Генпрокуратура закрила для ЗМІ доступ до інформації про «прокурорський батальон» в зоні АТО, створення якого анонсував Ярема

Генпрокуратура закрила для ЗМІ доступ до інформації про «прокурорський батальон» в зоні АТО, створення якого анонсував Ярема

26 Листопада 2014
3105
26 Листопада 2014
16:13

Генпрокуратура закрила для ЗМІ доступ до інформації про «прокурорський батальон» в зоні АТО, створення якого анонсував Ярема

3105
Генпрокуратура закрила для ЗМІ доступ до інформації про «прокурорський батальон» в зоні АТО, створення якого анонсував Ярема
Генпрокуратура закрила для ЗМІ доступ до інформації про «прокурорський батальон» в зоні АТО, створення якого анонсував Ярема

У Генеральній прокуратурі України відмовили кореспонденту інтернет-видання «Преступности.НЕТ» Андрію Лохматову в отриманні інформації щодо співробітників відомства, які беруть участь в Антитерористичній операції на сході України в складі так званого «прокурорського батальону», створення якого анонсував раніше Генпрокурор Віталій Ярема. Про це повідомляє регіональний корреспондент Інституту масової інформації (ІМІ).

 

В кінці вересня Генеральний прокурор України Віталій Ярема заявив про створення так званого «прокурорського батальйону» у складі 600 співробітників органів прокуратури України, які забажали брати участь в Антитерористичній операції на сході України.

 

Кореспондент видання «Преступности.НЕТ» Андрій Лохматов подав до Генеральної прокуратури запит на інформацію, в якому поцікавився, скільки співробітників органів прокуратури України станом на 12 листопада взяли участь в АТО, скільки готуються, тренуються та навчаються, співробітники яких структурних підрозділів ГПУ беруть участь в так званому «прокурорському батальйоні», скільки прокурорів областей, заступників прокурорів областей, прокурорів міст України та їх заступників, прокурорів районів міст та областей України з числа задіяних в АТО співробітників органів прокуратури України є членами так званого «прокурорського батальйону».

 

Генпрокуратура відмовила журналісту у відповіді на всі наведені вище запитання, зазначивши, що ця інформація має обмежений доступ. При цьому, як пояснив пан Лохматов, начальник відділу з питань доступу до інформації ГПУ Лариса Мілевич в своїй відмові послалась на статтю 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації». Згідно з цією статтею, обмеження доступу до інформації здійснюється при дотриманні сукупності трьох вимог:

1. Виключно в інтересах національної безпеки, територіальної цілісності або громадського порядку з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров'я населення, для захисту репутації або прав інших людей, для запобігання розголошенню інформації, одержаної конфіденційно, або для підтримання авторитету і неупередженості правосуддя;

2. Розголошення інформації може завдати істотної шкоди цим інтересам;

3. Шкода від оприлюднення такої інформації переважає суспільний інтерес в її отриманні.

 

«Однак, в своєму листі Мілевич ніяк не пояснила та не довела, що в даному випадку діють всі три умови для того, щоб обмежити інформацію про участь співробітників органів прокуратури в Антитерористичній операції, і просто послалась на цю статтю», - заявив Андрій Лохматов.

 

При цьому Лариса Мілевич додала, що «Генеральним прокурором України визначено порядок залучення військових прокурорів до участі в антитерористичній операції», згідно якого передбачено, що «виконання повноважень військових прокурорів і слідчих покладається на офіцерів, яких прийнято на військову службу за контрактом».

 

Медіа-юрист ІМІ Максим Ратушний, коментуючи відповідь ГПУ на запит, також зауважив, що в Генпрокуратурі послалися на ст.6 без конкретного пояснення, чому саме інформація є обмеженою.

 

«Розпорядник інформації послався на ст.6 Закону України "Про доступ до публічної інформації", але відніс запитувану інформацію до такої, що є з обмеженим доступом без жодної аргументації у рамках викладеного у ст. 6 Закону трискладового тесту», - пояснив пан Ратушний.

 

У даному випадку, за словами юриста, є очевидним порушення права на доступ до публічної інформації. «Запитувач може оскаржити відмову у суді», - сказав юрист.

 

Нагадаємо, прокуратура Миколаївської області відмовилась назвати головному редактору місцевого інтернет-видання «НікВесті» Олегу Деренюзі прізвища осіб, які очолювали обласну прокуратуру в період з 25 лютого 2010 року по 22 лютого поточного року, пославшись на те, що розголошення цієї інформації може нашкодити репутації цих осіб.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3105
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду