Суд розгляне 10 грудня позов активістів щодо доступу громадян на засідання парламенту

Суд розгляне 10 грудня позов активістів щодо доступу громадян на засідання парламенту

19 Листопада 2014
2842
19 Листопада 2014
17:02

Суд розгляне 10 грудня позов активістів щодо доступу громадян на засідання парламенту

2842
Суд розгляне 10 грудня позов активістів щодо доступу громадян на засідання парламенту
Суд розгляне 10 грудня позов активістів щодо доступу громадян на засідання парламенту

Позов координаторки ресурсу «Доступ до правди» Аліси Рубан до голови Верховної Ради України Олександра Турчинова з вимогою забезпечити доступ громадян до відкритих засідань парламенту, буде розглянуто 10 грудня. Про це повідомляється на сайті Інституту медіа права (ІМП), який підтримав позов пані Рубан.

 

Це вже не перше перенесення засідання - суд мав розглянути позов ще 28 жовтня, потім призначалася дата 20 листопада. «Засідання суду щодо порядку доступу до відкритих засідань парламенту знову перенесене, на цей раз - на 10 грудня», - повідомляється на сайті ІМП.

 

ІМП нагадує, що 19 квітня набули чинності зміни до Регламенту Верховної Ради, згідно яких відкритість засідань Ради забезпечується шляхом доступу до них будь-яких осіб. Порядок доступу має визначатися Розпорядженням Голови Верховної Ради України. «Однак, попри те, що минуло вже півроку, зазначений Порядок досі залишається невизначеним», - йдеться в повідомленні на сайті.

 

У липні представники ГО «Центр UA» Інна Борзило, Аліса Рубан і юрист ІМП Тетяна Семілєтко, чия спроба на підставі закону потрапити до парламенту виявилась невдалою, звернулися до голови Верховної Ради щодо необхідності вжиття заходів для забезпечення вільного доступу до парламенту.

 

Відповідь від спікера вони отримали наприкінці вересня, повідомляє ІМП. Тоді пан Турчинов запевнив їх, що профільні комітети нині працюють над змінами до Регламенту Верховної Ради.

 

«Незважаючи на законодавчі зміни, відповідно до яких громадяни отримали право бути присутніми у сесійній залі парламенту, порядок доступу до відкритих засідань ВРУ досі невизначений. Тож, на практиці українці не можуть потрапити на пленарні засідання, щоб особисто проконтролювати діяльність народних обранців», - заявляє Аліса Рубан.

 

Тому громадські активісти вирішили звернутись до суду з вимогою зобов'язати Олександра Турчинова виконати норми закону та забезпечити можливість громадян безпосередньо спостерігати за процесом прийняття важливих суспільних рішень.

 

Нагадаємо, у серпні  голова Верховної Ради Олександр Турчинов доручив Апарату парламенту оприлюднити декларації всіх народних депутатів.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2842
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду