НСЖУ готова надати парламентській Коаліції проекти медійних законів

НСЖУ готова надати парламентській Коаліції проекти медійних законів

25 Листопада 2014
2891
25 Листопада 2014
16:26

НСЖУ готова надати парламентській Коаліції проекти медійних законів

2891
НСЖУ готова надати парламентській Коаліції проекти медійних законів
НСЖУ готова надати парламентській Коаліції проекти медійних законів

Національна спілка журналістів України (НСЖУ) заявляє про готовність надати парламентській Коаліції у Верховній Раді восьмого скликання підготовлені проекти медійних законів, частину з яких уже було включено до Коаліційної угоди. Про це повідомляє прес-служба НСЖУ.

 

«Представники Спілки журналістів  готові спільно працювати над їх втіленням у життя і надати на розгляд Коаліції, профільному Комітету Верховної Ради України підготовлені НСЖУ та обговорені з журналістами, експертами проекти законів», - зазначає прес-служба.

 

Зокрема в текст Коаліційної угоди, яку було парафовано 21 листопада, внесені зобов'язання щодо:

- повноцінного запуску суспільного телебачення та радіо,

- проведення роздержавлення друкованих ЗМІ державної та комунальної форм власності,

- посилення відповідальності за перешкоджання журналістської діяльності, у тому числі фотокореспондентів та операторів,

- ліквідації комісії з питань захисту суспільної моралі як державної інституції,  

- забезпечення прозорості та демонополізації медіавласності, зокрема встановлення законодавчої заборони компаніям, зареєстрованим в офшорних зонах, на володіння українськими ЗМІ.

 

Нагадаємо, у відкритому зверненні до політичних партій, ухваленому секретаріатом Національної спілки журналістів України 19 вересня, містилися також вимоги:

- законодавчого визначення поняття «професійна діяльність журналіста»;

- обов'язкового страхування журналістів, працівників засобів масової інформації під час здійснення професійної діяльності у районі стихійного лиха, катастроф, в місцях аварій, антитерористичних операцій, масових безпорядків, на територіях, де оголошено надзвичайний стан;

- зміни порядку висвітлення діяльності центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування засобами масової інформації для оперативного і систематичного поширення повної, об'єктивної та неупередженої інформації про діяльність міністерств, інших центральних та місцевих органів влади та оперативного реагування на критику;

- недопущення незаконного втручання посадових осіб центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування у діяльність засобів масової інформації;

- створення сприятливих умов для розширення мережі роздрібної торгівлі та розповсюдження періодичних друкованих видань, популяризації вітчизняної видавничої продукції та читання;

- приведення процедури державної реєстрації друкованих засобів масової інформації та інформаційних агентств у відповідність до міжнародних  стандартів;

- вдосконалення системи підготовки, підвищення кваліфікації кадрів для засобів масової інформації, визнання журналістики творчою спеціальністю, встановлення грантів для навчання журналістів.

 

Також НСЖУ своїм зверненням закликала гарантувати позаполітичне призначення членів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення та Наглядової Ради Суспільного телерадіомовлення.

 

На погляд організації, важливо також забезпечити ефективний парламентський контроль за розслідуванням кримінальних проваджень за злочинами, пов'язаними з перешкоджанням законній професійній діяльності журналістів, незаконного втручання у діяльність засобів масової інформації, за додержанням законів з питань свободи слова та захисту прав журналістів в Україні.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2891
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду