УНІАН пояснив причини претензій до донецького власкора Олени Колгушевої у відповідь на її відкритий лист

УНІАН пояснив причини претензій до донецького власкора Олени Колгушевої у відповідь на її відкритий лист

20 Листопада 2014
4007
20 Листопада 2014
20:51

УНІАН пояснив причини претензій до донецького власкора Олени Колгушевої у відповідь на її відкритий лист

4007
УНІАН пояснив причини претензій до донецького власкора Олени Колгушевої у відповідь на її відкритий лист
УНІАН пояснив причини претензій до донецького власкора Олени Колгушевої у відповідь на її відкритий лист

Донецький власкор інформаційного агентства УНІАН Олена Колгушева заявляє, що керівництво агентства вимагає її звільнення через оприлюднену нею інформацію про те, що терористи ДНР користуються «Ощадбанком» для грошових операцій. Водночас УНІАН заявляє, що має претензії до журналістки не лише із цих причин і що планує запропонувати їй інше робоче місце.

 

Пані Колгушева працює в УНІАН з 2000 року. За її словами, каталізатором її звільнення стала новина від 6 листопада про ситуацію з «Ощадбанком» у Донецьку. Про це йдеться у відкритому листі пані Колгушевої, що надійшов на адресу «Детектор медіа».

 

Новина вийшла у стрічці УНІАН для передплатників і на сайті в загальному доступі, у ній ішлося про те, що терористи в Донецьку відправляють великі суми грошей через «Ощадбанк» у Росію. «Про факт я дізналася від своїх джерел у Донецьку, в яких я впевнена на 100%. Взагалі свідками пересилки грошей було відразу багато людей», - пише журналістка.

 

«Наступного дня і на сайті, і на стрічці УНІАН для передплатників вийшла новина зі спростуванням від "Ощадбанку". Правда, на сайті моя новина була відкоригована з урахуванням позиції банку, яка була висловлена в подальшій новини, написаній, очевидно, з прес-релізу банку», - додає пані Колгушева.

 

На її думку, позиція банку недоречна: «У Донбасі ні для кого не секрет, що саме "Ощадбанк" - єдиний працюючий банк у регіоні і що саме через його відділення в тому числі й сепаратисти проводять фінансові операції. ... Навіть на сайті ДНР повідомлялося, що в Донецьку відкрито 109 відділень цього банку і що саме ними потрібно користуватися».

 

За словами пані Колгушевої, увечері 7 листопада вона отримала повідомлення від одного з регіональних редакторів про те, що шеф-редактор УНІАН Михайло Ганницький «дуже не задоволений моєю роботою, хотів би, щоб я написала заяву про звільнення, і дав усне розпорядження ігнорувати надіслані мною новини».

 

Журналістка написала лист пану Ганницькому з проханням роз'яснити ситуацію та продовжила роботу. Але поговорити з керівником їй досі не вдалося.

 

«Раніше особисто від Ганницького, та й від випускових редакторів, я не чула нарікань на свою адресу з приводу якості моїх інформацій, так само, як і протягом усіх 14 років при будь-якому керівництві агентства», - наголошує пані Колгушева.

 

В інформаційному агентстві УНІАН «Детектор медіа» повідомили, що дійсно мають претензії до Олени Колгушевої, тож запросили її на зустріч із керівництвом для визначення для неї іншого робочого місця без зміни посади.

 

«Хочемо зауважити, що агентство неухильно дотримується позиції, що в будь-якому матеріалі мають бути наведені достовірні факти з посиланням на джерело інформації та викладені погляди обох сторін. На жаль, підготовлений Оленою матеріал не відповідав цим стандартам: жодного підтвердження чи доказу використання терористами банку «Ощадбанк» для проведення грошових операцій надано не було. Задля дотримання журналістських стандартів редакція була змушена редагувати матеріал», - повідомили в УНІАН.

 

В агенції запевняють, що «незважаючи на те, що у редакції агентства є претензії до якості матеріалу, питання про звільнення пані Колгушевої не порушувалося».

 

«Зараз з'ясовуються причини того, чому Олена не повідомила керівництво агентства про зміну місця свого проживання: спочатку про переїзд у травні з Донецька у Львів, а у вересні - на територію США, де спочатку перебувала у відпустці, а потім залишилась жити, не поставивши до відома керівництво агентства. Там вона перебуває і нині, тому агентство ставить під сумнів її ефективність як власного кореспондента і в Донецьку, і в Україні. Про це Олену було повідомлено відповідним листом і запрошено на зустріч із керівництвом агентства з метою визначення для неї іншого робочого місця без зміни посади», - повідомили в УНІАН.

 

Пані Колгушева у відкритому листі підтвердила, що працює донецьким власкором УНІАН уже сім місяців дистанційно - чотири місяці з міста Буська Львівської області, наступні три місяці - зі США, де навчається її старший син і куди її з чоловіком (заступником головного редактора донецького сайту «Остров» Ярославом Колгушевим) запросили прочитати кілька лекцій про ситуацію в Україні у Школі журналістики університету штату Міссурі. За її словами, вона зберегла всі джерела інформації, можливість телефонувати, листуватися, спілкуватися в скайпі з людьми для підготовки якісних інформацій для УНІАН.

 

На її думку, роботодавець їй наніс удар у спину, змушуючи її, переселенку з неповнолітньою дитиною, у 50 років шукати роботу. «Невже все - і Майдан, і наша боротьба, і надії, дійсно, були дарма?» - резюмувала пані Колгушева.

 

«Нам прикро, що пані Колгушева спекулює на темі Майдану й боротьби із загарбниками, розв'язуючи свої особисті проблеми», - зауважили в агентстві у відповідь на відкритий лист журналістки.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4007
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Тім
3437 дн. тому
А що, хіба такого рівня матеріали не проходять через головреда ще до публікації? Чому рлблять крайнім журналіста? Якщо в новині немає чогось важливого, вона просто не публікується, повертається автору на доопрацювання та й усе. А тут якось паскудно все виходить. Я вже не кажу про те, що уся країна зараз біженцям допомагає як може, а в уніані певно якесь специфічне ставлення до цього.
Олексій Мазур, Дніпропетровськ
3438 дн. тому
І справді, цікава ситуація. Бути донецьким кореспондентом, перебуваючи в США. Це унікальний випадок. Але з іншого боку, таку інформацію - про грошові перекази сепаратистів через "Ощадбанк" - кореспондентка, користуючись власними, як вона зазначає, перевіреними джерелами, могла зробити і не виходячи від комп'ютеру (чи з помешкання) у Донецьку. Їй могли надати необхідні дані і телефоном, і електронкою. І так само вона могла б звернутися по коментар до "Ощадбанку". То яка тоді різниця, від якого комп'ютера їй не відходити - від того, що в Місурі, чи того, що в Донецьку? Тим більше, що їй не потрібно нічого знімати на камеру. А навіть, якщо камера й була б, то що, сепаратисти, дізнавшись, хто вона і де працює, дали б їй можливість знімати з собою інтерв'ю з цього приводу? Тобто виходить, що в даному випадку їй і справді не обов'язково бути в Донецьку. Оце так...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду