СБУ вже заборонила в’їзд в Україну 83 російським журналістам – Маркіян Лубківський

СБУ вже заборонила в’їзд в Україну 83 російським журналістам – Маркіян Лубківський

27 Листопада 2014
3940
27 Листопада 2014
18:27

СБУ вже заборонила в’їзд в Україну 83 російським журналістам – Маркіян Лубківський

3940
СБУ вже заборонила в’їзд в Україну 83 російським журналістам – Маркіян Лубківський
СБУ вже заборонила в’їзд в Україну 83 російським журналістам – Маркіян Лубківський

За час агресії Росії проти України Служба безпеки України (СБУ) заборонила в'їзд в Україну 83 російським журналістам, які представляють, зокрема, такі російські ЗМІ, як «Звезда», ВДТРК, LifeNews та багато інших. Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook радник голови СБУ Маркіян Лубківський.

 

10 медійників було примусово повернуто в Російську Федерацію, 73 - не допущено на територію України.

 

Пан Лубківський назвав декілька імен журналістів, яких було примусово повернуто до Росії. «Що робить СБУ? Примусово повертає з України журналістів та працівників засобів масової інформації РФ, зокрема, таких як: телеканал LifeNews - М. Сайченко, О. Сидякін, Ю. Пустоплєснова, М. Пудовкін; Всеросійська державна телерадіокомпанія - К. Кібкало, Д. Малишев, О. Ялдин, «Россия» - Є. Попов та інші», - сказав радник.

 

За словами Маркіяна Лубківського, починаючи з березня 2014 року російські мас-медіа здійснюють планомірну антиукраїнську інформаційну діяльність, спрямовану на підрив незалежності та суверенітету нашої країни, виправдання сепаратистських та терористичних дій на Сході України за підтримки РФ, поширення антиконституційних та інших протиправних закликів.

 

Він зазначив також, що всі рішення про заборону в'їзду приймались на підставі наявності достатньої інформації про вчинення конкретним представником російських ЗМІ дій, що суперечили інтересам забезпечення національної безпеки України. «Діємо у повній відповідності з Законом України "Про Службу безпеки України, - наголосив пан Лубківський.

 

Пан Лубківський також назвав медіа, які ведуть спрямовану інформаційну війну проти України. Зокрема до таких ЗМІ, на його погляд, належать центральні російські телеканали «Первый канал», «Россия 24», НТВ, РТР, газети «Известия», «Российская газета», «Московский комсомолец», «Комсомольская правда», «КомерсантЪ», «Взгляд», інформаційні агентства РИА «Новости», ИТАР-ТАСС, «Росбалт», АИС, інтернет-телеканали LifeNews та AnnaNews, а також десятки інтернет-сайтів. Останні регулярно «займаються постійним інформаційно-психологічною диверсійною діяльністю на протиборством на українському напрямі, активно висвітлюють події, що відбуваються, поширюючи публікації із неперевіреною та неправдивою інформацією і здійснюючи ідеологічно викривлений інформаційний супровід подій», - заявляє радник.

 

Пан Лубківський також описав шляхи, якими російські ЗМІ потрапляють в Україну. Більшість медійників в'їжджає на територію України нелегально, через неконтрольовані українськими прикордонниками пункти пропуску з території окупованого Криму.

 

«Водночас, російські мас-медіа доволі часто вербують українських журналістів для отримання необхідних резонансних відеоматеріалів та інформації, яка згодом у викривленому вигляді подається мас-медіа РФ», - пише радник. Нагадаємо, 15 листопада в ефірі програми «Центральное телевидение» телеканалу НТВ вийшов сюжет української журналістки Олени Солодовнікової зі звинуваченнями батальйону «Донбас» у злочинах.

 

Макріян Лубківський також зазначив, що іноземні журналісти, які працюють на російську пропаганду і стосовно яких були прийняті рішення про заборону в'їзду, повертаються в Україну через підконтрольні сепаратистам території. Як приклад пан Лубківський навів журналіста Russia Today, британця Грема Філліпса.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», в серпні британський журналіст, позаштатний кореспондент російського телеканалу RT (Russia Today) Грем Філліпс, якого Служба Безпеки України 25 липня депортувала з країни, нелегально повернувся до Луганської області. 24 листопала стало відомо, що Грем Філліпс отримав осколкове поранення.

 

Нагадаємо, 11 вересня голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко повідомив, що Служба безпеки України заборонила в'їзд в країну 35 російським медійникам на строк від трьох до п'яти років. Перелік медійників, яких варто зробити персонами нон-ґрата в Україні, спецслужбі надала Нацрада, яка спиралася, зокрема, на дані проекту «Детектор медіа» «Дошка ганьби брехливих журналістів».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3940
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду