Журналіста тернопільського видання «Доба» незаконно утримував і допитував фігурант розслідування

Журналіста тернопільського видання «Доба» незаконно утримував і допитував фігурант розслідування

26 Листопада 2014
3813
26 Листопада 2014
17:39

Журналіста тернопільського видання «Доба» незаконно утримував і допитував фігурант розслідування

3813
Журналіста тернопільського видання «Доба» незаконно утримував і допитував фігурант розслідування
Журналіста тернопільського видання «Доба» незаконно утримував і допитував фігурант розслідування

Журналіст тернопільського інтернет-видання «Доба» Назарій Наджога заявляє, що його 20 листопада незаконно утримував та допитував фігурант його статті-розслідування, керівник громадської організації «Комітет по боротьбі з організованою злочинністю та корупцією» Ігор Таловов. Про це йдеться у новині на сайті видання.

 

18 листопада видання «Доба» опублікувало розслідування  журналіста Назарія Наджоги «Міліція, гроші та підроблений підпис. В Тернополі одеська ГО збирає гроші для АТО (документи)», в якому йшлося про те, як громадська організація «Комітет по боротьбі з організованою злочинністю та корупцією», збирає кошти для АТО. Головою цієї «організації» є Ігор Таловов.

 

Як повідомляє видання,  пан Таловов після публікації почав з колегами телефонувати до редакції видання, а згодом вирішив прийти до керівника «Доби», щоб отримати особисту інформацію.

 

Як пише видання «Доба», Назарій Наджога, який намагався вберегти інших співробітників газети від спілкування з керівником ГО, згодом опинився зачиненим в офісі пана Таловова, де той його допитував і намагався дізнатись особисту інформацію про працівників.

 

Пан Наджога заявив, що запропонував Ігорю Таловову подавати до суду, якщо його не влаштовує інформація, опублікована у ЗМІ, і спробував піти. «Таловов мені сказав: "Ти нікуди не підеш, синок". Крім того, він хотів, щоби я сфотографувався, прикладаючи своє посвідчення до голови, мені це було неприємно», - розповідав журналіст.

 

Крім того, журналісту стверджує, що пан Таловов погрожував йому міліцією.

 

Після інциденту Назарій Наджога звернувся до правоохоронних органів.

 

У прокуратурі Тернопільської області повідомили про відкриття кримінального провадження у справі за ст. 171 КК України (перешкоджання журналістській діяльності) та за ст.146 КК України (незаконне позбавлення волі або викрадення людини).

 

Редакція інтернет-видання стверджує, що в авторському журналістському розслідуванні Назарія Наджоги документально доведено, що у своїй громадській діяльності голова так званого Тернопільського підрозділу ВГО «Комітет...» послуговується документами з підробленим підписом офіцера, командира військової частини Збройних Сил України. У Реєстрі громадських об'єднань ВГО «Комітет по боротьбі з організованою злочинністю та корупцією» не значиться.

 

«Доба» підкреслює, що після виходу статті жодних заяв чи прес-конференцій Ігоря Таловова по сьогодні не проведено. «Немає також жодних заяв, що в тих чи інших словах, реченнях, твердженнях, абзацах у авторському журналістському розслідувані кореспондента "Доби" подана недостовірна інформація», - йдеться у зверненні.

 

Редакція видання зазначає, що цей випадок викликав суспільний резонанс і на нього відреагував мер Тернополя Сергій Надал, який зробив заяву про напад на журналіста та звернувся до правоохоронців щодо публічного розслідування. Також 21 листопада була проведена прес-конференція з висвітленням інформації про можливу загрозу колективу «Доби».

 

Нагадаємо, 19 листопада російські хакери зламали сайт тернопільського інтернет-видання «Доба». Редакція зазначає, що, скоріш за все, хакери були зацікавлені у зламі ресурсу через низку публікацій, які викривають російську пропаганду та мають проукраїнську позицію.

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3813
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду