Тетяна Чорновол переконана, що «Міністерство інформації вигадали для працевлаштування однієї людини». На її думку, новостворюване Міністерство у справах інформаційної політики не вплине на ситуацію зі свободою слова, бо вона й так погана.

 

Народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» Мустафа Найєм заявив, що жодна з політичних партій, що увійшли до Коаліції у Верховній Раді восьмого скликання, перед голосуванням за склад Кабінету міністрів не поцікавились метою і повноваженнями новостворюваного міністерства.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», під час голосування за створення Міністерства у справах інформаційної політики на засіданні фракції БПП утрималися троє народних депутатів - Мустафа Найєм, Іванна Климпуш-Цинцадзе та Леонід Козаченко. «Проти» створення Міністерства у справах інформполітики проголосували Сергій Лещенко, Світлана Заліщук та Дмитро Добродомов.

 

При цьому Мустафа Найєм написав у своєму Facebook, що питання на голосування поставив особисто Петро Порошенко.

 

Нагадаємо, вдень 1 грудня Юрій Стець заявляв, що «говорити про створення міністерства зарано» і рішення про створення міністерства затвердять тільки після публічного обговорення із громадськістю та медійниками. Однак уже ввечері у присутності Петра Порошенка фракція прийняла рішення про створення Міністерства у справах інформаційної політики.

 

1 грудня народний депутат Сергій Лещенко заявив, що його парламентська фракція «Блок Петра Порошенка» не обговорювала створення так званого «Міністерства інформації». За словами пана Лещенка, не всі члени фракції «Блоку Петра Порошенка» підтримують створення такого міністерства, яке він називає «Мінправди». «Фракція БПП не обговорювала створення Міністерства інформації. Всередині БПП частина депутатів проти, готові не голосувати за Кабмін із Мінправди», - написав Сергій Лещенко.

 

Журналістський рух «Стоп цензурі!» виступив категорично проти намірів влади створити Міністерство у справах інформаційної політики. Відповідну заяву рух поширив 1 грудня. На думку членів «Стоп цензурі!», в Україні вже достатньо бюрократичних установ, які мають повноцінні ресурси, щоб боротися з російською пропагандою.

 

Так шеф-редактор «Детектор медіа» Наталія Лигачова вважає, що владі необхідно займатися проблемою поширення правдивої інформації на тимчасово окупованих територіях і розвінчування міфів російської пропаганди. Але для цього не потрібно створювати міністерство, а достатньо потужного державного продакшну в структурі будь-якого з уже наявних органів.

 

Про наміри влади створити Міністерство інформації вперше публічно було оголошено минулого тижня. Як повідомила народний депутат від «Народного фронту» Вікторія Сюмар, у провладній коаліції активно дискутується питання створення міністерства інформації, однак воно не може бути створене на базі Держкомтелерадіо як конституційного органу, і чим буде займатися міністерство - невідомо.

 

Згодом народний депутат від «Народного фронту» Антон Геращенко повідомив, що в структурі Кабінету Міністрів може з'явитися Міністерство у справах інформаційної політики, головне завдання якого - захист інформаційного простору України від російської пропаганди та контрпропаганда у Росії на території тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3784
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду