Росія призначила Надії Савченко дві нові експертизи – адвокат

Росія призначила Надії Савченко дві нові експертизи – адвокат

18 Листопада 2014
2854
18 Листопада 2014
14:41

Росія призначила Надії Савченко дві нові експертизи – адвокат

2854
Росія призначила Надії Савченко дві нові експертизи – адвокат
Росія призначила Надії Савченко дві нові експертизи – адвокат

Російське слідство призначило дві нових експертизи у справі української льотчиці Надії Савченко, яку Росія звинувачує у причетності до загибелі журналістів каналу «Россия 1» на Донбасі. Про це повідомляє Російське агентство правової і судової інформації (РАПСІ) з посиланням на адвоката льотчиці Іллю Новікова.

 

«Але я не можу розголошувати, що це за експертизи», - сказав адвокат.

 

Він також зазначив, що після призначення цих експертиз ніяких слідчих дій з пані Савченко не проводилося.

 

Тим часом захист досі офіційно не сповістили про результати психолого-психіатричної експертизи, проведеної в московському інституті ім. Сербського. «За непрямими ознаками вони визнана осудною, нас це цілком влаштовує, і ми не збираємося квапити слідство», - сказав пан Новіков.

 

Нагадаємо, 30 жовтня  в ЗМІ з'явилася інформація про те, що за результатами проведеної в московському інституті ім. Сербського психолого-психіатричної експертизи Надію Савченко визнали осудною. Марк Фейгін зауважив, що захисту поки не надходили офіційні повідомлення з цього приводу. Пізніше інший адвокат льотчиці Микола Полозов спростував повідомлення російських ЗМІ про те, що над Надією Савченко проводилася психолого-психіатрична експертиза. За словами пана Полозова, суд стосовно експертизи було призначено на 11 листопада, а сама експертиза мала тривати до 10 листопада. Надія Савченко ж, натомість, сказала, що жодних тестів з нею не проводили.

 

Раніше Ілля Новіков повідомив, що Надія Савченко відмовилася проходити психіатричну експертизу в інституті ім. Сербського у Москві.  За його словами, вона не відповідає на питання лікарів і не проходить тестів «з принципових міркувань».

 

Як повідомляв в.о. керівника управління Слідчого комітету РФ (СКР) Олександр Дриманов, слідчі не бачить підстав для звільнення Надії Савченко з-під варти через те, що вони начебто зібрали достатньо доказів вини української льотчиці.

 

Водночас, за словами сестри Надії Віри Савченко, українські та російські адвокати української льотчиці бачать в її справі різні лінії захисту. Українська сторона наполягає на заміні статті обвинувачення ст. 105 КК РФ (вбивство) на ст. 322 (незаконне перетинання кордону), яка передбачає штраф або два роки умовно. Водночас команда російських адвокатів, за словами сестри льотчиці, хоче домогтися відправки Надії Савченко на лікування.

 

28 жовтня стало відомо, що російські слідчі інкримінують українській льотчиці Надії Савченко також незаконний перетин державного кордону РФ. Захист української льотчиці Надії Савченкоклопотатиме про допит самопроголошеного голови «ЛНР» Ігоря Плотницького. Надія Савченко побачила Ігоря Плотницького по телебаченню  та упізнала в ньому одного зі своїх викрадачів.

 

Нагадаємо, адвокат льотчиці Марк Фейгін заявляв, що журналісти каналу «Россия 1» Ігор Корнелюк і Антон Волошин загинули внаслідок випадкового мінометного вогню. Він вважає, що російська сторона не зможе довести провину українки. Крім того він стверджує, що судити українську льотчицю в РФ не можуть, оскільки на її територію вона потрапила не з своєї волі.

 

Водночас, Слідчий комітет РФ заявив про нелегальний перехід Надією Савченко російського кордону: «Що стосується затримання Савченко, то як з'ясувалося, вона без документів, під видом біженки перетнула кордон Росії».

 

16 липня під час зустрічі з українським консулом Надія Савченко підтвердила, що її без згоди, незаконно було вивезено з території України до Росії - з мішком на голові та у наручниках. 

 

2 липня Новоусманський районний суд Воронежа взяв Надію Савченко під варту. 9 липня Слідчий комітет Росії (СК) пред'явив їй обвинувачення. Українську льотчицю звинувачують в пособництві у вбивстві співробітників російської ВДТРК (канал «Россия 1») Ігоря Корнелюка і Антона Волошина, які перебували на території України нелегально і загинули під час обстрілу 17 червня під Луганськом. 27 жовтня Басманний районний суд Москви задовольнив клопотання слідства і продовжив ув'язнення Надії Савченко до 13 лютого 2015 року. За повідомленням адвоката Іллі Новікова, її захист оскаржуватиме це рішення.

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2854
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду